Bringázás a koronavírus-fertőzés után

Ha átestünk a betegségen, érdemes újra felépíteni az egészségünket. Ha nem tesszük meg a szükséges lépéseket, fájdalmas, legrosszabb esetben végzetes is lehet a visszatérés – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 03. 14. 11:15
null
A rehabilitációs kerékpározás során is ügyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a szervezetünket Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának felerősödése miatt március 8-tól újabb szigorításokat vezettek be Magyarországon, jó hír azonban a szabadidő-sportolóknak, hogy a parkok továbbra is nyitva tartanak, a szabadban edzhetünk, feltéve, hogy közben tartjuk egymástól a másfél-kétméteres távolságot.

Továbbra is bringázhatunk, de egyedül menjünk tekerni. Ha mindenképpen társaságra vágyunk, a velünk egy háztartásban élőkkel vagy megbízható barátokkal menjünk, akikről tudjuk, hogy nem fertőző betegek. Arra is ügyeljünk, hogy bringatúra közben ne egymás mögött haladjunk, hanem egymás mellett, és közben tartsuk a másfél-két méteres távolságot!

Mint ismert, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) korábban szakmai protokollt dolgozott ki a betegségükből felépülő, sportolásba visszatérő igazolt versenyzőknek. Ebben egyértelműen leírja, hogy milyen ütemben haladva kezdhetik újra az edzéseket.

Ha már a kocogás és a sprint sem okoz problémát, vegyük elő a bringát
Fotó: PEXELS

Szász Máté, a SYNLAB sportdiagnosztika-üzletág szakmai vezetője azonban felhívja a figyelmet, hogy sok szabadidőbringás nem jár sportkórházba és sportorvoshoz, ebből fakadóan nem biztos, hogy ismeri a protokollt. A helyzetet nehezíti, hogy sokan nem is tudják, hogy átestek a fertőzésen, és az enyhe lefolyású vagy tünetmentes betegség után jóhiszeműen ülnek újra bringára, ám ekkor szembesülnek a rideg ténnyel: vérnyomásuk és pulzusuk az egekbe szökik, légszomjuk lesz, és hamar kimerülnek a tekerésben.

„Sokan azt hiszik, hogy a Covid-19 tüdőbetegség, pedig sokkal inkább a vérkeringési rendszert támadja meg.

Abban a receptorban okoz elváltozásokat, amely a vérnyomás szabályozásáért felel. A betegség következtében több apró vérrög keletkezhet, amely akadályozza, esetleg gátolja a vérkeringést. Ezért fordulhat elő, hogy aki idő előtt tér vissza a kerékpározáshoz, előbb-utóbb elkerülhetetlenül vérkeringési problémákat észlel magán. A betegség szövődményeként legtöbbször szívizomgyulladás és szívizom-károsodás alakul ki, ami – ha nem figyelünk a visszatérés szabályaira – végzetes is lehet” – figyelmeztet a szakember.

Mindezek tükrében megfogalmazódik bennünk a kérdés, mire figyeljünk, ha a betegségből felépülve újra bringára szeretnénk ülni. Íme a szakember válaszai.

Tíz nap karantén és pihenés

Egyáltalán nem biztos, hogy tíz nap karantén után már nincsen bennünk a vírus. A tapasztalat azt mutatja, hogy akár három-négy hétig is fertőzöttek lehetünk, ezért mindenképpen várjuk meg a negatív PCR-tesztet!

Ha tünetmentesen estünk át a betegségen, legalább még két hétig pihenjünk, de ha voltak tüneteink, a negatív teszteredményt követően négy-hat hétig ne sportoljunk!

Bringára fel!

Ha már a kocogás és a sprint sem okoz problémát, vegyük elő a bringát! Először csináljunk elnyújtott, monoton aerob edzéseket, így nyerve vissza szívünk alap-állóképességét! Mit jelent ez „biciklinyelven”?

A rehabilitációs kerékpározás során is ügyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a szervezetünket
Fotó: PEXELS

Pattanjunk bringára, és nyugodt tempóban tekerjünk napi két-három órát. Ha minden jól megy, innen számítva egy hónapon belül visszatérhetünk a betegség előtti alaphelyzetbe.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A kerékpározás egészségmegőrző hatásai

Egyre többen vannak tisztában a kerékpározás és annak jótékony egészségügyi hatásainak kapcsolatával. Szerencsére mind népszerűbbé válik ez a sportág, akár hobbiból, akár profiként műveljék is.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.