Mennyi zsírt lehet megenni naponta?

A zsírok elengedhetetlen részei a táplálkozásunknak, a napi energiabevitel 30 százalékát kell kitenniük.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 06. 21. 8:16
Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészségünk érdekében azonban érdemes körültekintően megválogatnunk, hogy milyen típusú zsírt fogyasztunk. Az állati eredetű zsiradékok, magas zsírtartalmú tejtermékek helyett válasszuk a növényi alternatívákat! A növényi olajok, mint a repce- és a lenmagolaj, jó minoségű zsírokat tartalmaznak, és segítenek a koleszterin normál értékének megőrzésében és az esszenciális zsírsavak bevitelében – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkében.

1. A TESTNEK SZÜKSÉGE VAN ZSÍRRA

A zsír adja az energiát, védi a sejteket és gondoskodik arról, hogy a fontos vitaminok, például az A,D, E, K vitomaniok és a karotin beépüljenek a szervezetbe. 60-80 g egészséges zsír fogyasztása a napi ajánlott mennyiség.

Fotó: Pixabay

2. CSAK JÓ, VAGY CSAK ROSSZ ZSÍR NINCS A TERMÉSZETBEN

Mindegy, hogy állati vagy növényi eredetű – minden zsír egyszerre tartalmaz különböző zsírsavakat. Az állati zsírok a vajban, a tejszínben, a sajtban és a húsban elsősorban telített zsírsavakat tartalmaznak. A név megtévesztő: a telített zsírok ugyanis nem telítenek el, hanem inkább kedvet csinálnak más ételekhez. Felerősítik az ízeket. A vajjal vagy tejszínes krémmel megkent kenyér jobban csúszik és többet eszünk belőle, mint amennyi szükséges. Ez vezet a felesleges kilókhoz és a magas koleszterinszinthez.

3. A VAJ ÉS A MARGARIN IS 90%-BAN TARTALMAZ ZSÍRT

A vaj kizárólag tehéntejből készül, így természetes produktum. A margarin ezzel szemben növényi olajokból, vízből és emulgeátorokból egy komplex eljárás során jön létre. Zsírt mindkettő kb. ugyanannyit tartalmaz. Ezeket a zsírokat az összetételük különbözteti meg.

4. A FOGYASZTOTT NAPI ZSÍRMENNYISÉG KB. 30% -A TELÍTETT ZSÍR, A TÖBBI TELÍTETLEN ZSÍRSAVAKBÓL KELL, HOGY ÁLLJON

Az idegrendszernek szüksége van telített zsírsavakra, amelyek hírvivő anyagként működnek a szervezetben. Ha az ember ideges, segít egy kis vajas kenyér.

5. A NÖVÉNYI OLAJOK TELÍTETLEN ZSÍRSAVAT TARTALMAZNAK

A telítetlen zsírsavakat a testünk nem tudja maga előállítani. A sejtek, az idegek és az agy számára fontos az omega-3-zsírsav, ami a repce- és lenolajban, illetve a halakban található nagy mennyiségben. Az omega-9-zsírsavak a repce- és a kukoricacsíra-olajban, a diófélékben és az avokádóban találhatók. Nem egészen jók az omega-6 zsírsavak (napraforgóolaj, kukoricaolaj, szójaolaj, mogyoróolaj), mert ezek részben megszüntetik más zsírsavak pozitív hatásait.

6. ROPOGTASS DIÓFÉLÉKET, EGYÉL AVOKÁDÓT ÉS FŐZZ OLÍVAOLAJJAL!

De vigyázat! Magas hőfokon a telítetlen zsírsavakból egészségkárosító transz-zsírsavak lesznek. A hidegen sajtolt, természetes olaj sok tápanyagot tartalmaz. Használjuk hideg ételekhez, salátához és csak enyhén hevítsük!

7. A TRANSZZSÍRSAVAK NEGATÍVAN HATNAK A KOLESZTERINSZINTRE ÉS ELŐSEGÍTIK A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI MEGBETEGEDÉSEK LÉTREJÖTTÉT

Transz-zsírsavakat tartalmaznak az iparilag előállított, hosszan eltartható zsírok, mint a margarin vagy az olajok. Rejtve tartalmazzák az előre panírozott ételek, a chips, a mélyhűtött pizza vagy a zacskós levesek.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy veszélyes a gyerekek egészségére az elektronikai hulladék. A mérgező hulladékok a még meg nem született gyerekek fejlődését is gátolják, veszélybe sodorva a várandós nők életét is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.