Ajánlott a csipkebogyó fogyasztása a téli hónapok során

A vidéki életben az a legjobb, hogy amikor kimegyek a határba sétálni, a bokorról csipkedhetem le a csipkebogyót. Ki is szoktunk menni egy-két vödörrel, hogy megszedjük magunkat. Nemcsak tea készülhet belőle, hanem finom lekvár és akár leves is.

Forrás: origo.hu2020. 10. 23. 19:20
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csipkebogyó egy jó tulajdonságokkal megáldott alapanyag, kár lenne figyelmen kívül hagyni. Ha van lehetőségünk a saját kezünkkel betakarítani, az a legjobb, de bárhonnan beszerezhetjük a friss csipkét. Megéri!

A csipkebogyó különösen gazdag C-vitaminban. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban mindig teát készítettek belőle megfázás idején.

A C-vitamin mennyisége fajtánként változik, a kutatások azért megállapították, hogy az összes zöldség és gyümölcs közül a csipkebogyóban van a legtöbb C-vitamin.

Fotó: Pexels

Olyan egészséges vegyületeket tartalmaz, mint a likopin és a béta karotin, amelyek a színét adják. Ezek a pigmentek hozzájárulnak a bőr és a szem egészségéhez.

Egy tanulmány szerint csökkentheti a koleszterinszintet. Az elhízott résztvevők hat héten keresztül fogyasztottak csipkebogyóból készült italt, amelynek köszönhetően 5%-kal csökkent a koleszterinszintjük.

Polifenolokat, karotinoidokat, valamint C- és E-vitamint tartalmaz, amelyek erőteljes antioxidánsok.

Fotó: Pexels

Csipkebogyóleves

Hozzávalók:

  • 400 g friss csipkebogyó
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál burgonyakeményítő
  • tejszínhab és mandula a tálaláshoz
  • Elkészítés:

  • Tisztítsuk meg, majd engedjük fel a csipkebogyót vízzel, és pároljuk meg.
  • Pürésítsük egy botmixerrel, majd nyomkodjuk át egy kislyukú szűrőn.
  • Adjuk hozzá a cukrot, a citromot, a burgonyakeményítőt, majd forraljuk fel.
  • Szükség esetén önthetünk hozzá még vizet.
  • Tálaljuk tejszínhabbal és mandulával.
  • Ön tudja mennyi mindenre jó a csipkebogyó?

    Erdőszéleken, cser­­jésekben, dű­lők mentén gyakran találkozhatunk a nálunk ős­ho­­nos vadrózsa vagy csipkerózsa érett termésével, a csipkebogyóval, amit mostanában érdemes begyűjtenünk.

    Később, amikor már megédesedik, jelentősen veszít a C-vitamin-tartalmából, ami pedig a legfőbb értéke (tízszer több C-vitamint is tartalmazhat, mint a citrom).

    Emellett B-, K- és P-vitamin is található benne, valamint jelentős karotinforrás. A kocsány nélküli csipkebogyót vágjuk ketté, kaparjuk ki a szőrös aszmagtermést és szárítsuk meg. Aszalógépben is száríthatjuk, de csak 40 fokon, mert a nagyobb hő hatására a C-vitamin elbomlik. (A szárított bogyótermés száraz, szellős helyen tárolva akár egy évig is eltartható.)

    A szárított bogyóhúsból „hideg tea” készíthető, ha fémmentes edényben, langyos (50 Celsius-fok alatti) vízben áztatjuk. Ez a vizes kivonat igen gazdag C-vitaminban és színanyagokban.

    A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.