Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Így kezdjünk neki a szabadtéri edzésnek

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, a szabadtéri edzés szerelmesei ellepik a futópályákat és a kondiparkokat. Ha ön is azok közé tartozik, akik a szabad levegőn szeretnek edzeni, akkor fogadja meg ezeket a tanácsokat, mielőtt belevág az idei kinti edzésbe – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

Forrás: DIETAESFITNESZ.HU2021. 04. 05. 11:01
Ha huzamosabb időre abbahagytuk a kinti edzést, akkor TILOS úgy visszaállni a tavalyi menetrendre, mintha a kihagyás meg sem történt volna Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Edzés hiány miatt erejüket vesztett izmok

Ha huzamosabb időre abbahagytuk a kinti edzést – mert hát a hóban nem sokunknak van kedve edzeni –, akkor TILOS úgy visszaállni a tavalyi menetrendre, mintha a kihagyás meg sem történt volna. Miért? Edzés nélkül a fizikai edzettségünk csökken, az ízületeink pedig sokkal kevésbé terhelhetők. Fejben viszont még arra emlékszünk, hogy milyen jó edzettségi szinten voltunk, amikor abbahagytuk a rendszeres edzést, így hajlamosak vagyunk azt az intenzitást megcélozni – akár már az első edzésen –, amit anno hónapok kemény munkájával értünk el. Emiatt olyan gyakoriak a – főleg túlterhelésből bekövetkező – „sérülések”.

Ne kezdjünk heti 6 edzéssel. Éppen elég 2-3 edzés, utána fokozatosan lehet növelni az edzések számát
Fotó: PEXELS

Ekkor jön a rosszullét…

Nem csak az izmaink és ízületeink szoktak el a nagyobb terheléstől, de a keringési rendszerünk sincs már annyira a topon. Amikor egy hosszabb kihagyás után belecsapunk a dolgok közepébe, nem ritka, hogy edzés alatt légszomj, szédülés, hányinger, extrém esetben pedig még ájulás is bekövetkezhet. A szakértő ezért fokozatosságra int bennünket. Hetente csak 10 százalékkal emeljük az edzések intenzitását, még akkor is, ha úgy érezzük, menne ez jobban is. Ez igaz a kardió jellegű – futás, séta, lépcsőzés – és a súlyzós edzésekre is.

Kerüljük el a megfázást!

A kora tavaszi idő csalóka: bár gyönyörűen süt a nap, a levegő még kissé csípős, nyirkos, ami tökéletes táptalaj a vírusoknak és a baciknak. A legtöbben ezért a futáshoz vagy bármilyen kinti edzéshez beöltözünk: hosszú nadrág, sportmelltartó, trikó, hosszúujjú felső. Ezzel nincs is baj, de edzés közben a testünk felhevül, leizzadunk, és amikor abbahagyjuk a mozgást – mert épp sétálunk haza –, kihűlünk.

Ha huzamosabb időre abbahagytuk a kinti edzést, akkor TILOS úgy visszaállni a tavalyi menetrendre, mintha a kihagyás meg sem történt volna
Fotó: PEXELS

Hogy elkerüljük a többnapos tüsszögést és orrfújást, érdemes plusz egy szélálló felsőt magunkkal vinni. Kössük a derekunkra, és csak hazafelé vegyük fel, bármennyire is úgy érezzük, hogy nem fázunk!

Futás helyett lépcsőzés?

Futni jó. Kikapcsol, edzésben tartja a keringési rendszerünket, és úgy általában, mozogni jó. Csak sajnos a legtöbben nem tudunk helyesen futni, ami a későbbiekben mozgásszervi sérülésekhez vezethet. Többen ezért inkább a lépcsőzést választják a futás helyett, mert az „nem árthat”. Pedig, de.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.