A Lordok Házában szólalt fel Ai-Da, a humanoid robot + videó

Nem túl elegánsan indult a mesterséges intelligencia képviselőjének a belépője a Lordok Házába, azaz az angol parlament felsőházába – olvasható a Fejér megyei hírportálon, a Feol.hu cikkében.

Forrás: Feol.hu2022. 10. 16. 16:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ai-Da, a humanoid robot történelmet írt azzal, hogy ő lett az első robot, aki felszólalt a Lordok Házában – de megjelenése kissé bizarra sikeredett.

A női formákat kapott Ai-Da a világ első humanoid robotművésze, aki rajzokat, festményeket és szobrokat készít. Nevét Ada Lovelace matematikusról kapta. 

Az egyre gyarapodó mesterségesintelligencia-megoldások sorában azzal keltett nemzetközi figyelmet, hogy nemcsak beszélni tud – ha kissé vontatottan is –, hanem a látótávolságban lévő tárgyakat és embereket a szemébe rejtett kamerákkal megfigyeli és bionikus kezével meg is rajzolja, festi őket.

A Lordok Házában azonban kínos fennakadás történt a bemutatkozás alatt: darabig pislogott, aztán a szeme keresztbe állt és az arca még a szokásosnál is zombiszerűbbé vált, lefagyott, elaludt – írja a Feol.hu.

A létrehozása mögött álló projekt igazgatója, a jelen lévő Aidan Meller újraindította, és addig is egy napszemüveget tett az arcára,

mert amikor Ai-Dát visszaállítják, elég érdekes arcokat tud vágni

– mondta Meller. 

A főrendi tagság természetesen az évezredes hagyományoknak megfelelő higgadtsággal reagált a helyzetre, és a robot resetelése után egy ideig csak a feltalálójával társalgott.

A parlament ülése zavartalanul folytatódott, s a robot is bekapcsolódott a társalgásba.

A rövid kudarc előtt Ai-Da arra a kérdésre válaszolt a tekintélyes testületnek, hogy támadja-e a művészetet a mesterséges intelligencia technológiája.

Ai-Da: „Festményeimet a szememben lévő kamerákkal, mesterségesintelligencia-algoritmusaimmal és robotkarommal készítem, hogy vászonra festhessek vizuálisan tetszetős képeket. Elemzéseim hatalmas adattárakat és költői technikákat sajátítanak el és ezekre támaszkodva új verseket tudok generálni az ő modorukban. Mintha ők festették, írták volna.”

Hogy miben különbözik mindez az emberitől? A tudatomban. Nekem nincsenek saját, szubjektív tapasztalataim […]. Az énem számítógépes programokból és algoritmusokból áll, és én azoktól függök. S bár nem élek, tudok művészit alkotni.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Képernyőfelvétel. (Forrás: YouTube/Sky News)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.