A szoptatás az egyik leghatékonyabb módszer a gyermek egészségének és megfelelő fejlődésének biztosítására. Az anyatej ideális táplálék a csecsemő számára. Biztonságos, tiszta és olyan védőanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a babát számos gyakori gyermekkori betegséggel szemben. Az anyatej az élet első hónapjaiban teljes mértékben fedezi a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét, az első év második felében a gyermek tápanyagigényének legalább felét, míg a második életévig a szükséglet legfeljebb egyharmadát biztosítja. Érdemes tehát a lehetőségekhez mérten minél tovább szoptatni.
5-6 hónapos kortól
A hozzátáplálást 5-6 hónapos korban javasolt elkezdeni. Nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a 6 hónapos kor előtt megkezdett hozzátáplálás az egészségre káros lenne, de arra sem, hogy kedvező hatással bírna (kivétel azok a csecsemők, akiknél magas a vashiány kockázata). Ami a hozzátáplálás gyakoriságát illeti, 5-6 hónapos korban napi 1-2 alkalom, 6-8 hónapos korban 2-3 alkalom, 9-12 hónapos korban 3-4 alkalom, míg 1 éves kor után 5 alkalom – 3 főétkezés és 2 kisétkezés – javasolt. A hozzátáplálás mellett folytatható a szoptatás. A bevezetésre szánt ételek adhatók szoptatás előtt vagy után. Kezdetben naponta kétszer 1-2 kávéskanálnyi táplálékkal kínáljuk a gyermeket, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget és bővítsük az ételek változatosságát. Az új ételeket akár 8-15 alkalommal is kínálni kell, mire a csecsemő elfogadja. Kezdettől fogva fontos a makro- és mikrotápanyagok bevitelének megfelelő aránya.
Mit adjunk és mit ne?
A zöldségek közül elsőként választható a sárgarépa, a cékla, a burgonya, a saláta, a sütőtök, a főzőtök, a gesztenye, a brokkoli, a mángold, a kelbimbó és a spárga. A csecsemő 8 hónapos korától kaphat kelkáposztát, karalábét, karfiolt, magas, nehezebben emészthető rosttartalmuk miatt. A spenót, sóska magas oxaláttartalma miatt csak hetente egy alkalommal ajánlott. Gyümölcsök esetében a szezonalitást figyelembe véve elsőként lehet bevezetni az almát, az őszibarackot, a sárgadinnyét, a meggyet, a cseresznyét, a hámozott szilvát, érzékenységnek megfelelően a körtét, a déligyümölcsöket, az avokádót. A gyümölcsöt lé, majd pép formájában adjuk. Kezdetben csak kis mennyiségben adhatók az apró magvas, nehezen tisztítható, esetleg táplálékintoleranciát kiváltó (például eper, málna) gyümölcsök.