Az érkezési tojás termelői átadási árának emelésére kényszerülnek a Baromfi Termék Tanácsba (BTT) tömörült tojástermelő vállalkozások.
Ennek oka, hogy a gazdák költségei jelentősen megugrottak a takarmányárak rendkívüli mértékű, elmúlt hónapokban tapasztalt emelkedése és a várható további drágulás miatt
– közölte a BTT.
Növekvő költségek, kisebb bevétel
A terméktanács az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adataira hivatkozva jelezte: a gabonafélék 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben. A takarmánykukorica ára január második hetében már meghaladta a tonnánkénti hatvanezer forintot, de hasonló folyamatok érzékelhetők a késztakarmányárakban is.
Az előrejelzések szerint ráadásul az áremelkedés a következő időszakban is folytatódik, így a késztakarmányoknál az első fél év végéig további tízszázalékos drágulás várható.
A látványos előállítási költségnövekedéssel szemben a termelői árak jóval kisebb mértékben, mindössze öt-hat százalékkal nőttek az elmúlt időszakban.
A gazdák számításai szerint csak az elmúlt egy hónap takarmányköltség-emelkedése darabonként mintegy háromforintos önköltség-növekedést jelent.
A BTT arra figyelmeztetett: a tojótyúktartóknak ezért mindenképp tovább kell hárítaniuk a költségnövekedést, ellenkező esetben drasztikus állománycsökkenés elé nézhet az ágazat.
Az üzletek maguk döntenek az árakról
– Az átadási árak emelésével nem biztos, hogy a fogyasztói árak is emelkednek. A kiskereskedelmi forgalomban értékesített tojás árát a boltok határozzák meg, vállalkozásonként egyedi döntés alapján – hangsúlyozta megkeresésünkre Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára elmondta: a termelőknek a tervezett áremelést a kereskedelem szereplőivel, a beszállítókkal is el kell fogadtatniuk.

Fotó: Bach Máté
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az átadásiár-emelést a kereskedelem csak indokolt esetben fogadja el.
Az üzleteknek alapvetően nem érdekük, hogy a fogyasztói árakban is megjelenjen a többletköltség, mivel bármekkora mértékű drágulásról is legyen szó, az a fogyasztás csökkenésének kockázatával járhat. A fogyasztók árérzékenységét ráadásul a járványhelyzet is tovább erősíti.
Ha a kiskereskedelmi szereplők úgy döntenek, hogy a vevői árban érvényesítik az emelkedő termelői árakat, az sem jelenti feltétlenül jelenti azt, hogy az összes tojás drágul.
Az áremelkedés megjelenhet akár csak bizonyos méretű tojásoknál, akár más termékeknél
– tette hozzá Vámos György.
Nehezen kerülhető el az élelmiszerárak emelkedése
Az egyre drágább takarmány oka az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedő alapanyagár.
A gabonaárakat a tőzsdei, világpiaci folyamatok befolyásolják, a világszerte tapasztalható áremelkedést így a hazai gazdálkodóknak is viselniük kell. Várhatóan ezért nemcsak a tojástermelők, de az állattartók jelentős része – ha erre egyáltalán lehetősége van – rákényszerül az áremelésre, még ha ez nem is áll érdekében egyik szereplőnek sem.
Bizonyos területeken, például a sertéságazatban az egyébként is alacsony átadási árak emelését az uniós piaci folyamatok sem teszik lehetővé.

Fotó: Katona Vanda
Ezért sok állattartónak az egyébként sem jövedelmező önköltségi ár körüli értékesítési lehetőségek és a kereslet visszaesése mellett további jövedelemcsökkenést okoz a gabonaárak, így a takarmányozási költségek további várható növekedése.