A világ élelmiszereinek 17 százaléka a szemétben végzi

A világszerte eladott élelmiszer 17%-a a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) csütörtökön bemutatott jelentése szerint – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 05. 12:05
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez 931 millió tonnányi élelmiszert jelent, mely a magánháztartások, éttermek, üzletek, és más élelmiszerárusító egységek hulladéklerakójába jutott. Ez a mennyiség 23 millió teherautót töltene meg és minden földlakóra fejenként 121 kilogramm jutna.

A jelentés elkészítéséhez a szakértők 54 ország adatait vették figyelembe.

A hulladékba beletartoznak a még ehető élelmiszerek és a nem fogyasztható maradékok is, mint a csontok vagy a gyümölcshéjak. Szinte minden országban, legyen az szegényebb vagy gazdagabb, az eladott élelmiszer igen nagy része végzi a szemétben.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A magánháztartásokban dobnak ki legnagyobb arányban élelmiszert: 11 százalék kerül a kukákba. Az éttermekben és más vendéglátóhelyeken a táplálék öt százaléka, az élelmiszerkereskedésekben 2 százaléka válik szemétté. Ugyanakkor csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.

Az élelmiszerhulladék csökkentése mérsékelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, a természet földművelés okozta károsodását és szennyeződését, növelné az élelmiszerek elérhetőségét, ezáltal csökkentené az éhezést, és pénzt is spórolna – mindezt a globális gazdaság visszaesésének idejében – mondta Inger Andersen, az UNEP vezetője.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Drágulhat az élelmiszer a takarmányárak drámai emelkedése miatt

Az érkezési tojás termelői átadási árának emelésére kényszerülnek a Baromfi Termék Tanácsba (BTT) tömörült tojástermelő vállalkozások.

Ennek oka, hogy a gazdák költségei jelentősen megugrottak a takarmányárak rendkívüli mértékű, elmúlt hónapokban tapasztalt emelkedése és a várható további drágulás miatt

– közölte a BTT.

Növekvő költségek, kisebb bevétel

A terméktanács az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adataira hivatkozva jelezte: a gabonafélék 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben. A takarmánykukorica ára január második hetében már meghaladta a tonnánkénti hatvanezer forintot, de hasonló folyamatok érzékelhetők a késztakarmányárakban is.

Az előrejelzések szerint ráadásul az áremelkedés a következő időszakban is folytatódik, így a késztakarmányoknál az első fél év végéig további tízszázalékos drágulás várható.

A látványos előállítási költségnövekedéssel szemben a termelői árak jóval kisebb mértékben, mindössze öt-hat százalékkal nőttek az elmúlt időszakban.

A gazdák számításai szerint csak az elmúlt egy hónap takarmányköltség-emelkedése darabonként mintegy háromforintos önköltség-növekedést jelent.

A BTT arra figyelmeztetett: a tojótyúktartóknak ezért mindenképp tovább kell hárítaniuk a költségnövekedést, ellenkező esetben drasztikus állománycsökkenés elé nézhet az ágazat.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.