Mennyi zsírt lehet megenni naponta?

A zsírok elengedhetetlen részei a táplálkozásunknak, a napi energiabevitel 30 százalékát kell kitenniük.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 06. 21. 8:16
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészségünk érdekében azonban érdemes körültekintően megválogatnunk, hogy milyen típusú zsírt fogyasztunk. Az állati eredetű zsiradékok, magas zsírtartalmú tejtermékek helyett válasszuk a növényi alternatívákat! A növényi olajok, mint a repce- és a lenmagolaj, jó minoségű zsírokat tartalmaznak, és segítenek a koleszterin normál értékének megőrzésében és az esszenciális zsírsavak bevitelében – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkében.

1. A TESTNEK SZÜKSÉGE VAN ZSÍRRA

A zsír adja az energiát, védi a sejteket és gondoskodik arról, hogy a fontos vitaminok, például az A,D, E, K vitomaniok és a karotin beépüljenek a szervezetbe. 60-80 g egészséges zsír fogyasztása a napi ajánlott mennyiség.

Fotó: Pixabay

2. CSAK JÓ, VAGY CSAK ROSSZ ZSÍR NINCS A TERMÉSZETBEN

Mindegy, hogy állati vagy növényi eredetű – minden zsír egyszerre tartalmaz különböző zsírsavakat. Az állati zsírok a vajban, a tejszínben, a sajtban és a húsban elsősorban telített zsírsavakat tartalmaznak. A név megtévesztő: a telített zsírok ugyanis nem telítenek el, hanem inkább kedvet csinálnak más ételekhez. Felerősítik az ízeket. A vajjal vagy tejszínes krémmel megkent kenyér jobban csúszik és többet eszünk belőle, mint amennyi szükséges. Ez vezet a felesleges kilókhoz és a magas koleszterinszinthez.

3. A VAJ ÉS A MARGARIN IS 90%-BAN TARTALMAZ ZSÍRT

A vaj kizárólag tehéntejből készül, így természetes produktum. A margarin ezzel szemben növényi olajokból, vízből és emulgeátorokból egy komplex eljárás során jön létre. Zsírt mindkettő kb. ugyanannyit tartalmaz. Ezeket a zsírokat az összetételük különbözteti meg.

4. A FOGYASZTOTT NAPI ZSÍRMENNYISÉG KB. 30% -A TELÍTETT ZSÍR, A TÖBBI TELÍTETLEN ZSÍRSAVAKBÓL KELL, HOGY ÁLLJON

Az idegrendszernek szüksége van telített zsírsavakra, amelyek hírvivő anyagként működnek a szervezetben. Ha az ember ideges, segít egy kis vajas kenyér.

5. A NÖVÉNYI OLAJOK TELÍTETLEN ZSÍRSAVAT TARTALMAZNAK

A telítetlen zsírsavakat a testünk nem tudja maga előállítani. A sejtek, az idegek és az agy számára fontos az omega-3-zsírsav, ami a repce- és lenolajban, illetve a halakban található nagy mennyiségben. Az omega-9-zsírsavak a repce- és a kukoricacsíra-olajban, a diófélékben és az avokádóban találhatók. Nem egészen jók az omega-6 zsírsavak (napraforgóolaj, kukoricaolaj, szójaolaj, mogyoróolaj), mert ezek részben megszüntetik más zsírsavak pozitív hatásait.

6. ROPOGTASS DIÓFÉLÉKET, EGYÉL AVOKÁDÓT ÉS FŐZZ OLÍVAOLAJJAL!

De vigyázat! Magas hőfokon a telítetlen zsírsavakból egészségkárosító transz-zsírsavak lesznek. A hidegen sajtolt, természetes olaj sok tápanyagot tartalmaz. Használjuk hideg ételekhez, salátához és csak enyhén hevítsük!

7. A TRANSZZSÍRSAVAK NEGATÍVAN HATNAK A KOLESZTERINSZINTRE ÉS ELŐSEGÍTIK A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI MEGBETEGEDÉSEK LÉTREJÖTTÉT

Transz-zsírsavakat tartalmaznak az iparilag előállított, hosszan eltartható zsírok, mint a margarin vagy az olajok. Rejtve tartalmazzák az előre panírozott ételek, a chips, a mélyhűtött pizza vagy a zacskós levesek.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy veszélyes a gyerekek egészségére az elektronikai hulladék. A mérgező hulladékok a még meg nem született gyerekek fejlődését is gátolják, veszélybe sodorva a várandós nők életét is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.