A csipkebogyó egy jó tulajdonságokkal megáldott alapanyag, kár lenne figyelmen kívül hagyni. Ha van lehetőségünk a saját kezünkkel betakarítani, az a legjobb, de bárhonnan beszerezhetjük a friss csipkét. Megéri!
A csipkebogyó különösen gazdag C-vitaminban. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban mindig teát készítettek belőle megfázás idején.
A C-vitamin mennyisége fajtánként változik, a kutatások azért megállapították, hogy az összes zöldség és gyümölcs közül a csipkebogyóban van a legtöbb C-vitamin.

Olyan egészséges vegyületeket tartalmaz, mint a likopin és a béta karotin, amelyek a színét adják. Ezek a pigmentek hozzájárulnak a bőr és a szem egészségéhez.
Egy tanulmány szerint csökkentheti a koleszterinszintet. Az elhízott résztvevők hat héten keresztül fogyasztottak csipkebogyóból készült italt, amelynek köszönhetően 5%-kal csökkent a koleszterinszintjük.
Polifenolokat, karotinoidokat, valamint C- és E-vitamint tartalmaz, amelyek erőteljes antioxidánsok.

Csipkebogyóleves
Hozzávalók:
Elkészítés:
Ön tudja mennyi mindenre jó a csipkebogyó?
Erdőszéleken, cserjésekben, dűlők mentén gyakran találkozhatunk a nálunk őshonos vadrózsa vagy csipkerózsa érett termésével, a csipkebogyóval, amit mostanában érdemes begyűjtenünk.
Később, amikor már megédesedik, jelentősen veszít a C-vitamin-tartalmából, ami pedig a legfőbb értéke (tízszer több C-vitamint is tartalmazhat, mint a citrom).
Emellett B-, K- és P-vitamin is található benne, valamint jelentős karotinforrás. A kocsány nélküli csipkebogyót vágjuk ketté, kaparjuk ki a szőrös aszmagtermést és szárítsuk meg. Aszalógépben is száríthatjuk, de csak 40 fokon, mert a nagyobb hő hatására a C-vitamin elbomlik. (A szárított bogyótermés száraz, szellős helyen tárolva akár egy évig is eltartható.)
A szárított bogyóhúsból „hideg tea” készíthető, ha fémmentes edényben, langyos (50 Celsius-fok alatti) vízben áztatjuk. Ez a vizes kivonat igen gazdag C-vitaminban és színanyagokban.
A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.