Közzétették a világ első felvételét a Tejútrendszerben lévő fekete lyukról

Csillagászok bemutatták az első homályos felvételt a Tejútrendszer közepén lévő szupernagy tömegű fekete lyukról.

Forrás: MTI2022. 05. 13. 11:06
null
-, 2022. május 12. Az Eseményhorizont Teleszkóp nemzetközi konzorciuma (a világ nyolc összehangolt rádiótávcsöveinek együttese) által készített színezett és 2022. május 12-én közreadott felvétel a Tejútrendszer közepén lévõ szupernagy tömegû fekete lyukról. A Tejútrendszer fekete lyukának Sagittarius A(asterisk) a neve, a Nyilas és a Skorpió csillagképek határához közel helyezkedik el. Négymilliószor akkora a tömege, mint a Napnak. MTI/EPA/Eseményhorizont Teleszkóp Fotó: Eseményhorizont Teleszkóp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudósok úgy vélik, szinte minden galaxisnak, így a Tejútrendszernek is gigászi fekete lyukak vannak a közepén, ahonnan se fény, se anyag nem tud kiszökni, ezért szélsőségesen nehéz képet készíteni róluk.

A fényt a gravitáció kaotikusan elhajlítja és megcsavarja, ahogy az erősen felhevült gázzal és porral együtt magába szippantja a mélység.

A csütörtökön bemutatott színezett képet az Eseményhorizont Teleszkóp nemzetközi konzorciuma készítette, amely a világ nyolc összehangolt rádiótávcsövének együttese.

Feryal Özel asztrofizikus, az Arizonai Egyetem munkatársa a fekete lyukat a „galaxisunk közepén lévő szelíd óriásnak” nevezte, amikor bejelentette az új felvételt.

A Tejútrendszer fekete lyukának Sagittarius A (asterisk) a neve, a Nyilas és a Skorpió csillagképek határához közel helyezkedik el. Négymilliószor akkora a tömege, mint a Napnak.

Fotó: Eseményhorizont Teleszkóp

Nem ez az első kép, ami fekete lyukról készült. Ugyanez a kutatócsoport 2019-ben tette közzé az elsőt, egy 53 millió fényévre lévő galaxisból. A Tejútrendszer fekete lyuka ennél sokkal közelebb, mintegy 27 ezer fényévre található.

 

Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagásza szerint a felvétel jelentőségét az adja, hogy bepillantást enged ezeknek az objektumoknak a működésébe, abba, hogy mi történik a fekete lyukak közvetlen közelében. Így azokat a fizikai folyamatokat is láthatjuk, amelyekről nem lenne tudomásunk.

Kitért arra is, hogy az előző felvétel és a mostani nagyon hasonlít egymáshoz megjelenésében, azonban a saját galaxisunk középpontjában található képződmény több mint ezerszer kisebb méretű és tömegű a másik fekete lyuknál.

A csillagász magyarázata szerint a több képből álló felvételen valójában nem a fekete lyuk látható, hanem a környezetében lévő forró anyag, ahogy a fekete lyuk gravitációja felénk görbíti a rádió tartományú sugárzást.

Ez tulajdonképpen a fekete lyuk árnyéka

– fogalmazott a csillagász, aki kitért arra is, hogy maga a rádiófelvétel 2017-es megfigyeléseket követően hihetetlen bonyolult matematikai számítások után készült el. A megfigyelések során több órányi adatmennyiséget gyűjtöttek össze a kutatók, hasonlóképp, mint amikor egy fényképezőgéppel rögzítenek hosszú expozíciós idejű felvételt halvány célpontokról.

Borítókép: A Tejútrendszer közepén lévő szupernagy tömegű fekete lyuk (Fotó: MTI/EPA/Eseményhorizont Teleszkóp)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.