Milyen az ideális futónadrág?

Érdemes figyelni a részletekre, mert a futáshoz már nem elegendő kizárólag a jó cipő. Egyre inkább teret nyernek a különböző kiegészítők, ilyen a lehet a nadrág, amelynek a kivitelezése is lényeges – olvasható a CsupaSport cikkében.

2021. 08. 12. 9:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A laikusok szerint a futás a legolcsóbb sportágak közé tartozik, mert elegendő a jó futócipő. Természetesen ez nem igaz, mivel egy középkategóriás futócipő 40 és 60 ezer forint közé tehető. Aztán ott vannak a különböző kiegészítők, mint a nyakmelegítő, a futóövtáska, a vádlimelegítő, a karvédő, a vizestasak és még sorolhatnánk, amelyek szintén megterhelik a pénztárcát. Na de mi a helyzet a futónadrágokkal?

 

„A normál rövidnadrágok hat- és húszezer forint közötti áron kaphatók, a téliesített pedig tizenötezertől – kezdte Szűcs Csaba, a Spuri Futóbolt-hálózat tulajdonosa, a magyar maratoni futás csúcstartója (1993 áprilisában, a Párizsi maratonon állította fel a 2:12:10 órás rekordot). 

 

– Az árak mellett azonban érdemes figyelni a kivitelezésre, mert legalább annyira fontos a felszerelés, mint a cipő. 

A profi maratoni futók a lehető legkisebb súlyt szeretnék magukon viselni, ezért az úgynevezett pillangószabású nadrágot részesítik előnyben, amelynek a szára lobog, és oldalt fel van sliccelve. 

Egyre inkább elfogadott, hogy a géltartónak egy cipzáras zsebet is elhelyeznek a nadrágon. Az amatőrök körében leginkább a hosszabb, combközépig érő öt-, hat- vagy hétinches nadrágok terjedtek el.”

 

A két szélsőség között persze léteznek más rövidnadrágok is, mint például a terepfutóknak kifejlesztett ruhadarab, amely sprődebb és strapabíróbb anyagból készült, hogy az erdőben, a bozótos területen se szakadjon ki. Ezeknél a daraboknál több a zseb a különböző kiegészítők (gélek, személyes iratok, frissítők) tárolására.

 

Egyre inkább elterjedtek a zsebes nadrágok, mert a Bostoni vagy a New York-i maratoni harmincezres mezőnyében is csupán úgy százötven profi futó található, akiknek valamennyi frissítőt a kezükbe adják a segítők, vagyis nekik kizárólag az időeredményre kell figyelniük. A többieknek viszont szükségük van a különböző személyes tárgyaikat tárolni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.