Évtizedekre előre tekint az Aszúkirály

Életmű-díjat vehetett át a Magyar Bor Akadémiától az Aszúkirály, azaz Szepsy István tokaj-hegyaljai bortermelő, aki idén ünnepli 70. születésnapját.

2021. 06. 21. 23:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan Aszúkirálynak nevezik, de Szepsy István már évek óta a tokaji magyar fajta, a furmint magas szintre emelésén dolgozik, óriási sikerrel. Elmondhatjuk, hogy borai méltán híresek világszerte (nem csak az aszúk, de most már a dűlőszelektált furmintjai is), sőt, az is biztos, hogy nemzetközileg ő a legelismertebb magyar borász.

A tavalyi évben

a Magyar Bor Akadémia Életmű-díjat adományozott Szepsy Istvánnak,

melyet a pandémiás helyzet miatt, csak a napokban nyújthattak át neki szűk baráti és szakmai körben.

Szepsy István tokaj-hegyaljai bortermelőt (jobbról) köszöntötte Nagy István agrárminiszter, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke és Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke is
Fotó: a szerző felvétele

Pilinszky írta, hogy az ember korán megérzi a sorsát. Szepsy István is már hatévesen tudta, hogy a tokaji szőlőnek szeretné szentelni életét. Az elmúlt évtizedekben mindvégig hitte, hogy Tokajra óriási szüksége van a világ borkultúrájának. A rendszerváltást követően úgy fogalmazott:

„a mi dolgunk is, az én dolgom is, hogy helyrebillentsük a kommunizmus okozta kisiklást”

– idézte az Életmű-díjas borászt Nagy István. Az agrárminiszter köszöntőjében hozzátette, hogy Szepsy István sikere abban rejlik, hogy bátorsággal mert változtatni és változni. Az elmúlt közel három évtized innovációjának köszönhetően

borai nemcsak nemzetközileg is elismert csúcsminőségi termékek, hanem kulturális értelemben is kiemelkedő értéket képviselnek.

Tokaj megújulása azoknak a borászoknak köszönhető, akik Szepsy Istvánt követve azzal a meggyőződéssel járnak nap mint nap a szőlőben, hogy történjen bármi, jövőre újra szüretelni kell – mondta Nagy István.

A szép borok kóstolása közben Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke így méltatta az Életmű-díjast:

Szepsy István példát mutatott, és mutat mind a mai napig. Az ő életútja és tevékenysége kiemelkedő jelentőségű a magyar borászat rendszerváltás óta eltelt évtizedeiben.

Büszkék vagyunk rá mindannyian, hogy szakmai hozzáértése, munkássága és odaadása révén a tokaji bor újra visszakerült a nemzetközi csúcsborok kategóriájába.

Neves borászok is köszöntötték a díjazottat (balról jobbra): Frittmann János, Áts Károly, Árvay János, Kovács Tibor

Szepsy Istvánt személyesen megtisztelték hazánk neves borászai is: a balatonboglári borvidékről Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Takler András Szekszárdról, Koch Csaba Hajós-Bajáról, Frittmann János a kunsági borvidékről, Lőrincz György Egerből és természetesen tokaj-hegyaljai „borászkülönítmény” is érkezett köszönteni a mestert Wille-Baumkauff Márta, Árvay János, Áts Károly és Kovács Tibor személyében.

A díjazott az oklevél mellett, egy szőlőtőkét ábrázoló művészi kisplasztikát vehetett át, ami gyökereivel még a sziklán is megél, a sziklában keresi az utat, nyit életet.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke átadja az Életmű-díjat Szepsy Istvánnak
Fotó: Magyar Bor Akadémia/Dékány Tibor

Az előttem szólók már „kifényeztek” engem, ezért én inkább a jövőről beszélnék – kezdte szavait Szepsy István. Érdekességként elmondta:

nem mindenki tudja, de a tokaji borvidék kialakulása 11 millió évre nyúlik vissza.

Itt olyan a talaj, hogy tíz méterenként lehet más összetételt találni. Azt tűztem ki feladatomul, hogy az egyes dűlők „magját” megtaláljam. Ezért is szép ez a kisplasztika mert megmutatja, hogy én arra törekszem, hogy megtaláljam, hol megy a legmélyebbre a szőlő gyökere, hol merít a legtöbbet a talajrétegekből.

Szepsy István beszél további terveiről
Fotó: Magyar Bor Akadémia/Dékány Tibor

A tokaji aszú előállítása a világ legdrágább és legegyedibb borkészítési módszere. Ezért, nem adhatjuk olcsón, mert nem lesz gazdaságos, és ha nem éri meg, akkor ki fogja csinálni – tette fel a kérdést Szepsy István. A borász szavait azzal zárta: ebből a szempontból is gondolkodnunk kell a jövőn,

mindenképpen az a dolgunk, hogyha eddig egyedi borokat készítettünk, ezután még különlegesebbeket készítsünk.

 

Túrós desszert a Rákócziak földjén

A díjátadónak nem is lehetett jobb helyszíne, mint a borász szűkebb pátriájához közeli, encsi Anyukám mondta étterem, amely Szepsy István boraira építette menüsorát.

Rákóczi túrós-kajszibarack-meringue Szepsy Aszú 2013- mal tálalva
Fotó: Magyar Bor Akadémia/Dékány Tibor

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.