Elképesztően furcsa színű, hatalmas busát fogtak a Kis-Balatonból

Egészen különleges színű, hatalmas busát akasztott egy ikervári horgász a Kis-Balatonnál. Az 54 kilós halnak annyira extrém a kinézete, hogy még a Magyar Haltani Társaság elnöke is meglepődött rajta, és azt mondta, ilyet még sohasem látott. A szerencsés horgász ruhástul ment be a vízbe a halért, amelynek a horog a szájába akadt, tehát szabályos fogásról beszélünk – írja a Pecaverzum.

Forrás: pecaverzum.hu2021. 05. 08. 20:55
null
A zalavár-zalaszabari töltés a Kis-Balatonon Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élete első busáját fogta ki Csejtei Endre, méghozzá nem is akármekkorát. 54 kilós példány akadt a horgára a Kis-Balatonon, a Zalavár felé tartó út mellett. – Szerdán délután mentünk ki pecázni egy gyerekkori barátommal. Három órát voltunk kint mindössze. Vihar előtti időszak volt, nagyon erős széllel. Először feeder bottal horgásztam, de a szél miatt nem nagyon lehetett a kapást meglátni, ezért módszert váltottam – tudtuk meg Csejtei Endrétől, aki ekkor még nem is sejtette, hogy hamarosan micsoda halat tarthat majd a kezében.

A készségváltás is kellett a sikerhez

A feeder helyett egy harcsázó botot szerelt fel, és gilisztával csalizott. „Egyszer csak szépen lassan elindult a zsinórom. Folyamatos húzást éreztem, és amikor megakasztottam, majdnem úgy tűnt, mintha valamibe beakadtam volna. Az volt a szerencsém, hogy mivel harcsázni készültem, egy viszonylag erős, hetvenkilós szakítószilárdságú fonott zsinórral horgásztam. Viszonylag gyorsan kijött a hal, tíz percig fárasztottam, nagyon nagy ellenállást nem tanúsított. Ezen a szakaszon a vízpart olyan sekély, hogy megszákolni nem is tudtuk a busát, be kellett mennem érte a vízbe.”

Csejtei Endre elárulta, soha nem is próbált busára horgászni, nem is gondolta, hogy a Kis-Balatonban is él ez a halfaj. „Gyerekkorom óta kijárok oda horgászni, mindenféle halat fogtam, de busát még soha. Ami számomra meglepő volt, hogy teljesen szabályosan, szájszélbe akadt, holott sokszor lehet hallani arról, hogy a busákat kívülről akasztják meg.”

A zalavár-zalaszabari töltés a Kis-Balatonon

A kapitális méretű hal alatt 54 kilót nyomott a mérleg, a hossza pedig 135 centiméter volt. A szerencsés horgász zsákmányának a csodájára jártak a környékbeli horgászok. De hogy vajon miért volt a hal piros, arra egyikük sem tudta a magyarázatot.

A szakértőt is meglepte az extrém szín

– Ennyire piros színű busát még soha nem láttam – ezt Harka Ákos nyilatkozta a Pecaverzumnak. A Magyar Haltani Társaság elnöke pedig már rengeteg különleges halat foghatott a kezében, és vehetett szemügyre fényképen. A társasághoz heti szinten többször is küldenek be fotókat a pecások véleményezésre.

Harka szerint a busák nagyon könnyen bevérezhetnek – akár fárasztás közben is sérülhetnek –, és ez gyakori dolog. – Szinte nem is lehet olyan nagyméretű busát találni, ami nem vérzett volna be – mondta, de még egyszer hangsúlyozta, ennyire extrém színű planktonevővel még egyszer sem találkozott.

A rikító piros busáról – amely a bevérzés ellenére egészségesnek és fogyaszthatónak tűnik – a fent vázoltakat első ránézésre állapította meg, így még további elemzés szükséges, amelybe Harka Ákos bevon egy busaszakértőt is.

A busa invazív halnak számít, visszadobni nem lehet. A témában a Pecaverzum hamarosan egy átfogó cikkel jelentkezik.

Az eredeti cikk és a különös halról készült fotók ITT érhetők el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.