Az egészséges napfürdő hét szabálya

Miközben ma már a gyenge napsütés is rendkívül veszélyes UV-sugárzást jelent a bőrnek, addig a szervezet számára nélkülözhetetlen D3-vitamin előállításához mindenképpen kell a napfény. Akkor mi legyen a napozással? És főként mi a kisbabákéval? Nem könnyű döntés egy felelősségteljes szülőnek.

Forrás: Diétaésfitnesz.hu2021. 08. 10. 9:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs is nagyobb megkönnyebbülés egy anyának, mint amikor beköszönt a jó idő, kisüt a nap, és a gyerkőcöket az öltözködés minden nyűge nélkül, egy szál semmiben ki lehet vinni vagy küldeni a kertbe – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében. A napsütés áldásos hatása nem is kérdés, hiszen nemcsak a csont- és immunerősítéshez szükséges D-vitamin előállításában van szerepe, de szerotonint, vagyis boldogsághormonokat is felszabadít a szervezetben. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyerekek bőre sokkal vékonyabb és érzékenyebb a felnőttekénél, így hamarabb leég. A bababőr ráadásul még nem termel melanint, azaz olyan festékanyagot, amitől lebarnul, ezért nem képes védekezni a káros UV-sugárzás ellen. Mint majdnem mindenben, ezért aztán a napozás kérdésében is az arany középút a legjobb választás egy szülő számára. És hol van ez a középút? Lássuk a babanapoztatás hét aranyszabályát!

1. HÁROM HÓNAPOS KORIG FELEJTŐS!

A bőrgyógyászok eltérő véleményen vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyi idős kortól szabad napoztatni a gyerekeket. Egyesek szerint ez három, mások szerint hat hónap, de vannak, akik egy-, vagy akár hároméves korig sem ajánlják a közvetlen napfényt. Az biztos, hogy az első hónapokban csak nyitott ablaknál, fedett teraszon vagy összefüggő árnyék alatt szabad a kicsinek élveznie a meleg nyári levegőt.

2. FOKOZATOSAN SZOKTASSUK!

Ha elérkezett az ideje, óvatosan, lassan, testrészenként kezdjük el a naphoz szoktatni a kicsi bőrét. Kora délelőtt, kellemes melegben vetkőztessük le, és napoztassuk egy percig a hátát. Naponta egy-egy perccel emeljük a napozás időtartamát, míg elérjük a tíz percet. Utána ugyanezt tegyük a hasával. Tíz percnél többet semmiképpen ne hagyjuk a picit a napon!

3. A NAP KÖZEPÉN ÁRNYÉKBAN A HELYE!

A napfürdőt időzítsük a reggeli, késő délutáni, vagy kora esti órákra. Délelőtt 11 és délután 4 óra között semmilyen korú gyereket ne engedjünk napra, ilyenkor keressük együtt az árnyékot. Mivel a káros UV-sugarak egy része a felhős égen vagy erős napsütésben a falombok árnyékán, a textíliákon – ruhákon, napernyőn –, sőt még az üvegen is áthatol, a legbiztonságosabb, ha ebben az időszakban nem megyünk ki a szabadba!

4. MELEGBEN IS KELL RUHA!

A szabadban a néhány perces napozásokat leszámítva folyamatosan védjük a baba bőrét könnyű, nyári ruházattal! A melegkiütések elkerülése érdekében kerüljük el a szokásos patentos kombidresszt, inkább adjunk rá bő szabású, szellős kisinget, fehér pamutpólót vagy napozót. A fején mindig legyen vékony, fehér sapka, lehetőleg olyan, ami a homlokot, a füleket és a tarkót is védi.

5. VÉDJÜK A SZEMÉT IS!

A napellenzős sapka mellett adjunk a gyerkőcre napszemüveget is, mert a szemét különösen védeni kell a káros sugárzástól. A pupillájuk ugyanis nagyobb, így több fényt enged be, ráadásul a szemlencséjük tíz éves korig hatszor annyi UV-sugarat enged át, mint a felnőtteké. Fontos, hogy a napszemüveg százszázalékos UV-védelmet biztosítson, és célszerű, ha van rajta valamilyen rögzítési lehetőség is. Ne adjuk fel rá, ha a kicsi eleinte nem viseli el, idővel rájön, hogy neki is jobb, ha nem süt a szemébe a nap!

6. KENJÜK BE!

Féléves korig a baba bőrének nagy áteresztőképessége miatt nem ajánlatos semmilyen napozószert használni. Később, kétéves koráig is inkább a fényt visszaverő fizikai, mint a kémiai fényvédőket válasszuk, ezen belül is olyat, ami vízálló, nem tartalmaz illatanyagot és tartósítószert. Ha nem lépjükk át a tíz perc napon töltött időt, akkor kisebb faktorszámú krém is elég, egyéb esetben, és az érzékenyebb, napnak jobban kitett területekre válasszunk harminc, esetleg ötven faktorost. A nap folyamán többször, körülbelül két óránként kenjük be újra a testét!

7. ITASSUK!

Kánikulában folyamatosan gondoskodjunk a baba folyadékpótlásáról, ne várjuk meg, míg szomjas lesz. Ha még szoptatjuk, akkor ilyenkor szoptassuk meg gyakrabban, napfürdő után mindenképpen. Ha már nem szopik, a víz a legjobb szomjoltó, de az édesítetlen gyümölcstea, esetleg a vízzel hígított gyümölcslé is megteszi.

JÓ TUDNI:

A napfény jó gyógyír lehet a viszketős, pörsenéses bababőrre, az ekcémás térd- és könyökhajlatokra és a kipirosodott popsira is. Hagyjuk ilyenkor gyakrabban szabadon az érintett bőrfelületet!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.