Az ehető algák rengeteg mindenre hasznosíthatók

Az algák az emberi táplékok és az állati takarmányozás mellett kozmetikumok, műtrágya valamint ipari nyersanyagok, adalékok készítésére is hasznosíthatók – írja a Travelo összeállítása alapján az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 19. 22:22
A kép illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az algák csupán gyökér-, szár- és levélszerű képződményekkel rendelkeznek, ezek alakjukban a virágos növények gyökerére, szárára, levelére hasonlítanak, de jelentősen más funkciót töltenek be. A gyökérszerű képződményeik például csak rögzítésre szolgálnak, nem a tápanyagok felszívására, azt ugyanis a teljes testfelületükön keresztül végzik.

Az ehető algák frissen, sózva, savanyítva, szárítva vagy konzervben kaphatók. Fogyaszthatók zöld köretnek, ízesítőként vagy az ételeink díszítőjeként.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A mikroalgák és azok kivonatai étrend-kiegészítőkben is helyet kapnak. Az élelmiszeripar a kocsonyásító, stabilizáló, megkötő, filmbevonatot képező tulajdonságaikat hasznosítja.

De hogy milyen fajta algák vannak és milyen a fogyasztásuk? Az összeállításból kiderül.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Algák eddig nem látott 3D-modelljeit alkották meg

Mint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) pénteki közleményében olvasható, a vízben úszó fotoszintetizáló algák termelik a légköri oxigén jelentős részét. Túlzott elszaporodásuk azonban ronthatja a vízminőséget, ezért kiemelt jelentősége van annak, hogy a kutatók pontosan meg tudják becsülni az általuk alkotott biomassza mennyiségét.

„A szabad szemmel is látható növények és állatok változatossága meg sem közelíti a mikroszkopikus algák sokféleségét” – magyarázza a közleményben Borics Gábor, az ÖK Duna-kutató Intézet Tisza-kutató Osztályának vezetője, aki évtizedek óta foglalkozik mikroalgák felfedező- és alkalmazott kutatásával.

A légköri oxigén döntő a természetes vizek növényei termelik

A vízben lebegő növényi plankton nagy részét olyan mikroszkopikus méretű algák adják, amelyek ökológiai jelentősége felbecsülhetetlen. A kutatások szerint a légköri oxigén döntő részét nem a szárazföldi ökoszisztémák (erdők, sztyeppék, mezőgazdaságinövény-kultúrák), hanem a természetes vizek növényei, azon belül is főként a fitoplankton lebegő szervezetei termelik. A plankton nagy részét az algák alkotják, amelyek nagyon különböznek egymástól. Ez a különbözőség azért jelent problémát, mert az ökológiai kutatásokban és a vízminőség-vizsgálatokban is alapvető jelentőségű, hogy a kutatók pontosan tudják, melyik fajjal van éppen dolguk, és annak mik a pontos méretei.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.