Az egészséges táplálkozást nem győzzük hangsúlyozni, ám tartani már annál nehezebb. Sokszor elcsábulunk, van, aki stresszevő, van, aki bánatevő. A nehéz időszakokban hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, annak ellenére, hogy ismerjük a következményeket. Természetesen az egésznek a kulcsa az önfegyelem. A Metropol összegyűjtötte, hogyan tudjuk elkerülni a túlevést.
együnk lassan
Ha gyorsan eszünk, nem elég, hogy többet is eszünk, de pont az evés lényegét veszítjük el a habzsolással, a rövid időn belül rengeteg táplálék elfogyasztásával, hiszen ez szöges ellentétben áll az élvezeti evéssel, ráadásul rosszullétig is ehetjük magunkat, ilyenkor egyszerre adjuk fel a leckét a gyomrunknak, és ha este esszük tele magunkat garantáltan nem fogunk jól aludni sem.

Fotó: pexels
Élvezzünk ki minden egyes harapást, együnk lassan, és figyeljük meg az ízeket. Ennek van egy kicsi terápiás jellege is, különösen ha a stressz miatt eszünk. Például amikor azon kapjuk magunkat, hogy egymás után tömjük magunkba az ételt, közben pedig arra gondolunk, milyen idegesítő volt a főnök az irodában. Figyeljünk az ízekre, kapcsoljuk ki azokat a gondolatokat, amik idegessé tesznek. Egyszerre fogunk megkönnyebbülni, és élvezni az evést. Ha lassan eszünk kevesebb ételt akarunk majd a szervezetünkbe juttatni. De ha még így se megy, az is egy jó módszer, ha megpróbálunk az ügyetlenebb kezünkkel enni.
Együnk sokszor keveset
Ahogy azt a Diéta és Fitnesz írja, nagyon rossz taktika az éheztetés. Ugyanis ha nem eszünk, akkor a szervezetünk el kezdi termelni a ghrelin nevű hormont, ami azért gond, mert ez a hormon felelős az éhségérzet kiváltásáért, és az üres gyomor esetében ez nagyon magas lesz. Jó hír, hogy amint eszünk egy kicsit, a ghrelin szintje rohamosan csökkenni kezd. Tehát a legjobb, ha mindig eszünk egy kicsit, így nem fogunk egy egész napos éheztetés után rárabolni este a hűtőre.
A teljes cikk ITT érhető el.