Megosztja a kutatókat a mesterséges intelligencia emberiségre gyakorolt hatása

Már a mesterséges intelligencia kutatók harmada úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia végső soron annyira „katasztrofális” eredményeket okozhat, amiket csak az atomháborúkhoz lehet hasonlítani – írja a Fejér megyei hírportál, a feol.hu.

Forrás: FEOL2022. 10. 10. 10:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IFLScience szerint akár jó hír is lehet, mert a kutatók „csak” 36 százaléka véli úgy, hogy mindez katasztrófával végződhet.

A felmérésben olyan kutatók részesültek, akik 2019 és 2022 között legalább két számítógépes nyelvészeti publikáció társszerzői voltak. Meg akarták ismerni az iparágban kutatók nézeteit a mesterséges intelligencia (AI-MI) és a mesterséges általános intelligencia (artificial general intelligence, AGI)

azon képességével kapcsolatban, hogy emberként gondolkodjon,  valamint feltérképezni azt a hatást, amelyet a tudósok véleménye szerint a mesterséges intelligencia gyakorol majd a társadalomra.

Az eredményeket egy úgynevezett preprintben tették közzé, amely még nem esett át szakértői értékelésen.

Miként megjegyzik, az AGI rendkívül ellentmondásos téma. Még abban is óriási véleménykülönbségek vannak, hogy kell-e egyáltalán erre törekednünk, és akkor mi lesz velünk, ha az emberiség eléri a futuristák által jósolt állapotot.

„A válaszadók 73 százaléka egyetért azzal, hogy a mesterséges intelligencia általi automatizálás valószínűleg olyan mértékű forradalmi társadalmi változáshoz vezet ebben az évszázadban, mint ipari forradalom idején” – írták a kutatók.

A tudósok nem csekély, 36 százaléka valószínűsíti, hogy az emberiség jövőjére nézve a mesterséges intelligencia katasztrofális, a nukleáris háborúval összevethető következményekkel járhat ebben az évszázadban.

Többségük azonban nem ért egyet ezzel a szélsőséges megfogalmazással, ők úgy gondolják, ezek a fejlesztések „pozitív általános hatást gyakorolnak a világra, már mai is (89%), és a jövőben is (87%)”.

Jelentős többség, az AI-MI-kutatók 74 százaléka úgy véli, a magánszektor túl erősen befolyásolja ezt a területet, s 60 százalékuk szerint a nagy modellek képzésének karbonlábnyoma is komoly aggodalomra ad okot.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.