Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Edzéssel kapcsolatos tévhitek az internetről

Számtalan írás jelent már meg az otthoni edzésről, egyedül végezhető mozgásformákról – a CsupaSport szerzője ezúttal a másik oldalról közelíti meg a mostanság oly népszerű témát.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 28. 12:20
Nézzük meg a súlyemelőket, erőemelőket, ők miként guggolnak, az alapján a súlyokkal lehetetlen lenne előretolt térd nélkül edzeni Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internet korában szinte minden elérhető online: edzésvideók, cikkek, komplett edzéstervek, így számos mozgásformát próbálhatunk ki otthon. Sajnos nemcsak minőségi, hiteles anyagok vannak fent a világhálón, rengeteg rossz gyakorlatsor, áltudományos cikk, tévhitek felhasználásán alapuló anyag is kering. A hétköznapi embereknek nehéz eldönteniük, mi a jó, s mi nem, de most szeretnék némi segítséget nyújtani az eligazodáshoz. A legfontosabb, hogy ellenőrizzük a szakmaiságot, akár videóról, akár írásos anyagról van szó.

A hiteles szakemberek általában több forrásból leinformálhatóak – ne a lájkok alapján döntsünk, a népszerűség nem jelent egyben hitelességet is. A nagyon merész állításokra mindig érdemes rákeresni, utánuk nézni.

Vannak bizonyos edzésformák, amelyeket nem lehet normálisan megtanulni otthon, szakember segítsége nélkül, sőt még online csoportos edzés keretében sem. A kettlebell, a nagy súlyos edzés és az akrobatikusabb mozgásformák is ilyenek, nem az önkéntes karantén idején érdemes belevágni ezekbe.

Kezdjük a fitneszes tévhitekkel, ugyanis a témáról könyvet lehetne írni, végtelen számú rossz létezik a hobbisportok világában. Némelyik tézis, bár régóta megdőlt, máig él a köztudatban – most néhány ismert vagy veszélyes példát hoztam.

A helyes guggolás

Még mindig sok helyről hallom, hogy a térd nem mehet a lábfej elé.

Valószínűleg így akarhatták megakadályozni, hogy a mozgást a térd előretolásával kezdjék a sportolók, ezzel viszont teljesen rossz guggolási technikát alakítottak ki.

Nézzük meg a súlyemelőket, erőemelőket, ők miként guggolnak, az alapján a súlyokkal lehetetlen lenne előretolt térd nélkül edzeni
Fotó: PEXELS

Innen származtathatóak azok a tévhitek is, hogy vízszintes alá guggolni káros, ami az ilyen természetellenes pózban valóban nem túl jó, de megfelelő technika mellett a teljes mozgástartományban végzett gyakorlat semmilyen gondot nem okoz, ha kellően mobilisak vagyunk hozzá. Nézzük meg a súlyemelőket, erőemelőket, ők miként guggolnak, az alapján a súlyokkal lehetetlen lenne előretolt térd nélkül edzeni.

Zsírt izommá!

Van egy rossz hírünk: a zsírszöveteket nem lehet izommá alakítani.

A kardió edzés segít a zsír égetésben
Fotó: PEXELS

A felesleges zsírt el lehet égetni, és helyette lehet izmot építeni, de sajnos a fából vaskarika effektus nem működik.

Két teljesen más szövet: a zsírsavakban nincs nitrogén, ami az izmokat jórészt alkotó aminosavak egyik fontos eleme.

No pain, no gain!

Ez a mondat a gyúrós világ egyik alapköve, de sajnos ebben a formában nem igaz. A kisebb fájdalom, mint a fáradt izmok égő érzése, az izomláz valóban hozzátartoznak az edzéshez, de a nagy fájdalom, a kidőlésig tartó edzés nemhogy nem használ, még árt is! Ezek rontják a teljesítményt, sőt sérüléshez, túledzéshez vezethetnek.

A tévhitek állításával ellentéteben nem az a lényeg, hogy folyton elfáradjunk, hanem az, hogy fejlődjünk
Fotó: PEXELS

A sok edzés a jó edzés!

A minőség fontosabb a mennyiségnél, az egyórányi, jól összeállított edzés sokkal többet ér, mint kilencvenpercnyi össze-vissza történő, struktúra nélküli tréningezés.

Nem az a lényeg, hogy folyton elfáradjunk, hanem az, hogy fejlődjünk.

Ez persze kemény munkával jár, de nem kell mindig hosszúnak és a végletekig fárasztónak lennie.

Kockahasprojekt

A „bícsbádi” egyik legfontosabb része a kockás has, ami ugyan leginkább a testzsírszázaléktól függ, de a has erősítése is hasznos, már csak a törzserőnk miatt is.

Ehhez viszont nem a felülés és a hasprés a legjobb módszer: előbbi kifejezetten káros a nyaki csigolyákra, utóbbi már kevésbé, de akiknek gerinc- vagy nyaki problémáik vannak, ez is tud gondot okozni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.