Hogyan védjük meg a hajunkat a nyári napsütéstől?

Felmerülhet a kérdés, hogyan védhetjük meg frizuránkat a nap káros hatásaitól és gondozhatjuk nyáron a legjobban.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2021. 08. 05. 9:50
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Diétaésfitnesz.hu cikkében összegyűjtve olvashatjuk a leggyakoribb kérdéseket, tippeket és tévhiteket a hajunkat érintő nyári szokásokról.

Úgy tartják, hogy a napsütéstől “kiégett” haj gyönyörű. De mennyire káros? Pontosan mire hatnak az ultraibolya sugarak és a magas hőmérséklet?

Ezt a hatást el lehet érni speciális eszközök segítségével és a napfényben egyaránt, de tudni kell, hogy mindkét módszer káros. Széles körben elterjedt, hogy a haj él, viszont az élő részei a fejbőr alatt vannak. Ez azt jelenti, hogy nem képes önmagát regenerálni, ezért szükséges a hajvédelem és az ápolás.

A makeup.hu azonban felhívja a figyelmet, hogy

az UV-A és UV-B sugarak nemcsak a haj kutikuláját, hanem a belső szerkezetét is károsíthatják.

A nap kiszárítja és törékennyé teszi a szálakat, gyakran kiég, a végek töredezni kezdenek… Fényvédő termékekkel ezt megelőzhetjük és enyhíthetjük.

Elég egy spray-t használni, hogy megvédjük, vagy egyéb dolgokra is szükség van?

Ha forró országokba utazunk, vagy azt tervezzük, hogy sokáig leszünk a szabadban, kötelező fényvédőt használnunk. Használjunk dimetikon tartalmú termékeket – samponokat, balzsamokat és krémeket. Ezek az anyagok bevonják a hajat, védőburkot hoznak létre, ami megakadályozza a haj elektromossá válását és kezelhetővé teszi a tincseket.

Fotó: Pexels

Naptejet is minden nap kell használni. Akiknél szemmel láthatóak a hajkárosodás jelei, ajánlatos keratin tartalmú vagy regeneráló kezelést végezni a napozás hatásainak minimalizálása érdekében.

Az SPF tartalmú samponok nyújtanak valamennyi védelmet, de nem eleget, és öblítés után nem marad annyi a hajon, hogy megakadályozzák az UV-károsodást. A teljes hajhosszon oszlassunk szét szérumot, és igyekezzünk kerülni az alkohol alapú formázó termékeket.

Melyek a legjobb fényvédők, vagy viseljünk kalapot? Léteznek-e otthon elkészíthető gyógymódok?

Sokan szeretik követni a divatirányzatokat, de továbbra is tartózkodnunk kell az alkoholt, hidrogén-peroxidot, citromlevet és más, a hajat elszínező anyagokat tartalmazó termékek használatától. A fejvédő az, ami véleményünk szerint 100%-ban megvéd az UV sugárzástól.

A sós víz és a klór mennyire káros a hajra? Hogyan védekezzünk?

A só erősen szárít, főleg, ha perzselő napsugarakkal kombináljuk. Természetesen lehet és kell is élvezni a tengerparti nyaralást, de amikor csak lehetséges,

viseljünk sapkát, tengerben való úszkálás után pedig öblítsük le a hajunkat friss vízzel.

Az úszómedencékben talált klór oxidálja a vízben található nehézfémet, ezért különböző színre “festhetik” a hajat – a pirostól egészen a barnáig. Amennyiben sok öblítést nem igénylő kondicionálót használunk medencézés előtt, ez megelőzhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.