Új lendületet kap a kínai holdkutatási program

Még ebben az évben megkezdi holdkutatási programja negyedik szakaszának műszaki fejlesztését a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA).

Forrás: zaol.hu - mediaworks2022. 04. 26. 15:49
null
Hold, 2019. január 12. A Kínai Nemzeti Ûrügynökség (CNSA) által közreadott, a Csang'o-4 kínai ûrszonda kamerájával készített képen a Jade Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésû holdjáró a Hold felszínén, az égitestnek a Földrõl nem látható túlsó oldalán 2019. január 11-én. A jármûvel a Csang'o-4 ûrszonda január 3-án érkezett a meg a Holdra, az ûrkutatás történetében elõször az égitest túloldalán. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csang’o–6, Csang’o–7 és Csang’o–8 holdszondákat egymás után indítják, az ország pedig arra törekszik, hogy áttörést érjen el a kulcsfontosságú technológiák terén, és nemzetközi holdkutató állomást építsen – mondta el Vu Jen-hua, a CNSA igazgatóhelyettese vasárnap az űrkutatás kínai ünnepnapja alkalmából.

A Mediaworks megyei portáljain olvasható beszámoló szerint a kínai űrhivatal Hold körüli műholdrendszert tervez a kommunikációs és navigációs szolgáltatások biztosítására.

A holdprogram negyedik szakaszában tudományos kutatásokat akarnak végezni a Hold déli pólusán, és fel akarnak állítani egy kutatóállomást. A negyedik fázis három lépésben valósul meg, ezen belül 2030-ig a három Csang’o űrszondát is fellövik.

Az ünnepségen Vu megnyitotta a CNSA keretében működő, műholdas adatokkal és alkalmazásokkal foglalkozó nemzetközi együttműködési központot, valamint a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság) távérzékelési műholdrendszerének adat- és alkalmazásközpontját is.

Csang Ko-csien, a kínai Ipari és Informatikai Minisztérium miniszterhelyettese, a CNSA vezetője elmondta, Kína arra törekszik, hogy nagyobb mértékben járuljon hozzá a világegyetem felfedezéséhez, az emberek jólétéhez és az emberi civilizáció fejlődéséhez, és a globális partnerekkel együttműködve dolgozik egy olyan közösség létrehozásán, amely közös jövőt biztosít az emberiségnek a világűrben.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A Jade Nyúl 2 (Yutu–2) elnevezésű holdjáró a Hold felszínén, az égitestnek a Földről nem látható túlsó oldalán 2019. január 11-én (Fotó: MTI/EPA)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.