Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás

Az 1,2 milliárd lakosú földrésznek a jelenleginél is súlyosabb élelmiszerhiányra kell számítania.

Forrás: MW2020. 10. 27. 11:28
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás, amely egyebek közt szélsőségesebb időjárást, hevesebb esőzést, ugyanakkor súlyos aszályt, forróbb hőmérsékletet és sáskajárást okoz – figyelmeztetett hétfőn a Meteorológiai Világszervezet.

Az 1,2 milliárd lakosú földrésznek a éghajlatváltozás miatt a jelenleginél is súlyosabb élelmiszerhiányra, gazdasági gondokra és romló egészségügyi helyzetre kell számítania – írja jelentésében az ENSZ szervezete. Az előrejelzések szerint a terméshozamok Nyugat- és Közép-Afrikában 13, Észak-Afrikában 11, a kontinens keleti és déli felén pedig 8 százalékkal eshetnek vissza.

A heves esőzések, ciklonok Mozambikban például tavaly félmillió hektáron pusztították el a termést. Szomália, Kenya, Etiópia és Tanzánia kétszer annyi esőt kapott 2019 végén, mint általában. A csapadék ugyan segítette a termésnövekedést, csakhogy a sáskák szaporodását is, amelyek rajai idén január óta több százezer hektáron tarolták le a termést.

Ugyanakkor a krónikusan aszályos terüteteken az alultápláltak száma 2012 óta 45 százalékkal emelkedett.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Hibák, amit mindannyiunk elkövet az elalvás előtti időszakban

Olivia Arezzolo, Sydney-ben élő alvásszakértő a Daily Mail Australia kérdésére beszélt az elkövetett hibák tömkelegéről amit alvás előtt vétünk – írja a Bors.

1. A telefon éjszakai módja nem segít

Noha a gyártók szerint az okostelefonok éjszakai módba váltásával csökken az alvásra káros kékfény-kibocsájtás, egyre több tanulmány mutatja ki, hogy valójában hasonlóképp káros, ha nappali, mint ha éjszakai módban böngésszük a telefonunkat este.

„Éjszakai mód mellett 19 százalékkal csökken az alvásért felelős melatonin szintje a szervezetünkben, míg nappali móddal 23 százalékkal számolhatunk” – magyarázza a szakértő, hozzátéve: nincs jelentős különbség. Egy másik tanulmány szerint pedig eleve nem is a fény színárnyalatával, hanem a fényerővel van a baj.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.