Mára a zeneipart és a zeneszerzést is átszőtte a mesterséges intelligencia

A jövő sztárénekeseinek felfedezése, a zenei marketingfeladatok, a plagizálás kiszűrése – csak néhány azon zeneipari területek közül, ahová nemcsak hogy betette a lábát a mesterséges intelligencia (MI), de domináns szereplővé is vált az elmúlt időszakban. Sőt ma már arról szólnak a cikkek a szaksajtóban, kell-e a zenészeknek esetleg attól is félniük, hogy nem ők, hanem az MI fogja megírni a legújabb slágereket, ezzel tulajdonképpen leváltva őket – írja a Vg.hu.

Forrás: VG.HU2022. 09. 05. 11:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly óta érhető el a piacon a Starmony nevű applikáció, amelynek letöltése után a felhasználónak mindössze egy vokált kell felénekelnie a mobiltelefonjába, a mesterséges intelligencia pedig kész dalt csinál belőle. 

A zeneszerzés jövőjére nézve igen sok kérdést felvető alkalmazásról az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület által fenntartott Dalszerzo.hu zeneipari blog számolt be a napokban. Ennek apropóján a VG arról kérdezte a cikk szerzőjét, Rónai András zenei szakértőt, milyen változásokat hozott a zeneiparban az MI az elmúlt években.

A zeneszolgáltatók pontosan tudják, mit hallgatunk

Az nem is kérdés, hogy a zeneipart napjainkra óriási mértékben átszőtte a mesterséges intelligencia. Egy átlagos zenehallgató ezzel leginkább akkor találkozik, amikor a különböző felületek, például a YouTube vagy a Spotify, ajánlókat, playlisteket állítanak össze kifejezetten neki.

A szolgáltatók ezt a birtokukban lévő hatalmas mennyiségű adatot felhasználva képesek megtenni, hiszen pontosan tudják például azt, hogy egy magyar férfi egy esős hétköznap délután milyen számokat és milyen sorrendben játszott le. Nemcsak a felhasználói, hanem az alkotói, zeneipari oldalon is szinte minden területen meghatározóvá vált az MI.

– fejtette ki Rónai András a Vg.hu kérdésére. 

Zeneszerzés, plagizálás

A zenei szakújságíró a Vg-nek adott interjúban azt is elárulta, hogy az említett, Starmony nevű applikáció már előrevetítette, hogy a zeneszerzés területére is betört a mesterséges intelligencia, ami abban pedig már szinte profi, hogy relaxációs, koncentrációban, elalvásban segítő háttérzenéket írjon. 

Mivel tényleg mindenről rendelkezésre áll valamifajta adat,a nagyobb cégek tervei ma már ott tartanak, hogy ha tudják rólad – a naptárad alapján –, hogy ma volt három hosszú tárgyalásod, tudják – a GPS alapján –, hogy nagy volt hazafelé tartva a dugó, az okosórád pedig megmérte az egyébként az egekben lévő vérnyomásod, akkor hazaérve az okoshangszóróból azonnal egy erre a lelkiállapotra – természetesen mesterséges intelligencia által írt nyugtató zene szólaljon meg

– emelte ki Rónai András a Vg.hu cikkében.

Hozzátette, hogy emellett készülnek a zeneszerzői plagizálást kiszűrő algoritmusok, továbbá a hangfelvételek utómunkálatában, a masterelésben szintén használják az MI-t.

Az eredeti interjú és a teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.