időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Hogyan védjük meg a hajunkat a nyári napsütéstől?

Forrás: dietaesfitnesz.hu
2021.08.05. 09:50 2021.11.05. 13:01
Hogyan védjük meg a hajunkat a nyári napsütéstől?

Felmerülhet a kérdés, hogyan védhetjük meg frizuránkat a nap káros hatásaitól és gondozhatjuk nyáron a legjobban.

A Diétaésfitnesz.hu cikkében összegyűjtve olvashatjuk a leggyakoribb kérdéseket, tippeket és tévhiteket a hajunkat érintő nyári szokásokról.

Úgy tartják, hogy a napsütéstől “kiégett” haj gyönyörű. De mennyire káros? Pontosan mire hatnak az ultraibolya sugarak és a magas hőmérséklet?

Ezt a hatást el lehet érni speciális eszközök segítségével és a napfényben egyaránt, de tudni kell, hogy mindkét módszer káros. Széles körben elterjedt, hogy a haj él, viszont az élő részei a fejbőr alatt vannak. Ez azt jelenti, hogy nem képes önmagát regenerálni, ezért szükséges a hajvédelem és az ápolás.

A makeup.hu azonban felhívja a figyelmet, hogy

az UV-A és UV-B sugarak nemcsak a haj kutikuláját, hanem a belső szerkezetét is károsíthatják.

A nap kiszárítja és törékennyé teszi a szálakat, gyakran kiég, a végek töredezni kezdenek… Fényvédő termékekkel ezt megelőzhetjük és enyhíthetjük.

Elég egy spray-t használni, hogy megvédjük, vagy egyéb dolgokra is szükség van?

Ha forró országokba utazunk, vagy azt tervezzük, hogy sokáig leszünk a szabadban, kötelező fényvédőt használnunk. Használjunk dimetikon tartalmú termékeket – samponokat, balzsamokat és krémeket. Ezek az anyagok bevonják a hajat, védőburkot hoznak létre, ami megakadályozza a haj elektromossá válását és kezelhetővé teszi a tincseket.

Fotó: Pexels

Naptejet is minden nap kell használni. Akiknél szemmel láthatóak a hajkárosodás jelei, ajánlatos keratin tartalmú vagy regeneráló kezelést végezni a napozás hatásainak minimalizálása érdekében.

Az SPF tartalmú samponok nyújtanak valamennyi védelmet, de nem eleget, és öblítés után nem marad annyi a hajon, hogy megakadályozzák az UV-károsodást. A teljes hajhosszon oszlassunk szét szérumot, és igyekezzünk kerülni az alkohol alapú formázó termékeket.

Melyek a legjobb fényvédők, vagy viseljünk kalapot? Léteznek-e otthon elkészíthető gyógymódok?

Sokan szeretik követni a divatirányzatokat, de továbbra is tartózkodnunk kell az alkoholt, hidrogén-peroxidot, citromlevet és más, a hajat elszínező anyagokat tartalmazó termékek használatától. A fejvédő az, ami véleményünk szerint 100%-ban megvéd az UV sugárzástól.

A sós víz és a klór mennyire káros a hajra? Hogyan védekezzünk?

A só erősen szárít, főleg, ha perzselő napsugarakkal kombináljuk. Természetesen lehet és kell is élvezni a tengerparti nyaralást, de amikor csak lehetséges,

viseljünk sapkát, tengerben való úszkálás után pedig öblítsük le a hajunkat friss vízzel.

Az úszómedencékben talált klór oxidálja a vízben található nehézfémet, ezért különböző színre “festhetik” a hajat – a pirostól egészen a barnáig. Amennyiben sok öblítést nem igénylő kondicionálót használunk medencézés előtt, ez megelőzhető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.