Az otthon felejtett telefonnál csak az ottfelejtett a rosszabb

Az okostelefon elképesztően megkönnyítheti utunkat és ottlétünket, de egy ilyen komplex eszköz komoly odafigyelést igényel: elvégre személyes adatainkon túl pénzügyi információinkat is tároljuk rajta – írja a Fejér megyei hírportál, a Feol.hu.

Forrás: feol.hu - MEDIAWORKS2022. 07. 15. 9:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobb esetben csak egyes hozzáféréseket veszítünk el készülékünkkel együtt, rosszabb esetben illetéktelenek kaparinthatják meg.

Nagyon fontos, hogy készülékeinket tartsuk mindig magunknál, és ne hagyjuk olyan helyen – akár már a reptéren –, ahol könnyen elveheti valaki. Ha esetleg ez be is következne, megnehezíthetjük a tolvajok dolgát a biometrikus azonosítással: egy PIN-kódot könnyebb ugyanis feltörni, mint egy ujjlenyomat-olvasót vagy arcfelismerőt. Maga az okostelefon titkosítása is egy lépéssel megnehezítheti a betolakodók dolgát.

Célszerű már az utazás előtt biztonsági mentést készíteni mindenről, 

így, ha el is vesznek adataink, megőrizhetjük azt, amit még a nyaralás előtt rögzítettünk. Hatékony lehet egy nyomkövető app is, amivel kideríthetjük, hol van a készülékünk, ha elhagynánk – vagy ha ellopták és nem kapcsolták ki, illetve nem töröltek róla mindent. Egyes, előre beállított alkalmazásokkal még távolról is megsemmisíthetjük adatainkat, megelőzve a nagyobb bajt.

Fokozottan figyeljünk arra is, hogy ne adjunk meg bizalmas információkat – jelszavakat, belépőkódokat – nyilvános, ingyenes Wi-Fi-hálózatokon, ugyanis nem tudhatjuk, hogy kik figyelik meg ezeket a rendszereket. Ilyen esetekben meg sem kell szerezniük telefonunkat ahhoz, hogy hozzáférjenek adatainkhoz, mivel ezeken a hotspotokon gyakorlatilag semmilyen titkosítás nincs.

Elegendő fizikai közelségben lenniük ahhoz, hogy bezsebeljenek személyes vagy pénzügyi információkat. Sőt, az előre mentett csatlakozási pontok is veszélyt jelenthetnek, ugyanis valaki kártékony szándékkal létrehozhat egy álrendszert, telefonunk pedig megvezetve arra kapcsolódhat fel.

Egyszerűnek tűnhet, de mégis kulcsfontosságú, hogy frissítsük alkalmazásainkat 

– elvégre, ha a legújabb verziót használjuk, kisebb eséllyel ismernek rajta biztonsági hibákat a hackerek. A VPN-ek, vagy virtuális privát hálózatok használata biztonságosabbá teheti a közösségi wifi-k igénybevételét, de azon túl is jól jöhet: a VPN képes titkosított kapcsolatot létrehozni, ezzel védve az adatokat még azelőtt, hogy bekerülnének a hálózatra, egyfajta megbízható alagutat biztosítva az internet és a készülék között.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.