Így védjük meg számítógépünket a fertőző pendrive-októl

Nem is gondolnánk, milyen kockázatnak tehetjük ki vele a laptopot, asztali számítógépet.

Forrás: FEOL2022. 10. 17. 9:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy az Illinoisi Egyetemen végzett régebbi tanulmány során a kutatók 297 pendrive-ot „hagytak el” az egyetemen – írja a Fejér megyei hírportál, a Feol.hu. Mint kiderült, a csali eszközök 98 százalékát boldogan felkapták és elvitték a diákok és az oktatók, felét óvatlanul azonnal rá is dugták egy számítógépre – nem törődtek vele, hogy akár kártevőt is hordozhat.

Ha a pendrive vagy a flash meghajtó fertőzött fájlt tartalmaz, akkor információkat lophat, fájlokat rongálhat, nem kívánt hirdetéseket jeleníthet meg, vagy nyomon követheti böngészési szokásainkat.

Érdemes bevetni némi figyelmet és egy-két eszközt, hogy a gépünket védve tudjuk a másoktól kapott, fertőzött pendrive-okon terjedő rosszindulatú programoktól és vírusoktól.

 

Néhány alapszabály

– Ne használjunk ismeretlen vagy nem megbízható kézből kapott flash meghajtót!
– Különítsük el a személyes és a munkánkkal kapcsolatos pendrive-okat!
– Titkosítsuk az érzékeny adatainkat, hogy megvédjük a hackerektől!

 

Célszerű lépések

A figyelmetlenségből, vagy mások gondatlansága miatt a gépre csatlakoztatott flash meghajtók elleni védelem érdekében

tiltsuk le az automatikus lejátszást a Windows és a macOS rendszerben.

A macOS nem játssza le automatikusan az összes cserélhető eszközt, megbízhatóbb is a Windowsnál, amelyik kérdés nélkül lejátssza az összes cserélhető eszközt, beleértve a flash meghajtókat is. A védelemhez tiltsuk le ezt funkciót a Windows 11-ben:

Nyissuk meg a Beállításokat, majd lépjünk a Bluetooth és eszközök > Automatikus lejátszás menüpontra, s kapcsoljuk ki az Automatikus lejátszás használata minden médiához és eszközhöz opciót.

Az Automatikus lejátszás alapértelmezett beállításainál válasszuk a Ne tegyen semmit beállítást a Cserélhető meghajtó és a Memóriakártya beállításainál.

Számoljunk vele, hogy a szabályok pontos betartása esetén is előfordulhat, hogy számítógép megfertőződik: a pendrive használatától függetlenül is indokolt pár védelmi vonal kiépítése. Egy minőségi vírusirtó program sok olyan funkciót, például valós idejű keresőmotort biztosít, amely megvédi a számítógépet a fertőzött flash meghajtóktól is.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.