Leállhat a Facebook és az Instagram Európában?

Írország adathatósága csütörtökön közölte, megakadályozza, hogy a Facebook anyavállalata az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsa – írta a Veszprém megyei hírportál, a Veol.hu a TechCrunch értesülései alapján.

Forrás: Veol.hu2022. 07. 10. 12:14
ZUCKERBERG, Mark
Washington, 2019. október 24. Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai elnök-vezérigazgatója a kongresszus pénzügyi szolgáltatásokat felügyelõ házbizottságának meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. október 23-án. Az internetes közösségi portál alapítójának többek közt a libra kriptovalutával, a vállalat pénzügyi adataival és a 2020-as amerikai elnökválasztással kapcsolatos kérdésekre kell felelnie a bizottság elõtt. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ír adatvédelmi hatóság szóvivője megerősítette, hogy a határozattervezetet elküldték a többi európai adatvédelmi szabályozó hatóságnak, amelyeknek most egy hónap áll rendelkezésükre, hogy véleményt nyilvánítsanak. A kezdeményezés lezárhatja az amerikai techóriás és az európai adatvédelmi szervezetek között évek óta folyó jogi procedúrát.

Előzménynek tekinthető, hogy az Európai Unió Bírósága 2020 júliusában érvénytelenítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött adatáramlási egyezményt, az úgynevezett Adatvédelmi Pajzsot (Privacy Shield). 

Ez a transzatlanti adattovábbítási keretrendszer volt a jogalapja a célzott hirdetésekhez kulcsfontosságú adatok régiók közötti megosztásának. A most bejelentett ír határozat a portál szerint nemcsak a Meta vállalatot, de számos egyéb céget is érzékenyen érinthet. 

Nem véletlen, hogy a Facebook tulajdonosa, a Meta többször is figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntés számos Európában is elérhető szolgáltatásuk, köztük a Facebook és az Instagram leállítását vonná maga után.

Max Schrems ügyvéd és adatvédelmi aktivista még 2013-ban nyújtott be panaszt a Facebook adattovábbításával kapcsolatban, s bár hivatalosan két éve semmisnek tekinthető az EU és az USA közötti egyezmény, a Facebook-felhasználók adatai továbbra is áramlanak az Egyesült Államokba – írta a a Veszprém megyei hírportál, a Veol.hu

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai elnök-vezérigazgatója a kongresszus pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő házbizottságának meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. október 23-án (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynol)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.