A digitális jegybankpénzek vethetnek véget a kriptóknak?

Az indiai jegybank szerint igen, de egyelőre az sem világos, hogy mit is jelent a fogalom – írja a vg.hu.

Forrás: Vg.hu2022. 06. 10. 9:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kriptovaluták tavalyi évet jellemző szárnyalása a jegybankokat is gondolkodásra késztette és egyre több szó esik a digitális jegybankpénzek (DJBP) létrehozásáról, mellyel a központi bankok kriptók terjedésének vetnének gátat – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy múlt heti webináriumán az indiai jegybank kormányzóhelyettese, T. Rabi Sankar például arról beszélt, hogy a DJBP-k bevezetése megölheti a magántulajdonú kriptopénzeket – olvasható a bitcoin.com összefoglalójában.

Magántulajdonú kriptopénzek alatt az indiai kormány és a jegybank az olyan, nem állai háttérrel kibocsátott eszközöket érti, mint a bitcoin vagy az ether. Sankar szerint 

nem szabadna ezeket az eszközöket pusztán high-tech hátterük miatt engedélyezni. 

Az indiai kormány jelenleg is dolgozik a kriptopolitikáján, ám az tudható, hogy az ország központi bankja azokat régóta ellenzi. Ezt Sankar szavai is alátámasztják, aki szerint ezek veszélyt jelentenek a pénzügyi stabilitásra és azokat sosem lenne szabad törvényes fizetőeszközzé tenni, mint El Salvador. A közép-amerikai ország tapasztalatai egyelőre nem is különösebben kedvezőek.

Kiemelte azt is, hogy a legtöbb kriptodeviza egyensúlyi értéke nulla, annak ellenére, hogy azok fantasztikus árakon cserélnek gazdát. Noha bizonyos esetekben – például a fedezettel rendelkező stabilcoinok esetében – ez nem feltétlenül igaz, a kriptók kérdés nélküli elfogadását mégis rejtélynek tartja a jegybankár. Az indiai központi bank egyébként dolgozik DJBP fejlesztésén, amit a tervek szerint lépcsőzetesen vezetnének be.

Az indiai jegybank szerint annak a veszélye is fennáll, hogy a kriptók terjedése az indiai gazdaság dollarizálódásával járhat. Ez a veszély a Magyar Nemzeti Bank (MNB) DJBP-ket vizsgáló tanulmánykötetében is felvetődik. Nevével ellentétben a dollarizáció nem feltétlenül kötődik a dollárhoz – bár kétségkívül globális tartalékvalutaként gyakran valóban az amerikai dollár lép a helyi fizetőeszköz helyébe –, elég, ha a Montenegróban használt euróra gondolunk.

A jegybankok jegybankjának is nevezett Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) ugyanakkor elismeri, hogy a DJBP jelenleg nem jól definiált, így az sem biztos, hogy a világszerte annak bevezetését vizsgáló központi bankok ugyanazt értik-e a fogalmon, ám mindenképpen 

különbözik a kereskedelmi bankok és az államkincstár által a jegybanknál vezetett tartalék és elszámolási számláktól, melyek egyébként már ma is digitálisak.

Ennek ellenére a jegybankok több mint 85 százalékát foglalkoztatja a DJBP-k bevezetésének gondolata a BIS kutatása alapján, bár a legtöbb projekt még elméleti fázisban van, vagy csupán pilot programként fut. Noha a DJBP-k kétségkívül járhatnak előnyökkel, sokszor ezek hangsúlyosabbak a kevésbé fejlett, sok alulbankolt polgárral rendelkező országokban, a veszélyek sem jelentéktelenek.

Bár a DJBP-kről szóló beszédet valóban a bitcoin és a kriptók indították el, nem valószínű, hogy a blokkláncon fognak majd alapulni, lévén a decentralizáció eleve nem szempont a központi kibocsátás miatt. Tekintve, hogy elszámolási egységként és fizetésekre a kriptókat nem  használják sokan, a DJBP-k az indiai központi bank állításával szemben nem valószínű, hogy ezeket váltanák ki. Azonban 

ha a lakosság is nyithat a központi bankoknál számlát, az a kereskedelmi bankokra hátrányosan hathat, 

a készpénz visszaszorulásával pedig ezen eszközök tovább növelhetik az állam rendelkezésére álló információkat. Noha ez segíthet a bűnözés elleni harcban, cserébe totálisan megfigyelhető lehet minden tranzakciónk, és persze a kibocsátó jegybanknak az adatbiztonsági és adatkezelési kérdéseket kiemelten kell majd kezelnie.

Kuti Zsoltot, az MNB monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója a Portfóliónak elmondta, hogy a DJBP-k bevezetéséhez a jogszabályi háttérnek is változnia kell, és a jegybank partnerként tekint a kereskedelmi bankokra ezek fejlesztése során, az új fizetőeszköz nem kívánja kirántani a talajt a bankrendszer lába alól. Kuti beszélt az MNB generációs alapon indított pilot-projektjéről is, a Digitális Diákszéfről, mely segítségével a jegybank valódi tapasztalatokat szerezhet egy digitális jegybankpénz felépítéséről, fejlesztéséről, működtetéséről, miközben akár kipróbálhat új technológiákat is.

A jegybank számára a DJBP-k azért is érdekesek lehetnek, mert a pénzügyi infrastruktúra fejlesztése mellett a monetáris politikát is segíthetik, például a központi bankok által a lakosság részére is megnyitott betéti számlákra vonatkozó kamatok és későbbi hiteltermékek felgyorsíthatják a transzmissziós mechanizmust.

Azonban ezen eszközök bevezetésének a fokozatosságra kell épülnie Kuti szerint, ami akkor kaphat nagyobb hangsúlyt, ha sikerül fordulatot elérni az infláció területén.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.