A világ elképesztő függőlegesen felszálló repülőgépei + videó

Nagy ígéret a VTOL (vertical take-off and landing, azaz a függőlegesen fel- és leszálló) repülőgépeké – írja a Csongrád-Csanád megyei hírportál, a Délmagyar.hu.

Forrás: delmagyar.hu2022. 03. 12. 10:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek természetesen nem helikopterek, hanem igazi repülőgépek, csak éppen a hatalmas kifutópályát akarják megspórolni a függőleges indulással. Miközben a nagy alapítók lassan már a kereskedelmi bevezetéssel próbálkoznak, több izgalmas startup is feltűnt a színen.

Többségük még a fejlesztés korai szakaszában van, de mindegyikük valami egyedit ígér.

Zeva (USA)

Aki vonzódik a repülő csészealjakról szóló hírekhez, annak ez bizonyára tetszeni fog. A ZEVA alkotása a Zero, az egyszemélyes repülő csészealj. Ha az 1950-es években megkérdeztek volna valakit, hogyan fog kinézni a jövő repülőgépe, valószínűleg valami ilyesmit írt volna le.

A repülőgép megalkotói főként az elsősegélynyújtóknak szánják, de elképzelésük szerint minden lakóház garázsába kellene egy ZEVA Zero.

Az utas felszállás és leszállás közben állva utazik, és az üvegen keresztül lát. A Zero a repülés nagy részében azért vízszintesen repül majd.

A videót nézve a csészealj alakja erősen korlátozza a kilátást, így vezetője feltehetően inkább a digitális repülési útvonalra támaszkodhat, nem pedig a környezetére. Emellett azért minimális leszállóhelyet is igényel.

A cég szerint a Zerót joystickokkal fogja irányítani az engedéllyel rendelkező pilótája, a jövőben pedig automatizálást is terveznek. A The Next Web szerint a kompaktsága arra enged következtetni, hogy az eladásokkal inkább a hadsereget célozzák meg.

Hatótávolság: 80 km

Sebesség: 257 km/h

Mikor repülhetünk vele? Nem mostanában. De ez az egyetlen repülőgép a listán, amely valóban sikeresen repült.

Phractyl (Dél-Afrika)

Olyan, mint egy madár: mi lehetne ennél menőbb?

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.