Most úgy láthatjuk a Napot, ahogy eddig még sosem

Az Európai Űrügynökség (ESA) által vezetett Solar Orbiter misszió lenyűgöző sorozatot készített a Napról – olvasható a Híradó.hu cikkében. A felvétel a napszonda húsznapos megfigyeléseit mutatja a csillagról, melyeket az elmúlt hetekben rögzített.

Forrás: Híradó.hu2022. 10. 15. 10:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képek a Solar Orbiter nagy felbontású, extrém ultraibolya képalkotójával (EUI) készültek 20 nap alatt. A videón látható, ahogy a forgó csillag szikrázik a gáznemű légkörének az aktivitásától, amely akár az egymillió Celsius-fokos hőmérsékletet is elérheti – írja a Space.com.

Az ESA közölte, hogy a szakemberek némileg módosították a színeket a felvételeken, mivel az emberi szem nem látja a műszer által érzékelt ultraibolya hullámhosszt.

A napszonda 2020-ban indult útnak egy nagy felbontású kamerával. A Nap és a Föld távolságának mintegy harmadában, a Merkúr pályáján belül rendszeresen megközelíti a Napot. 

A Solar Orbiter titánium hőpáncélja és kalcium-foszfát alkotta burkolata ellenáll több mint 480 Celsius-foknak is, de a fejlett, érzékeny műszerekkel való felszereltsége nem teszi lehetővé, hogy olyan közel kerüljön a Naphoz, mint a NASA Parker Solar Probe napszondája, amely akár az 1400 Celsius-fokos hőmérsékletet is kibírja.

A két napszonda együttes munkája óriási előrelépést jelent a Naprendszerünk középpontjában lévő csillag megismerésében.

A Solar Orbiter olyan szögben képes megközelíteni a Napot, hogy részletesen megvizsgálja az égitest pólusait, amire eddig egyetlen űreszköz sem volt képes.

A naptevékenység az elmúlt évben felerősödött és több problémát is okozott a földközeli környezetben. 

A műholdak üzemeltetői arról számoltak be, hogy nehézségekbe ütközik az űreszközök bolygóközeli pályán tartása, mivel a napszélnek, a Napból származó töltött részecskék áramlásának és a Föld légkörének kölcsönhatása megnövelte a műholdak által tapasztalt ellenállást.

Az olyan küldetések, mint a Solar Orbiter és a Parker Solar Probe segítenek a tudósoknak jobban megérteni a csillag viselkedését és megjósolni a jövőbeli tevékenységét.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.