időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Használja ki a víz erejét: lazítson benne egy nagyot!

Forrás: Diétaésfitnesz.hu
2021.08.21. 09:10 2021.08.21. 09:31
Használja ki a víz erejét: lazítson benne egy nagyot!

Biztos, hogy ön is sok olyan sportot ismer, amihez víz kell: úszás, evezés, szörf és még sorolhatnánk. Nyáron mindegyik fantasztikus; de tudja, hogy a vízben nemcsak mozogni, hanem lazítani is érdemes?

Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a különböző vízi kényeztetések, amelyekhez a víz különböző, különleges tulajdonságát használják fel. Ennek az egyszerű anyagnak ugyanis a sűrűsége, a felhajtóereje, nyomása, áramlása mind-mind jótékony hatással lehet a testre. Érdemes közülük most a melegben néhányat kipróbálni, hisz ezek a módszerek nemcsak a fizikai ellazulásban segítenek, hanem a lelki egyensúlyra is jó hatással vannak. Megfelelően képzett gyógytornász vagy mozgásterapeuta irányításával különböző betegségek kezelésében is segíthetnek – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

A VÍZI KEZELÉSEK JÓTÉKONY HATÁSAI

– segíti a testi és lelki ellazulást

– nyugodtabban lehet tőle aludni

– kíméli az ízületeket

– átmozgatja a testet

– enyhíthet a fájdalmakon

– türelmet, kreativitást fejleszt

A szárazföldi módszerekhez hasonlóan a vízi relaxációnak is van aktív, illetve passzív fajtája.

MILYEN AZ AKTÍV VÍZI LAZULÁS?

Ha pihenést is úgy szeretjük, hogy közben azért egy kicsit átmozgatjuk magunkat, akkor a következő módszerek közül válogathatunk: voda (vízi) jóga, aqua pilates, aqua stretching és az ai-chi, ami ötvözi a tai-chi, a Shiatsu és a Watsu elemeit. De az egyik legjobb módszer az úgynevezett Kneipp-kúra, amit ma már számtalan wellnessközpontban, kirándulás közben a szabadban, de még otthon is kipróbálhatunk. Ez a különleges kezelés Sebastian Kneipp lelkész nevéhez fűződik, aki még a múlt században komplett vízgyógyászati rendszert dolgozott ki, mind hideg, mind meleg vizes lemosásokkal, fürdőkkel, locsolásokkal és gőzöléssel, mezítlábas taposással. Próbálja ki a következőket:

MEZÍTLÁB JÁRÁS

Ott és akkor, amikor csak lehetőségünk van rá, járkáljunk néhány percig cipő és zokni nélkül. Legjobb, ha mindezt természetes talajon tesszük. Ez megerősíti a lábboltozatot, és a talpi reflexpontokon keresztül a belső szerveinkre is hat. Ha tóparton, folyóparton nyaralunk, nem okoz gondot nedves, kavicsos részt találni, ahol 5-10 percig sétálhatunk!

VÍZTAPOSÁS

Természetes vizekben vagy otthon, a fürdőkádban is végezhetjük a hidegvíztaposást 5-10 percen át. A wellnesshotelekben egyre elterjedtebb a Kneipp-féle víztaposó, ahova reggelente érdemes feltétlen lemenni, és 10 percig fel-le sétálni. Felüdít, felpezsdíti a keringést, stabilizálja az immunrendszert. Minél magasabbra ér a víz (térdig érő a legideálisabb), annál jobb a hatás. A végén meleg, emelkedő hőfokú lábfürdővel fejezzük be!

KAR- ÉS LÁBFÜRDŐ

Egy-két percre álljunk térdig érő, hideg vízbe, vagy merítsük be a karunkat hónaljig, majd a kezünkkel húzzuk le a vizet a bőrről, és végezzünk pár perces kar- vagy lábtornát! Különösen jó hatású krónikus fejfájás, szédülés és vérnyomásproblémák esetén.

PASSZÍV ELLAZULÁS A VÍZBEN

Ma már számtalan olyan kezelés létezik, amit a terapeuták vízben végeznek. Általában meleg vizes medencében vagy kádban, különböző masszázsfogásokkal és nyújtásokkal segítik a teljes ellazulást, amit felerősít a lebegés érzése. A Watsu (vagyis vizi Shiatsu) nevű módszert tekintik az összes ellazulásos vízi technika ősatyjának. Harold Dull alkotta meg a módszert az 1980-as évek elején. Mára már világszerte őt tartják a Watsu mesterének. A kezelések mind a lelkünkre, mind a testünkre hatással lesznek. Dinamikus mégis finom mozdulatok és nyújtások jellemzik a terápiát, amit egy fantasztikus masszázzsal kötnek össze.

Kismamáknak kötelező!

A Watsuhoz hasonló passzív módszer még az Aquanatal, amelyet főként várandósan érdemes kipróbálni, hiszen ezzel hatékonyabbá tehető a szülésre való készülés. Ennél a módszernél egyszerűen a hónalj és a térd alá egy-egy vízi nudlit tesznek, és csak lebegni kell a vízen. Egy másik ilyen lebegéses módszer az aqua-relax, amelynél szintén csak lebegni kell, és a terapeuta különböző masszázsfogásokkal, ringatással és nyújtásokkal segíti a tökéletes relaxációt.

(A borítókép forrása: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.