Reakciók a fájdalomra

Bizonyos fokig a sport része, a fájdalomtűrő képesség pedig a siker egyik záloga lehet. A sportorvos elmondja, mi a negatív vagy pozitív fájdalom, és hogyan kell mindezekre reagálni – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 18. 22:15
null
A hirtelen kialakuló fájdalom gyakran egy testrészre koncentrálódik Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra figyelmeztet, hogy a sportolóknak ismerniük kell testük jelzéseit, és egy bizonyos pontnál segítséget kell kérniük. A sportban az eredményességnek számos kritériuma van, az egyik a sportoló saját testének, reakcióinak, határainak pontos ismerete. A fájdalommal kapcsolatban is érdemes tudni, mi az a pont, ami még az edzés, a verseny velejárója, és segíti a teljesítményt, illetve mi az, amikor már orvoshoz kell fordulni. Ehhez érdemes elkülöníteni a fájdalom típusait.

Fáradtság és diszkomfortérzet

Ezeket az érzéseket nyilvánvalóan az erőkifejtés, az edzésmunka szüli, de nem elég erősek ahhoz, hogy fájdalomnak lehessen nevezni. A sportolóknak meg kell tanulniuk „kényelmesen érezni magukat a kényelmetlenségben”, és folyamatosan tágítaniuk határaikat.

Edzéssel járó pozitív fájdalom

Állóképességi edzések alkalmával természetesnek tekinthető az izomfájdalom, a tüdőben, a szívben megjelenő kényelmetlenség. Ezek a jelek tulajdonképpen a fejlődésre utalnak, csupán annyit kell tudni róluk, hogy az edzésmunka intenzitásának változtatásával befolyásolhatók.

Edzéssel járó negatív fájdalom

Ha nem sérülésről van szó, ez a fajta fájdalom többnyire a nem megfelelően felépített edzés, illetve a túledzettség számlájára írható, egyik tulajdonsága, hogy napokig nem múlik el.

Figyelmeztető fájdalom

A hirtelen kialakuló fájdalom gyakran egy testrészre koncentrálódik
Fotó: PEXELS

Amikor a negatív fájdalom mellé egy másik, figyelmeztető elem is társul, például egy olyan fájdalomérzet, amelyet a sportoló még nem tapasztalt. Jellemzően fokozatosan alakul ki, így lehetővé válik a sportoló számára, hogy megfelelően reagáljon rá.

Jelentős akut fájdalom

Intenzív és hirtelen kialakuló fájdalom, gyakran sérülés következtében lép fel, és jellemzően egy testrészre lokalizálódik.

Érzéskiesés, zsibbadás

Komoly jel lehet, ha a sportoló nem érez semmit a végtagjaiban, amikor fájdalmat, fáradtságot kellene éreznie. Az érzéketlenség komoly sérülés vagy a fizikai határok jelentős áthágásának jele lehet.

Hogyan kell reagálni a fájdalomra?

„Ha sportsérülés történik, az egyértelmű eset, és nyilvánvalóan kezelést, de legalábbis diagnózist igényel. A sportártalom más kérdés, és sokszor nagy gondot okoz, hogy valóban szembesüljön vele a sportoló. Utóbbi probléma ismételt behatásra keletkezik, vagyis nincs körülhatárolt traumás epizód. A kiváltó tényező gyakran túlterhelés, de ok lehet még egy rosszul használt sportszer, az ellenfél tevékenysége vagy egy nem kontrollált izom.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.