Látványos futóversenyek a világban

Hőguta és fagyási sérülések, hegyvidéki panoráma vagy éppen két óceán varázslata – elképesztő helyekre visznek el a világ legszebb és legkülönlegesebb futóversenyei – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 08. 30. 8:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Badwater 135 (Egyesült Államok)

Cipőt olvasztó, kegyetlen hőség fogadja az indulókat a nemes egyszerűséggel a világ legkeményebb futóversenyének nevezett Badwater 135-ön. Már a start helyszíne is beszédes, hiszen a Death Valley-ből, azaz a Halál-völgyből indul az őrült futam, s míg a rajt tengerszint felett 85 méteren található, a cél 2530 méteren, a Whitney-hegy lábánál. Összességében 4500 méternyi kumulatív szintemelkedést kell leküzdeni, és ha még csak azt kellene a legfeljebb hatvan óra alatt… Nappal akár 50 Celsius-fok és forró szél perzseli a futót a kiszáradt sómedencében, és olykor éjszaka is legfeljebb 40 Celsius-fokig „hűl vissza” a levegő.

Inca Trail Marathon (Peru)

Fotó: Flickr

„Távolságban maraton, de erőfeszítésben ultra” – mottóként is felfogható az Inca Trail Marathon leírása, mert a versenyt sokan nevezték már a világ legnehezebb maratonijának. Tény, a távot túrázva sem egyszerű teljesíteni, hiszen több mint 3000 méteres szintemelkedést kell legyőzni. Cserébe viszont elakad a szavunk a látványtól, mert két hegyszoros és inka romok között vezet az út az elveszett városig, Machu Picchuig. A koronavírus miatt nemcsak a 2020-as, hanem az idei versenyt sem rendezik meg, ráadásul a jövő évi, a 25. lesz az utolsó, amely az ősi városban ér célba.

Marathon des Sables (Marokkó)

Fotó: Flickr

A sivatagi körülmények még kegyetlenebbé tesznek egy-egy kihívást, nincs ez másként a Marathon des Sables-lal sem. A francia Patrick Bauer saját futása nyomán hívta életre a versenyt, amelyben hét nap alatt kell megtenni nagyjából 250 kilométert a sivatagban. A szervezők alapcsomagot, vizet és sátrat biztosítanak, ám minden mást az indulónak kell magával cipelnie, szóval, ha a perzselő napsütés, a szél, a homokos talaj nem lenne elég, nagyjából 10-15 kilós táska is nyúzza a hátat, ráadásul a sivatagban éjszakázni nem leányálom. Mégis, 1986 óta több mint 22 ezren indultak rajta, és ha rajtuk múlik, októberben a 35. kiadást is megtartják.

Montane Yukon Arctic Ultra (Kanada)

Fotó: Flickr

Ha a hőség az egyik, a brutális hideg a másik véglet, a Montane Yukon Arctic Ultra az utóbbi kategóriába tartozik, lévén mínusz 40 Celsius-fok is fagyaszthatja a lelket az indulókban, ráadásul a hagyományos maratoni távon túl 100 vagy akár 430 mérföld is választható. A leghosszabb táv 300 és 430 mérföld között változik, ám az útvonal mindenképpen áthalad az Északi-sarkkörön is, egyébként részben a Yukon Quest kutyaszánhúzó-verseny nyomvonalát követi. A fenséges és fagyos vidék rendre jócskán megrostálja a mezőnyt, a fagyási sérülések és az amputációk sem ritkák – aki részt vett rajta, igazi önismereti kihívásnak tartja.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Flickr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.