A fartlek a futás napos oldala

Bár rendkívül hasznos a fartlek, ha nem megfelelően végezzük, hátrányunk is származhat belőle. Plesz Botond tizenegyszeres Ironman-győztes mutatta be a ma már széles körben használt módszert – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 08. 20. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fartlek nem új keletű, a futóknál használt edzésmódszert az 1930-as években találtak ki Svédországban. Egy ideje már nálunk is ismert, legalábbis erre utalnak Plesz Botond, a jórészt triatlonisták versenyfelkészítésével foglalkozó Balaton Pro Team személyi edzőjének szavai.

Már gyerekkoromban is nagyon szerettem ezt a fajta edzésmódszert – állítja a szakember, aki korábban úszott, majd tizenhat éves koráig versenyszerűen atletizált, s végül harminckét évesen a triatlont választotta.

Mindmáig aktív versenyző, nem is akármilyen: legutóbb tavaly szeptemberben állt a dobogó felső fokára, ugyanis a Primavera Balatonman Kenesén ő bizonyult a legjobbnak a triatlonosok irontávján. – Azért is tudok olyan lelkesen beszélni róla, mert ez az egyik kedvencem. Szerencsére nagyon korán beszűrődött a hazai futóedzés-módszertanba, és gyorsan meg is ragadt. Körülbelül tizenegy-tizenkét éves koromban találkoztam vele először, edzőim sokszor alkalmazták. 

Tudni kell, hogy akkor még nem annyira az időtartam állt a fartlekedzés középpontjában, sokkal inkább az volt a fontos, hogy egy két kilométeres körben melyik egyeneseket fussuk meg kicsit erőteljesebben. Mivel a játékosságra helyez nagyobb súlyt, nem pedig az intenzív edzésmunkára, megóvja a kezdő és fiatal futókat a korai kiégéstől.

Mindezek után sokakban felvetődhet a kérdés: mi is valójában a fartlek? Plesz Botond szerint úgy írhatjuk le legegyszerűbben, mint játékot az irammal. A szakember szemében főként a játékosság áll a módszer középpontjában, s egy jól kivitelezett fartlek olyan, mint a futás napos oldala.

Lényege, hogy a kezelhető, kivitelezhető nagy intenzitású etapokat kisebbekkel ellensúlyozzunk. Az a szép benne, hogy játékossá és ezáltal élvezhetővé tehetjük, főleg akkor, ha strukturálatlan edzésen használjuk.

– magyarázza a lényeget egyszerűen. – „Vannak ugyanis, akik saját maguk szeretik eldönteni, mikor tegyenek egy erősebb, lendületesebb intervallumot a futóedzésükbe. Sokan terepen is előszeretettel alkalmazzák, ilyenkor ők határozzák meg, melyik enyhe lejtőn, emelkedőn vagy éppen sík részen akarnak harminc-negyven-ötven másodperces erősebb tempót futni. Én személy szerint nem ilyen vagyok, jobban kedvelem, ha előre meghatározzák, hány lendületes szakaszt fussak” – magyarázza a lényeget egyszerűen.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.