Az ehető algák rengeteg mindenre hasznosíthatók

Az algák az emberi táplékok és az állati takarmányozás mellett kozmetikumok, műtrágya valamint ipari nyersanyagok, adalékok készítésére is hasznosíthatók – írja a Travelo összeállítása alapján az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 19. 22:22
A kép illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az algák csupán gyökér-, szár- és levélszerű képződményekkel rendelkeznek, ezek alakjukban a virágos növények gyökerére, szárára, levelére hasonlítanak, de jelentősen más funkciót töltenek be. A gyökérszerű képződményeik például csak rögzítésre szolgálnak, nem a tápanyagok felszívására, azt ugyanis a teljes testfelületükön keresztül végzik.

Az ehető algák frissen, sózva, savanyítva, szárítva vagy konzervben kaphatók. Fogyaszthatók zöld köretnek, ízesítőként vagy az ételeink díszítőjeként.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A mikroalgák és azok kivonatai étrend-kiegészítőkben is helyet kapnak. Az élelmiszeripar a kocsonyásító, stabilizáló, megkötő, filmbevonatot képező tulajdonságaikat hasznosítja.

De hogy milyen fajta algák vannak és milyen a fogyasztásuk? Az összeállításból kiderül.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Algák eddig nem látott 3D-modelljeit alkották meg

Mint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) pénteki közleményében olvasható, a vízben úszó fotoszintetizáló algák termelik a légköri oxigén jelentős részét. Túlzott elszaporodásuk azonban ronthatja a vízminőséget, ezért kiemelt jelentősége van annak, hogy a kutatók pontosan meg tudják becsülni az általuk alkotott biomassza mennyiségét.

„A szabad szemmel is látható növények és állatok változatossága meg sem közelíti a mikroszkopikus algák sokféleségét” – magyarázza a közleményben Borics Gábor, az ÖK Duna-kutató Intézet Tisza-kutató Osztályának vezetője, aki évtizedek óta foglalkozik mikroalgák felfedező- és alkalmazott kutatásával.

A légköri oxigén döntő a természetes vizek növényei termelik

A vízben lebegő növényi plankton nagy részét olyan mikroszkopikus méretű algák adják, amelyek ökológiai jelentősége felbecsülhetetlen. A kutatások szerint a légköri oxigén döntő részét nem a szárazföldi ökoszisztémák (erdők, sztyeppék, mezőgazdaságinövény-kultúrák), hanem a természetes vizek növényei, azon belül is főként a fitoplankton lebegő szervezetei termelik. A plankton nagy részét az algák alkotják, amelyek nagyon különböznek egymástól. Ez a különbözőség azért jelent problémát, mert az ökológiai kutatásokban és a vízminőség-vizsgálatokban is alapvető jelentőségű, hogy a kutatók pontosan tudják, melyik fajjal van éppen dolguk, és annak mik a pontos méretei.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.