Már 35 éves kortól el kellene kezdeni a cukorbetegség-szűrést

Amerikai szakértők szerint fontos, hogy már 35 éves kortól elkezdjék a cukorbetegség szűrését a túlsúlyosak és elhízottak körében – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 08. 25. 15:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormány által támogatott betegségmegelőző munkacsoport (U.S. Preventive Services Task Force) kedden hozta nyilvánosságra ajánlásait. A szakértő csoport szerint a pandémia alatt az országban jelentősen romlott a helyzet a cukorbetegség terjedésével kapcsolatban.

Az Egyesült Államokban a 25 és 44 év közötti lakosság körében az elmúlt évben 29 százalékkal nőtt a cukorbetegség miatti halálozások száma.

A szervezet ajánlásait a JAMA amerikai orvosi folyóiratban publikálta. Mint írták, az adatok arra figyelmeztetnek, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata 35 éves kortól jelentősen megnő.

A 2-es típusú cukorbetegség az anyagcsere-betegségek messze leggyakoribb formája, amelyet a magas vércukorszint okoz, nagyrészt étrendfüggő és évek alatt alakul ki.

A szűrési korhatár csökkentése annak felismerése, hogy a 2-es típusú cukorbetegség fokozatosan bekúszott a fiatal felnőttkorba

 – emelte ki Edward Gregg, az Imperial College London munkatársa, az ajánlással együtt megjelent szerkesztői vélemény társszerzője.

A munkacsoport az 2015-ös ajánlásokat aktualizálva sürgette a 35 és 70 év közötti túlsúlyos vagy elhízott felnőttek szűrését. A 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet vagy nem termel elegendő mennyiséget a vércukorszintet szabályozó hormonból, vagy nem megfelelően használja fel az inzulint. A cukorbetegség szövődményei közé tartozhat a szívbetegség, a látásvesztés és a vesebetegség.

Nagyjából minden harmadik amerikai prediabéteszben szenved, vagyis a normálisnál magasabb a vércukorszintje, ami magában hordozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

Az országos adatok szerint az amerikaiak valamivel több mint tíz százaléka cukorbeteg, többségük 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.