Még lehet regisztrálni az Öko Zsibongóra

A koronavírus-járvány nyomán szűkebb és tágabb környezetünk is egészségesebbé vált.

2021. 08. 26. 12:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia rengeteg kihívás elé állította a családokat, ugyanakkor számos pozitív hatással lett mindennapjainkra. Milliók tanultak meg kezet mosni, figyelni az egészségükre és ökotudatosabban élni. Ez utóbbiban szeretne segíteni a hagyományteremtő jelleggel megrendezésre váró Öko Zsibongó is.

A koronavírus-járvány nyomán szűkebb és tágabb környezetünk is egészségesebbé vált. A gyárak leállása, a visszafogottabb nemzetközi szállítás jelentős károsanyagkibocsátás-csökkenést, illetve levegő- és vízminőség-javulást hozott világszerte. Bár az interneten elterjedtek az olyan kamuképek, mint a velencei delfinek, de a természet iránti igény egyértelművé vált, amelyet a bezártság csak tovább erősített. Aki csak tehette vidéken, kertvárosban töltötte a karantén hónapjait.

A tisztább levegő csökkenthette a vírusfertőzés nyomán kialakult komplikációk veszélyét, illetve az egyéb légúti panaszok előfordulását is. Sokkal kevesebb volt az elmúlt időszakban az asztmás beteg például világszerte. Kínaiak milliói ismét láthatták napot, mikor leálltak a gyárak, de szomorúan kellett tapasztalniuk, hogy a tartósan szennyezett levegőt belélegzőket súlyosabban érinthette a fertőzés.

A fejlett világ összességében életmódváltáson esett át az elmúlt másfél évben. Előtérbe kerültek személyes jóllét olyan jellemzői, amelyeknél korábban a közösségi élet sokkal fontosabb volt. Az egészséges életmód, a különféle diéták, a sport ma messze több ember életének része, mint a járvány előtt. Ráadásul mindez úgy, hogy egyre többen figyelnek a környezettudatosságra is.

A kérdés, hogy a megváltozott igények meddig jellemzik majd a társadalmat, hiszen sokan nem rendelkeznek mindenre kiterjedő információval, így lelkesedésük idővel elkophat. Ezen próbál segíteni az augusztus 29-én, hagyományteremtő jelleggel megrendezett Öko Zsibongó, amelynek fővédnöke Nagy István agrárminiszter.

Az eseményen a család minden tagja segítséget kaphat környezet- és egészségtudatos életmódjához. A Csak a Nőknek Magazin és Női Klub által megrendezett esemény kertészkedési, egészségtudatos táplálkozási, glutén-, laktóz- vagy cukormentes étkezéssel, illetve környezetkímélő életmóddal kapcsolatos tanácsokkal várja az érdeklődőket. A Füvészkertben megrendezett esemény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött az Öko Zsibongó honlapján. A szervezők tervei szerint minden hónapban megrendezik az eseményt, hogy folyamatosan fogni tudják az életmódváltással élők kezét, akikkel közös céljuk az élhetőbb bolygó létrehozása.

A jövőben minden hónap harmadik vasárnapján tartják majd a Füvészkertben a rendezvényt, ahol az érdeklődők a különféle programokat felölelő útlevelet kapnak. Zöldség-felismerésen, háziszappan- és mosószerkészítésben vehetnek részt, megismerhetik a méhészkedés és újrahasznosított kézműves termékek titkait, miközben a gyerekeket az állatsimogató kötheti le. Kovács Magdolna, a program fő szervezője szerint a program célja a széles körű, élményalapú oktatás. Kipróbálás, megkóstolás nyomán szeretnék az embereknek bemutatni az egészséges és ökotudatos élet lehetőségeit, és remélik, így azok jobban megragadnak az emberek tudatában, mintha egyszerűen olvasnának a megoldásokról.

A hasonló programok nemcsak elvi szinten segítenek zöldebbé varázsolni környezetünket, hanem gyakorlati tanácsokat adhatnak, hogy a küszöbön lévő negyedik és a későbbi hullámok esetén milyen trükkökkel tehetünk a környezetünkért. Tapasztalható volt például ugyanis az előző bezártsági időszakokban, hogy számos család a félkész ételekre, illetve feldolgozott élelmiszerek vásárlására állt át.

Mivel ezek a termékek szinte azonnal fogyaszthatók, megoldást nyújtottak az otthoni munkavégzés miatt kimerült szülőknek. A tápláló és egészséges étkezés azonban a friss alapanyagoknál kezdődik, az egészséges táplálkozás pedig a fizikai és szellemi fejlődéshez is szükséges. Számos esetben a megfelelő recepttel alig hosszabb az egészséges étel elkészítése, mint a félkész étel kisütése, ám az ismerethiány sokakat gátolhat ennek felismerésében. Kovács Magdolna meg véletlen véli úgy, hogy bár rengeteg emberben van tettvágy, de még inkább tudatosítani kell a környezettudatos gondolkodás átadását a következő generáció számára.

Borítókép: Okozsibongo.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.