Egészségünk érdekében azonban érdemes körültekintően megválogatnunk, hogy milyen típusú zsírt fogyasztunk. Az állati eredetű zsiradékok, magas zsírtartalmú tejtermékek helyett válasszuk a növényi alternatívákat! A növényi olajok, mint a repce- és a lenmagolaj, jó minoségű zsírokat tartalmaznak, és segítenek a koleszterin normál értékének megőrzésében és az esszenciális zsírsavak bevitelében – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkében.
1. A TESTNEK SZÜKSÉGE VAN ZSÍRRA
A zsír adja az energiát, védi a sejteket és gondoskodik arról, hogy a fontos vitaminok, például az A,D, E, K vitomaniok és a karotin beépüljenek a szervezetbe. 60-80 g egészséges zsír fogyasztása a napi ajánlott mennyiség.

2. CSAK JÓ, VAGY CSAK ROSSZ ZSÍR NINCS A TERMÉSZETBEN
Mindegy, hogy állati vagy növényi eredetű – minden zsír egyszerre tartalmaz különböző zsírsavakat. Az állati zsírok a vajban, a tejszínben, a sajtban és a húsban elsősorban telített zsírsavakat tartalmaznak. A név megtévesztő: a telített zsírok ugyanis nem telítenek el, hanem inkább kedvet csinálnak más ételekhez. Felerősítik az ízeket. A vajjal vagy tejszínes krémmel megkent kenyér jobban csúszik és többet eszünk belőle, mint amennyi szükséges. Ez vezet a felesleges kilókhoz és a magas koleszterinszinthez.
3. A VAJ ÉS A MARGARIN IS 90%-BAN TARTALMAZ ZSÍRT
A vaj kizárólag tehéntejből készül, így természetes produktum. A margarin ezzel szemben növényi olajokból, vízből és emulgeátorokból egy komplex eljárás során jön létre. Zsírt mindkettő kb. ugyanannyit tartalmaz. Ezeket a zsírokat az összetételük különbözteti meg.
4. A FOGYASZTOTT NAPI ZSÍRMENNYISÉG KB. 30% -A TELÍTETT ZSÍR, A TÖBBI TELÍTETLEN ZSÍRSAVAKBÓL KELL, HOGY ÁLLJON
Az idegrendszernek szüksége van telített zsírsavakra, amelyek hírvivő anyagként működnek a szervezetben. Ha az ember ideges, segít egy kis vajas kenyér.
5. A NÖVÉNYI OLAJOK TELÍTETLEN ZSÍRSAVAT TARTALMAZNAK
A telítetlen zsírsavakat a testünk nem tudja maga előállítani. A sejtek, az idegek és az agy számára fontos az omega-3-zsírsav, ami a repce- és lenolajban, illetve a halakban található nagy mennyiségben. Az omega-9-zsírsavak a repce- és a kukoricacsíra-olajban, a diófélékben és az avokádóban találhatók. Nem egészen jók az omega-6 zsírsavak (napraforgóolaj, kukoricaolaj, szójaolaj, mogyoróolaj), mert ezek részben megszüntetik más zsírsavak pozitív hatásait.