Női alakformáló edzés – Hogyan működik?

Czanik Krisztián személyi edző elmondja, mi a lényege az alakformáló edzéstípusnak, valamint arra is válaszol, hogy mely kritikusnak vélt izomcsoportok kerülnek ilyenkor fókuszba.

Forrás: MW2020. 10. 07. 20:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MINDEN IZOMCSOPORT DOLGOZIK

– A női alakformáló edzés keretében elérhető többféle csoportos alakformáló aerobik-, kiscsoportos konditermi és egyfős konditermi személyi edzés is. Én a konditermi edzést részesítem előnyben, mert a gépek sokasága miatt itt van leginkább lehetőség az alakformálásra – hangsúlyozza Czanik Krisztián, Squash Sziget Fitness Center edzője.

– Minden izomcsoportot tökéletesen megdolgoztathatunk, alaposan és célirányosan, egyéni terhelési szint mellett, hogy elérjük a kívánt formát, persze bizonyos határok között, a genetikai adottságaink függvényében. A konditeremben a kézi súlyzók mellett gépeket használunk, amelyek segítségével biztonságosabb és hatékonyabb az edzés, és a terhelési szint is könnyen, szinte határok nélkül változtatható.

MIK A KRITIKUS RÉSZEK?

– A nők fizikai terhelhetősége a strukturális és hormonális különbségek miatt más, mint a férfiaké, és nyilvánvalóan ez az edzés felépítésében is megmutatkozik – mondja Krisztián. – A női alakformáló edzés során a testformálási módszerek hasonlók, viszont az arányokban, az alkalmazott ellenállások használatában jelentős eltérések vannak. A szóban forgó mozgásformáknál a nőknél kritikusnak vélt izomcsoportokat részesítjük előnyben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a többi izomcsoportot kihagyjuk, kiiktatjuk az edzésből, de egyértelműen a problémás izomcsoportokra fókuszálunk, és másodsorban terheljük a többi izomcsoportot. A kritikus részek jellemzően az alsó végtagok izmai, a külső csípőizmok, a combközelítő izmok, de nem maradhatnak ki a felsőtest izmai sem, csak ezeket kevesebb gyakorlattal, kisebb terhelésben dolgoztatjuk.

AZ ALAKFORMÁLÓ EDZÉS KULCSA: A VÁLTOZATOSSÁG

– A nagyobb és elsődleges izomcsoportokat, az alsó végtagokat és farizmokat 3-4 gyakorlattal, a kisebb és másodlagos izomcsoportokat, a mell-, hát-, váll- és karizmokat 2-3 gyakorlattal eddzük. A hasizmokat is minden alkalommal megdolgoztatjuk. Fejlődést csak változatos edzésprogrammal érhetünk el! – írja a dietaesfitnesz.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.