Használja ki a víz erejét: lazítson benne egy nagyot!

Biztos, hogy ön is sok olyan sportot ismer, amihez víz kell: úszás, evezés, szörf és még sorolhatnánk. Nyáron mindegyik fantasztikus; de tudja, hogy a vízben nemcsak mozogni, hanem lazítani is érdemes?

Forrás: Diétaésfitnesz.hu2021. 08. 21. 9:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a különböző vízi kényeztetések, amelyekhez a víz különböző, különleges tulajdonságát használják fel. Ennek az egyszerű anyagnak ugyanis a sűrűsége, a felhajtóereje, nyomása, áramlása mind-mind jótékony hatással lehet a testre. Érdemes közülük most a melegben néhányat kipróbálni, hisz ezek a módszerek nemcsak a fizikai ellazulásban segítenek, hanem a lelki egyensúlyra is jó hatással vannak. Megfelelően képzett gyógytornász vagy mozgásterapeuta irányításával különböző betegségek kezelésében is segíthetnek – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

A VÍZI KEZELÉSEK JÓTÉKONY HATÁSAI

– segíti a testi és lelki ellazulást

– nyugodtabban lehet tőle aludni

– kíméli az ízületeket

– átmozgatja a testet

– enyhíthet a fájdalmakon

– türelmet, kreativitást fejleszt

A szárazföldi módszerekhez hasonlóan a vízi relaxációnak is van aktív, illetve passzív fajtája.

MILYEN AZ AKTÍV VÍZI LAZULÁS?

Ha pihenést is úgy szeretjük, hogy közben azért egy kicsit átmozgatjuk magunkat, akkor a következő módszerek közül válogathatunk: voda (vízi) jóga, aqua pilates, aqua stretching és az ai-chi, ami ötvözi a tai-chi, a Shiatsu és a Watsu elemeit. De az egyik legjobb módszer az úgynevezett Kneipp-kúra, amit ma már számtalan wellnessközpontban, kirándulás közben a szabadban, de még otthon is kipróbálhatunk. Ez a különleges kezelés Sebastian Kneipp lelkész nevéhez fűződik, aki még a múlt században komplett vízgyógyászati rendszert dolgozott ki, mind hideg, mind meleg vizes lemosásokkal, fürdőkkel, locsolásokkal és gőzöléssel, mezítlábas taposással. Próbálja ki a következőket:

MEZÍTLÁB JÁRÁS

Ott és akkor, amikor csak lehetőségünk van rá, járkáljunk néhány percig cipő és zokni nélkül. Legjobb, ha mindezt természetes talajon tesszük. Ez megerősíti a lábboltozatot, és a talpi reflexpontokon keresztül a belső szerveinkre is hat. Ha tóparton, folyóparton nyaralunk, nem okoz gondot nedves, kavicsos részt találni, ahol 5-10 percig sétálhatunk!

VÍZTAPOSÁS

Természetes vizekben vagy otthon, a fürdőkádban is végezhetjük a hidegvíztaposást 5-10 percen át. A wellnesshotelekben egyre elterjedtebb a Kneipp-féle víztaposó, ahova reggelente érdemes feltétlen lemenni, és 10 percig fel-le sétálni. Felüdít, felpezsdíti a keringést, stabilizálja az immunrendszert. Minél magasabbra ér a víz (térdig érő a legideálisabb), annál jobb a hatás. A végén meleg, emelkedő hőfokú lábfürdővel fejezzük be!

KAR- ÉS LÁBFÜRDŐ

Egy-két percre álljunk térdig érő, hideg vízbe, vagy merítsük be a karunkat hónaljig, majd a kezünkkel húzzuk le a vizet a bőrről, és végezzünk pár perces kar- vagy lábtornát! Különösen jó hatású krónikus fejfájás, szédülés és vérnyomásproblémák esetén.

PASSZÍV ELLAZULÁS A VÍZBEN

Ma már számtalan olyan kezelés létezik, amit a terapeuták vízben végeznek. Általában meleg vizes medencében vagy kádban, különböző masszázsfogásokkal és nyújtásokkal segítik a teljes ellazulást, amit felerősít a lebegés érzése. A Watsu (vagyis vizi Shiatsu) nevű módszert tekintik az összes ellazulásos vízi technika ősatyjának. Harold Dull alkotta meg a módszert az 1980-as évek elején. Mára már világszerte őt tartják a Watsu mesterének. A kezelések mind a lelkünkre, mind a testünkre hatással lesznek. Dinamikus mégis finom mozdulatok és nyújtások jellemzik a terápiát, amit egy fantasztikus masszázzsal kötnek össze.

Kismamáknak kötelező!

A Watsuhoz hasonló passzív módszer még az Aquanatal, amelyet főként várandósan érdemes kipróbálni, hiszen ezzel hatékonyabbá tehető a szülésre való készülés. Ennél a módszernél egyszerűen a hónalj és a térd alá egy-egy vízi nudlit tesznek, és csak lebegni kell a vízen. Egy másik ilyen lebegéses módszer az aqua-relax, amelynél szintén csak lebegni kell, és a terapeuta különböző masszázsfogásokkal, ringatással és nyújtásokkal segíti a tökéletes relaxációt.

(A borítókép forrása: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.