időjárás 5°C Elza 2022. december 1.
logo

Letölthető az első mesterséges intelligenciával készült képregény

Forrás: FEOL
2022.10.07. 09:04
Letölthető az első mesterséges intelligenciával készült képregény

Az utóbbi hónapokban egyre népszerűbbek a mesterséges intelligencia bevetésével készült képek, „festmények”, sőt, legújabban a videók is. Miközben viták dúlnak akörül, hogy egyáltalán, kinek az alkotása az a kép, amit egy gép pusztán szöveges utasítások alapján készített – a mesterséges intelligencia fejlesztőjéé, a gépé, a szöveget bediktáló felhasználóé? – Kris Kashtanova nemrég szerzői jogot kapott az Egyesült Államokban a Zarya of the Dawn című 18 oldalas könyvére – írja a Fejér megyei hírportál, a feol.hu.

Regisztrációért, azaz az e-mail címünkért cserébe innen ingyen letölthető pdf-ben a rövid könyv, amelyben kizárólag az egyik legnépszerűbb mesterséges intelligencia program, a Midjourney segítségével generált képek láthatók.

Kashtanova nem rajzolt egyetlen vonalat sem, csak technikai paraméterek megadásával utasította a gépet a rajzolásra.

„Nem titkolom, hogyan készült a könyv, a Midjourney-t a szerzőtársként rögtön a címlapon tüntetem fel” – magyarázza Kashtanova az Instagram oldalán közzétett posztjában.

„Mi birtokoljuk a szerzői jogokat akkor is, mikor mesterséges intelligencia segítségével készítünk valamit.” – fogalmaz.

Mint az ARS Technica rámutatott, bár a művészek a hatvanas évek óta regisztráltak generatív technológiával készült műveket, a szerzői jogokat még mindig inkább egy algoritmushoz kötik. A Gizmodo megvizsgálta a vonatkozó szerzői jogi kérdéseket, és arra jutott, hogy azok nem számolnak a mesterséges intelligencia szerepével az alkotói folyamatban.

Kashtanova maga „AI-assisted”-nek nevezte a képregényt.

Egy másik Instagram-bejegyzésében elmondta, hogy a Zarya mögött álló történet 2021 szeptemberétől, a képregényben szereplő nagymamájuk, Raya halála után alakult ki a fejében. Ez egybeesett Kashtanova kreatív kísérleteivel önarcképeivel és a Cinema4D, valamint a Photoshop kreatív használatával.

Ezekbe a világokba menekültem. Kevésbé a látványról, inkább az írásról szólnak

– mondta a művésznő.

A 18 oldalas Zarya of the Dawn csak kis része egy nagyobb mesének – tette hozzá. Amióta szerzői jogot kapott, lehetősége van pénzt keresni a művével, de a képregény jelenleg ingyenesen letölthető az AI Comic Books weboldaláról.

Az online közösség eddig 15 nyelvre fordította le a történetet.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.