Akár életeket is menthet ez az új innovációs technológia

Az edge computing használatával valós időben továbbíthatóak a kritikus fontosságú adatok a mentőautóból a kórházba, ami időt takarít meg, és biztosítja a sürgősségi osztályoknak az életmentéshez szükséges információkat.

2022. 04. 13. 13:15
null
Budapest, 2021. május 26. Ólomárnyékolt forró fülke a fõvárosi Pozitron-Diagnosztika Központban 2021. május 26-án. Áttörést hozhat a központ több százmillió forintos fejlesztése a prosztatarákkal diagnosztizáltak életében; az innovatív magyar egészségügyi cég által kifejlesztett nyomjelzõ anyag ugyanis a betegeknél az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Weisong Shi, a Wayne State University számítástechnika-professzora a fenti szavakkal mutatott rá a technológia kínálta előnyökre.

Az edge megoldások kiváló lehetőségeket kínálnak a szervezeteknek, hogy intelligens, digitális eszközökkel fejlesszék szolgáltatásaikat és kommunikációjukat a felhasználókkal - olvasható a Zala megyei hírportálon, a zaol.hu oldalon.

Az egészségügyben egy ilyen innováció akár életeket is menthet. Ahhoz azonban, hogy a technológia megfelelően működjön, gondoskodni kell a peremhálózati rendszerek biztonságáról, felügyeletéről és automatizálásáról, valamint az adatok valós idejű elemzéséről. A SUSE szakértői szerint ehhez olyan infrastruktúra szükséges, amely könnyen üzembe helyezhető, javítható, konfigurálható és vezérelhető távolról is, továbbá hatékonyan képes más megoldásokkal együttműködni.

Az edge computing egyre fontosabb szerepet játszik a digitális átalakulásban, és hozzájárul ahhoz, hogy a cégek jobb szolgáltatásokat kínálhassanak ügyfeleiknek, hatékonyabban működjenek és ezáltal versenyelőnyt szerezzenek. A peremhálózati környezetekben használható intelligens eszközök, illetve a rajtuk futó alkalmazások rengeteg lehetőséget biztosítanak erre.

Kórház az okos város szélén

Akár a betegek életét is megmentheti, ha az egészségügyben valós időben és megbízható módon tudnak hasznos adatokat gyűjteni és feldolgozni, hiszen a fejlett és intelligens rendszerek jobb és pontosabb eredményeket biztosítanak.

Az okosvárosok esetében szintén kulcsfontosságú, hogy az okoseszközök és -rendszerek képesek legyenek nagy mennyiségű adatot generálni, összesíteni és elemezni automatizált módon, közel valós időben. Ezzel támogatható a közbiztonság és a rendőrségi megfigyelés, a forgalom és a közlekedési szituációk kezelése, a közművek intelligens mérései vagy akár a világítás automatizálása. Az okos rendszerek pedig vészhelyzeteket azonosítására és elhárítására is képesek: szükség esetén gyorsan tudják riasztani mentőket, tűzoltókat vagy a katasztrófaelhárítási szakembereket.

Az edge környezetben működtetett rendszerek révén az  olyan létesítmények is hatékonyan kezelhetők távolról, mint például a szélfarmok, az olajkutak és az adatközpontok.Segítségükkel optimalizálható a működés, valamint csökkenthető a meghibásodások és balesetek kockázata. Míg az intelligens energiahálózatokban az erőforrások elosztásához kapcsolódó döntések meghozatalát segíti a milliónyi intelligens szenzorból származó adat összesítése és elemzése.

Hasonlóképpen az autók is mobil adatközpontokká alakultak át, ahol kamerák, szenzorok, chipek és számítógépes rendszerek gyűjtik az adatokat minden fontos területről: a motor működéséről, a vezetésről, a biztonsági rendszerekről és a szórakoztatóelektronikáról. Ez már a napjainkban köztünk guruló technológia, és az önvezető járművek még ennél is jóval összetettebbek lesznek.

Összetett peremfeltételek

Mindez viszont csak akkor működik, ha a szervezetek képesek jól használható rendszereket kiépíteni és üzemeltetni az edge környezetekben, hogy az ott elhelyezett, intelligens berendezések és a rajtuk futó alkalmazások megbízhatóan tehessék a dolgukat helyszíni támogató személyzet állandó jelenléte nélkül.

Távolról a biztonságról is nehezebb gondoskodni, és ha új alkalmazásokat kezdenek el futtatni az okos eszközökön, illetve új adatforrásokat elemeznek, akkor az nemcsak új előnyöket és insight-okat hozhat, de újabb biztonsági aggályokat is felvet.

A berendezéseket monitorozni és kezelni is kell, és mivel mindez távolról történik, érdemes automatizálni a folyamatokat, amennyire csak lehet.

A SUSE szakértői szerint a kihívások leküzdéséhez, az okos eszközök és a rajtuk futó alkalmazások megbízható üzemeltetéséhez, illetve az ideális edge környezet kialakításához és működtetéséhez a szervezeteknek megfelelő, stabil és jól skálázható infrastruktúrára van szükségük. Olyan eszközökre és rendszerekre, amelyek könnyen telepíthetők, javíthatók és konfigurálhatók, valamint egységesen vezérelhetők akár távolról is. Emellett az is elengedhetetlen, hogy a peremhálózatokon működő berendezések képesek legyenek együttműködni más rendszerekkel és hálózatokkal.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.