Hogyan maradhat egészséges a kánikulában?

A legtöbb ember szó szerint kikészül, ha nyáron beköszönt az igazi kánikula. Elsősorban az időseknél, valamint a szív- és keringési betegségekben szenvedőknél okozhat egészségügyi problémákat az elviselhetetlen hőség.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 07. 19. 8:30
null
Szeged, 2021. július 7. Egy nõ iszik egy szökõkútnál Szegeden 2021. július 7-én. Ma reggel 8 órától péntek estig speciális eljárásrendet igénylõ vörös kód van életben, mert a napi átlagos középhõmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan lehet védekezni a nyári nagy meleg ellen? Szinte mindenkire ráfér néhány apró trükk, hogy könnyebben elviselje a forróságot – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében. Így maradhat egészséges a kánikulában:

ÖLTÖZKÖDJÜNK SZELLŐS PAMUTRUHÁBA

A szűken feszülő nadrágok, blúzok vagy szoknyák alatt megmarad a meleg. Viseljünk inkább lengébb, jól szellőző, természetes alapanyagokból, pamutból készült ruhákat. Szintén ideális nyári anyag a lenvászon, amely híres jó szellőző tulajdonságáról. A fehérneműre is fordítsunk nagy hangsúlyt, mert a műszálas, csipkés darabok bizony megkeseríthetik az életünket. A melegben a gombák gyorsabban bajt okozhatnak, ezért igyekezzünk fehérneműből is pamutot választani.

Nagy melegben különösen fontos a rendszeres folyadékpótlás. Fotó: MTI/Rosta Tibor

NE ENGEDJÜK BE A HŐSÉGET!

Ha szellőztetni szeretnénk a lakást, azt inkább éjszaka és hajnalban tegyük. Reggel hét után csukjuk be az ablakokat, sötétítsünk be rolókkal, függönyökkel, még mielőtt a napsugarak az üvegen keresztül felforrósítanák a lakást.

MESTERSÉGES HIDEG

Az irodákban és nagyáruházakban már nagyon gyakran légkondicionáló készülék működik. Sajnos ezek sokszor alacsony hőfokra vannak beállítva. Ha a kinti hőségből belépünk a tizenhat fokba, könnyen megfázhatunk, de a nagy hőingadozás mindenképpen megviseli a szervezetet. Az erek kitágulnak és komoly vérnyomás-ingadozás következhet be, aminek akár ájulás is lehet a vége. Ezért ha tudjuk előre, hogy ilyen helyre megyünk, legyen nálunk pulóver vagy kardigán. Otthonunkba inkább a ventilátort ajánljuk, amely nemcsak a hőmérsékletet csökkenti a szobában, hanem a levegő mozgatásáról is gondoskodik. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne legyen huzat és a szél ne közvetlenül az arcunkba csapjon.

NAPONTA TÖBBSZÖR HŰVÖS ZUHANY

Otthon is elviselhetővé tehetjük a kánikulát, ha napközben, vagy amikor csak jólesik, veszünk egy langyos zuhanyt, s anélkül hogy szárazra törölnénk magunkat, beburkolózunk egy fürdőlepedőbe. Miközben szép lassan, testünktől hőt vonva el felszárad bőrünkről az utolsó vízcsepp is, lazítsunk, pihenjünk egy negyedórát. Frissítő hatást érhetünk el azzal is, ha csak a lábunkat zuhanyozzuk váltott, hideg-meleg vízzel. Ha nincs lehetőségünk napközben többször tisztálkodni, akkor is hordjunk magunknál nedves törlőkendőt. Fontos, hogy naponta áttöröljük a különösen izzadt területeket, mert a méreganyagok könnyen visszaszívódnak a testbe.

KERÜLJÜK A NEHÉZ ÉTELEKET

A zsíros ételeket nehezen tudja megemészteni a szervezet. A nyári nagy melegben amúgy is megterhelt keringés bajba kerül, ha nem vigyázunk és strandolás közben betegre tömjük a hasunkat. Ne együnk összevissza lángost, kolbászt, bablevest! Ilyenkor érdemes nyári zöldség- és gyümölcsnapokat tartani, hiszen sokkal jobban tudjuk tartani a diétát, nem kívánjuk annyira a zsíros ételeket. Ha nem akarjuk megvonni magunktól teljesen a szénhidrátokat és a fehérjéket a nyári napokon, fogyasszunk grillezett halat, csirkét, könnyű barna rizst.

IGYUNK MINÉL TÖBBET!

A fokozott izzadással járó nyári programok – így a napozás, a kirándulás vagy sportolás – megnövelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét. A hőségben nagyon oda kell figyelni, hogy napi két-két és fél liter folyadékot – elsősorban vizet – igyunk.

TILOS A KOFFEIN ÉS AZ ALKOHOL

Szomjúságunkat soha ne alkoholos, koffeintartalmú vagy cukrozott italok fogyasztásával csillapítsuk, mivel ezek épp ellenkezőleg hatnak, vagyis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből. A kánikula idején elfogyasztott alkohol több okból is kedvezőtlenül hat a szervezetre.

CSAK JEGET NE!

A legjobb hűsítő gyümölcsök a citrusfélék. A nyári melegben mindenkinek jólesik egy nagy pohár citromos víz. Bármilyen csábító is, a hőségben kerüljük a jeges italok fogyasztását! A túlhűtött italok, azonkívül, hogy nem tesznek jót a toroknak, beindítják a szervezet energiatermelését és még jobban izzadni kezdünk a jeges folyadéktól. A joghurt is kiválóan alkalmas folyadékpótlásra, de csakis a natúr változat.

FONTOS AZ ÁSVÁNYI ANYAGOK PÓTLÁSA

Ha a meleg nap végén fáradékonyak, levertek vagyunk, az nem csak vízhiányt, hanem az ásványi anyagok hiányát is jelentheti. A sok izzadással nemcsak folyadékot veszít a szervezet, hanem fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket is. Elsősorban nátriumot, káliumot, magnéziumot, cinket és vasat. Figyelni kell arra, hogy ezt a veszteséget pótoljuk.

KORÁN REGGEL SPORTOLJUNK

Egészségünk megőrzése érdekében nyáron se hanyagoljuk el a mozgást, de soha ne a nagy melegben terheljük a szervezetet! Inkább keljünk fel korán reggel, és ilyenkor sportoljunk. Ezzel edzettek maradhatunk, de mégsem erőltetjük meg magunkat a hőségben.

A teljes cikk arról, hogy hogyan maradhat egészséges a kánikulában, elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Korábbi cikkünkkel abban igyekeztünk segíteni, hogy mennyit vizet igyunk hőségriadó alatt. Fontos, hogy elég folyadékot fogyasszunk. Eleget, de ne sokat, mert nemcsak a folyadékhiány, hanem a túlzott vízfogyasztás is veszélyes lehet.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.