időjárás 22°C Orbán 2022. május 25.
logo

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk + videó

Közzétették a világ első felvételét a Tejútrendszerben lévő fekete lyukról

Forrás: MTI
2022.05.13. 11:06 2022.05.13. 14:59
Közzétették a világ első felvételét a Tejútrendszerben lévő fekete lyukról

Csillagászok bemutatták az első homályos felvételt a Tejútrendszer közepén lévő szupernagy tömegű fekete lyukról.

A tudósok úgy vélik, szinte minden galaxisnak, így a Tejútrendszernek is gigászi fekete lyukak vannak a közepén, ahonnan se fény, se anyag nem tud kiszökni, ezért szélsőségesen nehéz képet készíteni róluk.

A fényt a gravitáció kaotikusan elhajlítja és megcsavarja, ahogy az erősen felhevült gázzal és porral együtt magába szippantja a mélység.

A csütörtökön bemutatott színezett képet az Eseményhorizont Teleszkóp nemzetközi konzorciuma készítette, amely a világ nyolc összehangolt rádiótávcsövének együttese.

Feryal Özel asztrofizikus, az Arizonai Egyetem munkatársa a fekete lyukat a „galaxisunk közepén lévő szelíd óriásnak” nevezte, amikor bejelentette az új felvételt.

A Tejútrendszer fekete lyukának Sagittarius A (asterisk) a neve, a Nyilas és a Skorpió csillagképek határához közel helyezkedik el. Négymilliószor akkora a tömege, mint a Napnak.

Fotó: Eseményhorizont Teleszkóp

Nem ez az első kép, ami fekete lyukról készült. Ugyanez a kutatócsoport 2019-ben tette közzé az elsőt, egy 53 millió fényévre lévő galaxisból. A Tejútrendszer fekete lyuka ennél sokkal közelebb, mintegy 27 ezer fényévre található.

 

Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagásza szerint a felvétel jelentőségét az adja, hogy bepillantást enged ezeknek az objektumoknak a működésébe, abba, hogy mi történik a fekete lyukak közvetlen közelében. Így azokat a fizikai folyamatokat is láthatjuk, amelyekről nem lenne tudomásunk.

Kitért arra is, hogy az előző felvétel és a mostani nagyon hasonlít egymáshoz megjelenésében, azonban a saját galaxisunk középpontjában található képződmény több mint ezerszer kisebb méretű és tömegű a másik fekete lyuknál.

A csillagász magyarázata szerint a több képből álló felvételen valójában nem a fekete lyuk látható, hanem a környezetében lévő forró anyag, ahogy a fekete lyuk gravitációja felénk görbíti a rádió tartományú sugárzást.

Ez tulajdonképpen a fekete lyuk árnyéka

– fogalmazott a csillagász, aki kitért arra is, hogy maga a rádiófelvétel 2017-es megfigyeléseket követően hihetetlen bonyolult matematikai számítások után készült el. A megfigyelések során több órányi adatmennyiséget gyűjtöttek össze a kutatók, hasonlóképp, mint amikor egy fényképezőgéppel rögzítenek hosszú expozíciós idejű felvételt halvány célpontokról.

Borítókép: A Tejútrendszer közepén lévő szupernagy tömegű fekete lyuk (Fotó: MTI/EPA/Eseményhorizont Teleszkóp)