Igyunk sok folyadékot, hogy gyógyuljunk…

Leginkább a nők életét keserít meg a felfázás, vagyis a húgyhólyag gyulladása, bár olykor a férfiaknál is előfordul – írja a Szabad Föld.

Forrás: szabadfold.hu2021. 01. 14. 9:51
null
A hőség miatt érvénybe lép a vörös kód Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klasszikus tünete a gyakori vizelési inger, a fájdalmas ürítés vagy akár a véres vizelet. Sokan a hideggel hozzák összefüggésbe, holott a húgyhólyag nyálkahártyáján megtapadó és elszaporodó baktériumok okozzák. A hólyaghurut azért elsősorban a nők betegsége, mert a húgycsövük sokkal rövidebb, így a húgycsőnyílás környezetének baktériumai, akár a bőrről, akár a hüvely vagy a végbél felől könnyebben feljutnak a húgyhólyagba – magyarázza dr. Bánfi Gergely, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának egyetemi adjunktusa. Gombák csak elvétve, vírusok pedig sohasem okoznak hólyaghurutot, ezért a betegség kezelésében a kórokozó baktériumokat elpusztító szerek alkalmazására van szükség.

A felfázást az esetek többségében a bélrendszerben, az emésztésben nélkülözhetetlen szerepet játszó Escherichia coli (rövidebben: coli) baktérium okozza. Tévedés azonban azt gondolni, hogy csak az elhanyagolt higiénés viszonyok felelősek a kórokozó bejutásáért, mert a hüvely pH-ját felborító „túlzásba” vitt tisztálkodás legalább annyira állhat a kór hátterében – tájékoztat a szakember.

Nemcsak hőség idején, de felfázás esetén is fogyasszunk sok folyadékot, főleg a hölgyek!
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A hólyaghurut a nők felénél magától meggyógyul, de ilyenkor is segíthet a jelentős folyadékbevitel, hiszen így a bőven termelődő vizelet egyszerűen kimossa a húgyutakat. Makacsabb tünetek esetén gyulladásgátló gyógynövényekből, például orvosi medveszőlőből, csalánból vagy kamillából készített tea, esetleg tőzegáfonya-szirup vagy -tabletta fogyasztása ajánlott. Ha a tünetek néhány nap után sem enyhülnek igazán, akkor az antibiotikumos kezelés a megoldás.

Ha továbbra sem múlnának a panaszok vagy láz alakul ki, akkor urológushoz kell fordulni, mert a gyulladás a vesevezetéken a húgyhólyag felől a vesébe „felszállva” vesemedence-gyulladást is okozhat, ami a felfázásnál súlyosabb kórkép. Ilyenkor, illetve az ismétlődő hólyaghurut esetében célszerű a vizelettenyésztés a kórokozó és annak antibiotikum-érzékenysége meghatározására.

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy emelkedett azok száma, akiknél visszatérően alakul ki a betegség, ilyenkor fontos a hajlamosító tényező kiderítése – mutat rá a szakember.

Gyakori tévhit, hogy a felfázás a nemi élet során a partnerek között ide-oda átadható. Ilyenkor a saját hüvelyflóra baktériumainak a húgycsőnyílás környékére kerülése hajlamosít a kórra. A felfázásban szezonalitás is megfigyelhető, de nemcsak a hideg-nyirkos időjárás, hanem a pszichésen terhelőbb életszakaszok esetén is gyakrabban fordul elő – hívta fel a figyelmet az Urológiai Klinika egyetemi adjunktusa.

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Vízivás kisokos: így és ennyit érdemes innunk egy nap

Járjuk körbe, hogy miért is fontos számunkra az éltető elem. Mennyit kell belőle fogyasztani és mit tehetünk, hogy ne feledkezzünk meg a vízivás fontosságáról

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.