Először sikerült teljesen feltankolni a NASA holdrakétáját

A NASA hétfőn először tankolta fel hatalmas holdrakétáját, és egy szivárgó üzemanyag-vezeték ellenére sem állította le a tesztet – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 06. 21. 16:26
null
Cape Canaveral, 2022. június 6. Az Orion amerikai ûrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva az összeszerelõ csarnokból a Kennedy Ûrközpont kilövõálláshoz indul a floridai Cape Canaveralben 2022. június 6-án. Az álláson teszteket hajtanak végre és a visszaszámolás folyamatát gyakorolják, mielõtt a NASA az Orion legénységi kapszulát utasok nélküli tesztrepülésre a Holdhoz küldi, amelyet megkerülve az ûrhajó visszatér a Földre. MTI/AP/John Raoux Fotó: John Raoux
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai űrhivatal negyedszer próbálkozott az üzemanyag-feltöltéssel, amely megnyithatja az utat a holdrakéta régóta várt indítása előtt. Az áprilisi kísérleteket üzemanyag-szivárgás és egyéb műszaki problémák hiúsították meg.

A szivárgás hétfőn egy külső üzemanyag-vezetéknél jelentkezett, a NASA vezetői azonban úgy döntöttek, hogy a visszaszámlálási tesztet mégis végrehajtják.

A mérnökök egészen a hajtóművek indításáig, az utolsó kilenc másodpercig akartak eljutni, hogy az összes rendszert és eljárást kipróbálják. De 29 másodpercnél megszakadt a kapcsolat. Derrol Nail, a NASA szóvivője nem tudott magyarázattal szolgálni arról, hogy miért állt le a visszaszámlálás.
A tesztelés során a Space Launch System (SLS) nevű, 98 méter magas rakétába egymillió gallon (3,78 millió liter) szuperhideg folyékony hidrogént és oxigént töltöttek a Kennedy Űrközpontban.

A tesztek elhúzódása miatt a legénység nélküli Orion kapszula Holdat megkerülő útja legkorábban augusztus végére csúszott. De ez a tesztrepülés kulcsfontosságú, mielőtt űrhajósokkal indulna útnak az űrhajó.

A NASA tervei szerint egy legénység 2024-ben kerülhetné meg a Holdat, a harmadik küldetéssel pedig, amelyet legkorábban 2025-re terveznek, az űrhajósok le is szállnának a Holdra.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.