Ginszeng Panax – mindent gyógyító?

A Panax görögül annyit tesz: „mindent meggyógyít". Ha a ginszeng nem is orvosol mindent, kétségkívül vannak előnyös hatásai: például támogathatja a szellemi teljesítményt és serkenti a memóriát, koncentráltabbá tehet. Ha sportolunk, hasznunkra lesz fizikai kimerültség ellen, a mindennapokban pedig alkalmas a stresszoldásra. Az idősebbeknek pedig segítségére válhat az esetleg gyengülő mentális teljesítményükből fakadó nehézségeik leküzdésében – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 08. 23. 8:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történészek szerint mintegy ötezer évvel ezelőtt, Észak-Kína hegyeiben fedezték fel a ginszenget. Eredetileg étkezési célokra használták, de már háromezer éve gyógynövényként is alkalmazzák. A Távol-Keleten több mint négyszáz éve termesztik.

Ha nem kínai, akkor „hamis”?

Érdemes tudni, hogy számos „hamis” ginszeng (például brazil, indiai) is fellelhető a piacokon, amelyeket ugyanúgy ginszengként adnak el, mégsem a Panax családba tartoznak, tehát nem „valódi” ginszengek. Továbbá néhány más erőnlétfokozó és potencianövelő növényt szintén ginszengnek hívnak, akkor is, ha nem tartoznak a Panax családjába.

Hatásos vagy nem?

Világszerte száznál is több tudományos kutatás bebizonyította a Panax ginseng hatásosságát és biztonságosságát, ezért ne csodálkozzunk, hogy idehaza is kapható belőle nemcsak étrend-kiegészítő, hanem gyógyszernek minősülő készítmény is. Ugyanakkor egyes kutatócsoportok továbbra is megkérdőjelezik a ginszeng gyógyhatását és gyógyszerként való felhasználását.

Az eddigi vizsgálatok feltárták a ginszeng hatóanyagait, a ginzenozidokat: fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok, szaponinok, peptidek és olajok. Az értékes hatóanyag-tartalmat a gyökérből vonják ki a porrá őrlést követően. (Az eltérő fajok és gyártási módszerek különböző hatóanyag-tartalmat és összetételt jelenthetnek.)

Fotó: Pixabay

A szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatását az összkoleszterinszint csökkentésével és a jó koleszterin (HDL) növelésével éri el. Kimutatták a ginszeng általános szervezeterősítő, valamint nyugtató hatását is. 

A ginszeng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunsejtek termelődését, továbbá segítik a pajzsmirigy működését. Elősegíti a legyengült szervezet megerősítését, pozitív szerepet játszik a gyógyulási folyamatokban, a betegség utáni mielőbbi talpra állásban. A férfiak szexuális diszfunkciójára is gyógyír lehet.

Enyhíti az ízületi gyulladást, az emésztési zavarokat, az álmatlanságot. Elősegíti, hogy a szervezet hasznosítsa a vitaminokat, az ásványi anyagokat. A gyökérből készült kozmetikumok pedig bőrápoló hatásúak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pixabay

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.