A bluetooth egy adatvédelmi rémálom

A vezeték nélküli technológiának rengeteg előnye mellett komoly hátrányai is vannak, elsősorban a biztonság területén. Ha a Bluetooth folyamatosan be van kapcsolva a telefonunkon, akkor komoly veszélynek lehetnek kitéve személyes adataink.

Forrás: Mashable2022. 06. 30. 9:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanra kiderült, hogy komoly veszélyt jelent az elmúlt években egyre népszerűbbé vált Bluetooth. A mostanra széles körben használt vezeték nélküli technológia, amely telefonjainkat már nem csak okos hangszórókkal, fülhallgatókkal, autókkal, mi több, szexuális segédeszközökkel, de akár kenyérpirítókkal is összeköti. Ezzel egy időben újra és újra bebizonyosodott, hogy a Bluetooth-biztonság technikai és adatvédelmi rémálom. Ez a kockázat szerencsére egy gombnyomással megszüntethető – olvasható a Mashable cikkében.

Ugyanis a Bluetooth kikapcsolásával jelentősen növeljük védettségünket.

Több szempontból is veszélyes a Bluetooth

Olyannyira komoly kockázatot jelent, hogy a Las Vegas-i DEF CON hekkerkonferencia résztvevőinek rendszeresen felhívják a figyelmüket arra, hogy kapcsolják ki a telefonjaikon a Bluetoothot. Az idei konferencián a kutatók megmutatták, hogy 

egyes hekkerek a Bluetooth segítségével képesek beazonosítani a feltörhető vezeték nélküli hangszórókat és átvehetik az irányítást felettük, ezt követően pedig olyan veszélyes hangok lejátszására használhatják, amelyek akár halláskárosodáshoz vezethetnek.

Személyes adataink nem csak számunkra értékesek

Bár a többi Bluetoothszal kapcsolatos adatvédelmi veszély egyértelműbb, továbbra is problematikusak. A közelmúltban egy újabb hibát azonosítottak be a szakemberek, amely lehetővé teszi a hekkerek számára, hogy a Bluetoothon küldött adatokat begyűjtsék és módosítsák és akár értékesítsék.

Egy támadó képes figyelni a közeli Bluetooth-kommunikációt, vagy megváltoztatni annak tartalmát, még a korábban sikeresen párosított eszközök között is

 – magyarázzák a kutatók.

Ez azonban nem minden. Alig néhány héttel ezelőtt a kutatók bemutatták, hogyan használhatják az AirDrop alkalmazást a tulajdonos teljes telefonszámának megszerzéséhez (amely segítségével további személyes adatok is megszerezhetők).

A telefonunkkal párosított, de használaton kívüli eszközök miatt bekapcsolva hagyott Bluetooth napjainkra számottevő kockázatot jelent. Fotó: Pexels

És még ennél is van rosszabb: a tengerentúlon számos üzlethelyiség használ Bluetooth jeladókat a vásárlók milliméterpontos nyomon követésére. Az így megszerzett adatokat eladják bizonyos hirdetőknek, akik azok alapján adatprofilokat készítenek a vásárlókról – olvasható a New York Times cikkében.

Ha pedig a Bluetooth folyamatosan be van kapcsolva a telefonunkon, akkor bizony tudtunkon kívül is komoly veszélynek lehetnek kitéve személyes adataink.A megoldás egyszerű: kapcsoljuk ki a Bluetootht, amint nem használjuk a telefonunkhoz párosított eszközt.

Elsőre kényelmetlennek tűnhet ez az óvintézkedés, de az eszközeink újbóli párosításából fakadó frusztráció eltörpül a személyes adatainak szisztematikus eltulajdonításához képest.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.