Ezért fontos a nőknek a súlyzós edzés

Nőként sokan tartanak a súlyzós edzéstől, pedig nélküle nincs szép alak, feszes, tónusos izomzat. Nézzük, miért érdemes beiktatni a rendszeres súlyzózást akáraz edzőtermi, akár az otthoni edzéstervbe! Bartha-Darabos Ivett minősített IFBBszakedző, mozgásfejlesztő tréner írása következik.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 02. 19. 17:17
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NŐIES ALAKOT ÉRHETSZ EL VELE

A súlyzós edzés a hiedelemmel ellentétben nem tesz férfiassá, sokkal inkább a nőies oldalunkat erősíti! A formás, kerek izmok kiemelik a popsit, a csípőt, a vállakat, szépítik a hátat, vékonyítják a derekat, így fokozatosan közelíthetsz a vágyott homokóra alkathoz. Nem engedi, hogy formátlanul vékony légy – írja a diétaésfitnesz.hu.

CSÖKKENTI A TESTZSÍRT

Az izmaid erősítésével és növelésével hozzájárul, hogy több zsírt égess, mint előzőleg. A megfelelő zsír-izom arány segít a hasi elhízás megelőzésében, amely a zsigeri zsírok negatív hatása miatt korunk egyik legegészségkárosítóbb problémája. A nagyobb izomarány jobb anyagcsere-folyamatokat eredményez, több kalóriát égetsz el, így akkor sem éhezel, ha aktív vagy.

SEGÍT MEGÓVNI AZ EGÉSZSÉGET

Az anaerob mozgás edzi a szívet, és a keringés javításán keresztül az állóképességet is pozitívan befolyásolja. Gyorsabb regenerációt tesz lehetővé, továbbá erősíti az immunrendszert, miközben optimalizálja az anyagcserefolyamatokat. Ezáltal hatással van a vércukorszintre, az ösztrogénszintre, sőt a teljes hormonháztartásra.

Fotó: Pexels

MENTÁLISAN, LELKILEG ERŐSÍT

A súlyokkal végzett sport sikerélményt ad, egyúttal feltölt energiával. Mérhető a fejlődés, hiszen egyre nagyobb súlyokat tudsz megmozgatni, és ehhez nem kell magyarázat, a számok nem hazudnak! Egy-egy jól sikerült edzés végén igazi hősnek érezheted magad. A koncentráció, a külvilág kikapcsolása, valamint a párhuzamosanzajló kedvező élettani folyamatok miatt a mentális, illetve pszichés betegségek gyógyításában is fontos szerepet kaphat ez a mozgásforma.

KÖZÖSSÉGET ÉPÍT

Bár a súlyzós edzés kifejezetten egyéni sport, komoly közösségformáló erővel bír. Akár egy barátnővel indulsz edzeni, akár a helyszínen kötsz új ismeretségeket, e téren is mindenképpen előnyödre válik. A rendszeres látogatók már barátként szokták egymást üdvözölni.

LASSÍTJA AZ IZOMVESZTÉST

Az életkor előrehaladtával az ember természetes módon veszít az izomtömegéből, egyidejűleg pedig lassul az anyagcseréje, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet. A súlyzós edzéssel lassíthatod az öregedési folyamatot, miközben a tested energikus marad. 50 éves kor felett különösen ajánlott súlyzós gyakorlatokat végezni a test karbantartása érdekében.

REMEK FEGYVER A CSONTRITKULÁS ELLEN

Jelenleg nincs jobb eszköz a súlyok emlegetésénél a csontritkulás megelőzésére, illetve kialakult betegség esetén a folyamat lassítására. Segíti a megfelelő tápanyagok beépülését, növeli a csontsűrűséget. A jó állapotú izmok javítják az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt, az edzés hatására rövidül a reakcióidő, ami segít megelőzni az esést vagy a botlást.

SZEMMEL LÁTHATÓ FEJLŐDÉST EREDMÉNYEZ

A súlyzós edzés egyik nagy előnye, hogy megfelelő étkezés mellett gyorsan jönnek az eredmények – márpedig semmi sem motivál jobban, mint a saját fejlődésed és a begyűjtött bókok. Újabb és újabb célokat tűzhetsz ki, anélkül, hogy kudarcélményed lenne.

GÉPEKKEL VÉGEZVE MÉG BIZTONSÁGOSABB

A szabad súlyok mellett érdemes megemlíteni a gépeket, ugyanis ez a legbiztonságosabbmódja a súlyokkal végzett edzésnek. A kötött pályán mozgó munkavégzés csökkenti a sérülés esélyét, ráadásul a gép úgy dolgoztat meg, hogy a lehető legkevésbé tudsz eltérni a feladatok szabályos végrehajtásától. További előny, hogy az izolációs mozgás hatására jobban elválasztod egymástól az izomcsoportokat, és kisebb az esély a nem kívánt átterhelésre.

MAGABIZTOSSÁ TESZ

A súlyzós edzés a lehető legjobb önbizalomnövelő, még a járásod is egyenesebb, magabiztosabb lesz. Próbáld ki, mennyivel erősebbnek érzed magad már egy rövidebb és kisebb intenzitású súlyzós edzés után is – hát még ha mindent beleadsz!

A súlyok megválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy helyesen tudjuk kivitelezni a feladatot. Gyakran megesik, hogy túlvállaljuk magunkat, ami elsősorban a gyakorlat hatékonyságát csökkenti, másodsorban lehetséges, hogy így végül nem azt az izomcsoportot fogjuk használni, amit terhelni szeretnénk, és persze a sérülés veszélye is nagyobb. Természetesen a szükségesnél kisebb súly alkalmazása sem szerencsés, hiszen amennyiben nem éri megfelelő inger az izmainkat, nem az elvárásaink szerint fejlődünk.

A súlyzós edzés fontosságáról szóló eredeti cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Korábbi cikkünkben abban segítettünk, hogy miket kell figyelembe vennünk, hogy ne megbetegedés legyen az önfeledt téli testmozgás vége! Testmozgás dermesztő hidegben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.