Hasznos tippek a jó futócipő kiválasztásához

A futáshoz nem kell más, „csak” egy jó cipő – nagy igazság! A rosszul kiválasztott futócipő ugyanis már rövid távon is kényelmetlenséget, fájdalmat okozhat, hosszú távon pedig sérülésekhez is vezethet. Adunk néhány tanácsot, hogy elkerüld a buktatókat.

Forrás: MW2020. 10. 16. 16:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen borításon futunk?

Futócipő vásárlásakor, vegyük figyelembe, hogy jellemzően milyen talajon fogunk futni benne. A cipők ugyanis különféle technológiákkal készülnek, hogy a különféle kihívásoknak minél jobban megfeleljenek. Nincs „mindenhova tökéletes” futócipő. Ha például aszfaltra való cipőt választunk terepfutáshoz, nemcsak a lábbelinket „szaggatjuk szét” egy-egy technikásabb, kövesebb terepen, de a sérüléseknek is nagyobb az esélye. A terepcipők ugyanis bordás kiképzésű talppal rendelkeznek, hogy köves, saras, csúszós körülmények között is stabilan fogjon talajt a lábunk, gátolva a megcsúszást és az ebből következő akár komoly baleseteket. De a bütykös cipő sem jó aszfaltra, mert a merev talpa alig csillapít valamit, és persze csak elkopik, így már az erdőben is csúszkálni fogunk benne – írja a dietaesfitnesz.hu.

Érdemes figyelembe vennie azt is, hogy zömében milyen jellegű edzéseket szoktunk végezni. Ha például jórészt atlétikai pályán futunk résztávokat, sprinteket, akkor egy könnyű, rövid távokra való versenycipőre lesz szükségünk, ami más felépítésű, mit egy aszfaltra, hosszabb távokhoz készült futócipő.

TIPP:

Mielőtt bármelyik cipőt megvennénk, próbáljuk fel több gyártó termékét is! Bár a lábbeliket átlagos lábfejekhez igazítják, márkánként is komoly eltérések vannak például a lábfejrész szélességében, vagy alátámasztásában, még azonos lábméret esetén is!

NEM BIZTOS, HOGY A LEGDRÁGÁBB FUTÓCIPŐ A LEGJOBB

Az olcsó outletes cipőkkel természetesen érdemes vigyázni, de ez nem jelenti azt, hogy az aranyárban kínált futócipő a lehető legtökéletesebb számunkra. Persze mindig jönnek „űrtechnológiai” szintű újítások, amikkel a futók másodperceket is tudnak gyorsítani futásukon – mármint a profi élversenyzők! Ám nekünk szinte biztosan nem erre van szükségünk. Ezek a cipők nem tudják ellensúlyozni például a rossz futótechnikát vagy az állóképesség esetleges hiányait. Olyan cipő kell, amely az egyén lábához, az egyedi mozgáshoz a legjobban passzol. Így minden futás sokkal élvezetesebb lesz.

TIPP:

„Futócipőt a futóboltból!” – hallani gyakran az alapszabályt. Legalább az első alkalommal mindenképp érdemes szakboltban, szakember segítségével kiválasztani a számunkra megfelelő lábbelit.

MILYEN A JÓ MÉRET?

Egy tökéletesen passzoló lábbeli tart, de nem túl szoros. A sarkaknak a cipő hátuljához tökéletesen és feszesen kell illeszkednie, nem szabad, hogy a láb ki-be csúszkáljon futás közben. A felsőrésznek simulnia kell, nem szabad elállnia. Ugyanakkor arról is győződjünk meg, hogy a varrás vagy valamilyen díszítőelem nem irritálja-e a lábunkat.

Ha a hüvelykujjal benyomjuk a cipő orrát a nagylábujjnál, a hüvelykujjunk végének bele kell férnie a lábujj vége és a cipő orra közé – vagyis gyártó és típus függvényében az utcai cipőhöz képest egy, vagy akár másfél-két mérettel is nagyobb futócipőre lehet szükség!

TIPP:

Mindig abban a zokniban próbáljunk cipőt, amiben később majd futni szeretnénk. A legbiztosabb, ha a boltban teszünk benne néhány futólépést.

A FUTÓSTÍLUSHOZ ÉS A LÁBHOZ PASSZOLÓ cipő!

A komolyabb futóboltok rendelkeznek saját futópaddal, amit speciális kamerával szereltek fel, hogy néhány futólépés alapján cipővásárlás előtt megállapíthassák, hogy kinek milyen a futóstílusa.

Háromféle stílust különböztetünk meg.

  • Neutrális stílus, amikor egészséges a lábboltozat, így talajfogásnál az alsó lábszár, a térd nagyjából természetesen áll, legfeljebb csak enyhe pronáció (bedőlés) figyelhető meg. Ilyenkor neutrális cipőt kell választani.
  • Amennyiben a boka bedől, vagyis a belső talpél terhelődik, esetleg lúdtalp vagy bokasüllyedés esete áll fenn, akkor pronáló futóstílusról beszélünk, és stabilabb cipőre lehet szükség. A pronáló lábra való cipők középtalprésze inkább kemény, és a belső talpélen lévő tömörebb rész meggátolja a laza boka befelé billenését.
  • A szupináció az előzőnek az ellenkezője, vagyis a boka kifelé dől, és futásnál a külső talpél terhelődik. Szupináló láb esetén olyan cipő kell, amelynek puha, kipárnázott középtalprésze van és engedi a lábfej kényelmes mozgását.
  • TIPP:

    Ha nincsen lehetőségünk elmenni kamerás felmérésre, vessük be a „vizes tesztet”! Vizezzük be a lábfejünket, majd nézzük meg a talpunk lenyomatát! A lábboltozat formája alapján valószínűsíthető a futóstílus is.

    MENNYIT BÍR EGY FUTÓCIPŐ?

    A cipők élettartamát nem időben mérik, hanem megtett kilométerben. Ez azért van, mert az elvégzett futóedzések során a csillapítást és stabilitást szolgáló anyagok „elfáradnak”, és a továbbiakban nem védenek a sérülésektől. Habár sok tényezőtől függ, de általánosságban elmondható, hogy egy futócipő kibír nagyjából 1000 kilométert. Túlsúllyal rendelkezőknek és kezdőknek – amíg még nincs meg a legalább megközelítően helyes futótechnikájuk – 800 kilométer megtétele után érdemes leváltani a lábbelijüket. Természetesen a cipőt ezután sem kell kidobnunk, ha külsőre jó állapotban van, sima utcai rohangálósnak tökéletes lesz.

    Bemelegítés és nyújtás futóknak + videó

    Futás előtt a bemelegítés, valamint utána a nyújtás elengedhetetlenül fontos a futók számára, hogy megelőzzék a sérüléseket. Korábbi cikkünkben Hegedüs Dóri edző véleményét közöltük a témával kapcsolatban, és persze szuper gyakorlatokat is mutatott a videójában!

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.