Szénhidrátokra, mint például gyümölcsre, zöldségre, kenyérfélékre, tésztára, szüksége van a szervezetünknek, ha sportolunk. A szénhidrát elengedhetetlen ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtsunk. Persze jó minőségű szénhidrátot kell fogyasztani. Durumtésztát vagy teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, pékárut.
A szénhidrát a szervezet fő üzemanyagforrása
Amikor kenyeret, tésztát vagy más szénhidrátot eszünk, ezeket a szervezet lebontja, és nagy részük glükózzá alakul. A glükóz a szervezet elsődleges „üzemanyagforrása”, így ha nem kap belőle elegendőt, nem lesz energiánk az edzésekhez.

Fotó: PEXELS
Kiváló edzés utáni étel
Intenzív edzés során a szervezet glikogénraktárai lemerülnek. Ahhoz, hogy visszatöltődjenek, és az izom regenerálódjon, szénhidrátban gazdag ételt és fehérjét kell fogyasztanunk. Erre kiváló megoldás egy zöldséges tészta például.
Az alacsony szénhidráttartalmú étrend nem fenntartható
A magas fehérjetartalmú ételek segítenek abban, hogy leadjuk a felesleges kilókat. Ám ha nem kap elegendő szénhidrátot a test, egy idő után már nemcsak a zsírokat, hanem az izmot is lebontja.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Ez történik a testünkkel, ha tésztát eszünk
A tésztát mindenki szereti, szívesen készíti, és fogyasztja, mert olcsó, ezerféleképpen variálható, és villámgyorsan teljes értékű fogás készíthető belőle. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire egészséges, vagy épp alakbarát, de az tény, hogy mértékkel fogyasztva, a tésztával csakis jót tehetünk testünknek – írja a Mindmegette.hu.
Energialöket
Mivel a testünk elsődleges üzemanyagforrásai az összetett szénhidrátok, ha gyorsan, nagy dózisban van energiára szüksége, ajánlott egy adag, ebben híresen gazdag tésztát elfogyasztanod. Amikor a szervezet nekilát feldolgozni a bevitt szénhidrátot, azt először glükózzá, azaz cukorrá alakítja, ami, ha bekerül a véráramba, azt felveszik a sejtek, és ATP nevű molekulákat képezve megkezdik az energiatermelést, ami aztán különböző feladatok ellátásában támogatják a testünket. A fel nem használt cukor aztán elraktározódik, jellemzően a májban és az izmokban, a következő felhasználási lehetőségig.
Jókedv
Az összetett szénhidrátok másik csodája, hogy stimulálják az agyban a szerotonin nevű anyag termelését, amit a köznyelv boldogsághormonként tart számon, a hangulatunkra gyakorolt kedvező hatása okán. De ezen felül, igen nagy részben a szerotonin felel a csontok egészségéért és sebgyógyulási folyamatokért is, így jó, ha tésztaevéssel indikáljuk a folyamatot.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.