origo.hu
Európa a poszt-liberális világrend kapujában
A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra. Idő szűkében gyakrabban keressük a gyorsan elkészíthető, de kevésbé friss és vitamindús ételeket, valamint hajlamosabbak vagyunk – akár heti rendszerességgel – ugyanazokat a fogásokat elkészíteni, mert azokat legalább vita nélkül, biztosan megeszi a gyerek. Ezek a tényezők sok családban vezettek plusz kilókhoz nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is. Az Európai Friss Csapat program utánajárt, hogyan segíthetünk a gyermekeknek leadni a felszaladt plusz kilókat, hiszen a súlyfelesleg hosszú távon számukra sem egészséges – olvasható az Origón.
Gyermekek esetében nagyon fontos, hogy fogyókúráztatnunk nem szabad őket, de ez nem jelenti azt, hogy nem mutathatjuk meg nekik a zöldségek és gyümölcsök sokféleségét, vagy hogy nem ismertethetjük meg őket a teljes értékű gabonafélékkel
– fogalmazta meg az alapszabályt Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa.
A testsúlycsökkentésben a gyerekek esetében is – a rendszeres testmozgás mellett – alapvető szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, hiszen ez határozza meg, mennyi kalória jut a szervezetükbe.
Legkézenfekvőbb megoldás a zöldségek és gyümölcsök arányának emelése és rendszeressé tétele a gyerekek napi étrendjében, hiszen kalóriatartalmuk alacsony, és még egészségesek is. Vitaminban, ásványi anyagokban gazdagok, antioxidáns- és rosttartalmuk pedig jelentős.
A szakember szerint három egyszerű tippel növelhetjük a zöldségfogyasztást családunk körében.
Az együtt főzött finomságokat a gyermekek szívesebben fogyasztják el, és így könnyebben ismerkednek a nyersanyagokkal is. Ne féljünk hát bevonni őket a konyhai műveletekbe!
A reggeliknél, vacsoráknál lehetnek olyan nyers zöldségek, mint a retek, az uborka, a paprika, a paradicsom vagy a salátafélék,míg az ebédeknél bátran beépíthetjük a káposztaféléket és a hüvelyeseket is.
Ha gyermekünk válogatós, próbáljuk különbözőképpen tálalni számára a zöldségeket, akár szószokba, levesekbe „rejtve„ is.
Ha mi is előszeretettel fogyasztjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket nyersen, főtt, sült vagy párolt állapotban, esetleg savanyúságként, akkor gyermekünk is szívesebben fogadja majd el a szezonális finomságokat.
A reggeli vagy tízórai szendvicsbe mindenképpen tegyünk zöldséget, de ne csak paprikában gondolkodjunk!
Tehetünk bele salátalevelet vagy akár friss spenótlevelet is. Ha biztosra akarunk menni, meg is formázhatjuk a szendvicseket! Az állatokat mintázó szendvicseknek lehetetlen ellenállni!
Ebédre, vacsorára készíthetünk zöldséges krémleveseket, főzelékeket is, amelyeket liszt helyett a bennük főtt zöldségek püréjével sűríthetünk.
Érdemes a köreteket is kicsit átalakítani. Próbáljuk ki például, hogy a burgonyapüréhez a burgonya mellé karfiolt vagy karalábét teszünk és úgy pürésítjük. Ha már sült krumpli, akkor a burgonya inkább a sütőben süljön, kevés olajjal, és tegyünk mellé cékla-, zeller- vagy akár sárgarépakockákat is.
Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.
Hogyan hat a közösségi média étkezési szokásainkra? – Antal Emese dietetikus válaszol
A közösségi média átszövi mindennapjainkat, nem meglepő tehát, hogy arra is hatással van, hogyan étkezünk. A rengeteg online fellelhető információ azonban nem mindig helytálló, a fiatalabb korosztály számára pedig egyenesen veszélyes lehet egy-egy trend vagy tévhit. Antal Emese dietetikus, szociológus gondolatai a helyes táplálkozás mibenlététéről, a közösségi média és a kortársak ráhatásáról.
Családi minták
Kezdetekben még csak és kizárólag az otthonról hozott minták befolyásolják étkezési szokásainkat, a kortársak és a külső hatások csak később kerülnek a képbe. Éppen ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan, egészen kis kortól kezdve törekedjünk arra, hogy gyermekeink elsajátítsák a helyes táplálkozás alapjait. Amikor a gyermek bekerül egy közösségbe, mondjuk a bölcsődébe, attól függ, hogy megeszi-e majd az ottani tízórait, hogy mit látott otthon. Ha az anya sósan főz, vagy nem elég változatosan, akkor nagyon kevés ételt ismer a gyermek, és nem biztos, hogy meg fogja enni, ami elé kerül. Nyilván a társak is hatással vannak rá, de a legfőbb mintát otthonról hozzuk. Ahhoz szoknak hozzá, amit otthon kapnak, és valószínűsíthető, hogy később sem fognak máshogyan étkezni. Mivel később, tinédzserkoruktól már rengeteg időt töltenek online, az ott látott tartalmak is nagy hatással vannak rájuk, de az alapokat még fiatal korban a szülőknek kell lefektetni.
Európa a poszt-liberális világrend kapujában
Hajóbaleset történt a Margit híd közelében + videó
Tóth Vera a kis Hannaróza karácsonyáról mesélt
Zseniálisan értékelte Szoboszlai teljesítményét Arne Slot a Tottenham legyőzése után
Dárdai Bence máris kenterbe veri Szoboszlait, főhet Marco Rossi feje
Hivatalos: elárverezik a legendás magyar gyárat – nem tudták megmenteni
Magyar kézbe kerül Románia pénzügyeinek irányítása
Elképesztő félreértés miatt állították ki Dárdai Mártont
Az Eb-bronzérmes kézilabda-válogatott sikerkapitánya elmondta, miért utasítja vissza a lehetőségeket
Pressman nem teszi zsebre, amit a lehetséges utódjától kapott
Az egekig magasztalja Szoboszlai és Kerkez teljesítményét a brit média
Mutatjuk, miről tárgyalt Fico és Putyin Moszkvában + videó
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.