Letölthető az első mesterséges intelligenciával készült képregény

Ez az első olyan képregény, amelyiket bár mesterséges intelligenciával rajzoltatott egy New York-i művész.

Forrás: FEOL2022. 10. 07. 9:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hónapokban egyre népszerűbbek a mesterséges intelligencia bevetésével készült képek, „festmények”, sőt, legújabban a videók is. Miközben viták dúlnak akörül, hogy egyáltalán, kinek az alkotása az a kép, amit egy gép pusztán szöveges utasítások alapján készített – a mesterséges intelligencia fejlesztőjéé, a gépé, a szöveget bediktáló felhasználóé? – Kris Kashtanova nemrég szerzői jogot kapott az Egyesült Államokban a Zarya of the Dawn című 18 oldalas könyvére – írja a Fejér megyei hírportál, a feol.hu.

Regisztrációért, azaz az e-mail címünkért cserébe innen ingyen letölthető pdf-ben a rövid könyv, amelyben kizárólag az egyik legnépszerűbb mesterséges intelligencia program, a Midjourney segítségével generált képek láthatók.

Kashtanova nem rajzolt egyetlen vonalat sem, csak technikai paraméterek megadásával utasította a gépet a rajzolásra.

„Nem titkolom, hogyan készült a könyv, a Midjourney-t a szerzőtársként rögtön a címlapon tüntetem fel” – magyarázza Kashtanova az Instagram oldalán közzétett posztjában.

„Mi birtokoljuk a szerzői jogokat akkor is, mikor mesterséges intelligencia segítségével készítünk valamit.” – fogalmaz.

Mint az ARS Technica rámutatott, bár a művészek a hatvanas évek óta regisztráltak generatív technológiával készült műveket, a szerzői jogokat még mindig inkább egy algoritmushoz kötik. A Gizmodo megvizsgálta a vonatkozó szerzői jogi kérdéseket, és arra jutott, hogy azok nem számolnak a mesterséges intelligencia szerepével az alkotói folyamatban.

Kashtanova maga „AI-assisted”-nek nevezte a képregényt.

Egy másik Instagram-bejegyzésében elmondta, hogy a Zarya mögött álló történet 2021 szeptemberétől, a képregényben szereplő nagymamájuk, Raya halála után alakult ki a fejében. Ez egybeesett Kashtanova kreatív kísérleteivel önarcképeivel és a Cinema4D, valamint a Photoshop kreatív használatával.

Ezekbe a világokba menekültem. Kevésbé a látványról, inkább az írásról szólnak

– mondta a művésznő.

A 18 oldalas Zarya of the Dawn csak kis része egy nagyobb mesének – tette hozzá. Amióta szerzői jogot kapott, lehetősége van pénzt keresni a művével, de a képregény jelenleg ingyenesen letölthető az AI Comic Books weboldaláról.

Az online közösség eddig 15 nyelvre fordította le a történetet.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.