Ajánlott a csipkebogyó fogyasztása a téli hónapok során

A vidéki életben az a legjobb, hogy amikor kimegyek a határba sétálni, a bokorról csipkedhetem le a csipkebogyót. Ki is szoktunk menni egy-két vödörrel, hogy megszedjük magunkat. Nemcsak tea készülhet belőle, hanem finom lekvár és akár leves is.

Forrás: origo.hu2020. 10. 23. 19:20
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csipkebogyó egy jó tulajdonságokkal megáldott alapanyag, kár lenne figyelmen kívül hagyni. Ha van lehetőségünk a saját kezünkkel betakarítani, az a legjobb, de bárhonnan beszerezhetjük a friss csipkét. Megéri!

A csipkebogyó különösen gazdag C-vitaminban. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban mindig teát készítettek belőle megfázás idején.

A C-vitamin mennyisége fajtánként változik, a kutatások azért megállapították, hogy az összes zöldség és gyümölcs közül a csipkebogyóban van a legtöbb C-vitamin.

Fotó: Pexels

Olyan egészséges vegyületeket tartalmaz, mint a likopin és a béta karotin, amelyek a színét adják. Ezek a pigmentek hozzájárulnak a bőr és a szem egészségéhez.

Egy tanulmány szerint csökkentheti a koleszterinszintet. Az elhízott résztvevők hat héten keresztül fogyasztottak csipkebogyóból készült italt, amelynek köszönhetően 5%-kal csökkent a koleszterinszintjük.

Polifenolokat, karotinoidokat, valamint C- és E-vitamint tartalmaz, amelyek erőteljes antioxidánsok.

Fotó: Pexels

Csipkebogyóleves

Hozzávalók:

  • 400 g friss csipkebogyó
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál burgonyakeményítő
  • tejszínhab és mandula a tálaláshoz
  • Elkészítés:

  • Tisztítsuk meg, majd engedjük fel a csipkebogyót vízzel, és pároljuk meg.
  • Pürésítsük egy botmixerrel, majd nyomkodjuk át egy kislyukú szűrőn.
  • Adjuk hozzá a cukrot, a citromot, a burgonyakeményítőt, majd forraljuk fel.
  • Szükség esetén önthetünk hozzá még vizet.
  • Tálaljuk tejszínhabbal és mandulával.
  • Ön tudja mennyi mindenre jó a csipkebogyó?

    Erdőszéleken, cser­­jésekben, dű­lők mentén gyakran találkozhatunk a nálunk ős­ho­­nos vadrózsa vagy csipkerózsa érett termésével, a csipkebogyóval, amit mostanában érdemes begyűjtenünk.

    Később, amikor már megédesedik, jelentősen veszít a C-vitamin-tartalmából, ami pedig a legfőbb értéke (tízszer több C-vitamint is tartalmazhat, mint a citrom).

    Emellett B-, K- és P-vitamin is található benne, valamint jelentős karotinforrás. A kocsány nélküli csipkebogyót vágjuk ketté, kaparjuk ki a szőrös aszmagtermést és szárítsuk meg. Aszalógépben is száríthatjuk, de csak 40 fokon, mert a nagyobb hő hatására a C-vitamin elbomlik. (A szárított bogyótermés száraz, szellős helyen tárolva akár egy évig is eltartható.)

    A szárított bogyóhúsból „hideg tea” készíthető, ha fémmentes edényben, langyos (50 Celsius-fok alatti) vízben áztatjuk. Ez a vizes kivonat igen gazdag C-vitaminban és színanyagokban.

    A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.