Milyen káros hatásai vannak a kütyüknek a gyerekekre?

Olyan gyermekek új generációját neveljük, akik eszközvezérelt életmódot folytatnak. Noha a számítógépek és a tabletek egyre inkább nélkülözhetetlenek, nem lehet a nap minden percét valamilyen kütyüvel tölteni – írja a Gyogyzona.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 16. 14:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet, hogy vannak olyan szülők, akik elfáradtak a csatában, akik azért küzdöttek, hogy elszakítsák gyermekeiket a telefonjuktól, a táblagépeiktől és egyebektől. Mindig csábító engedni, hisz a gyerekeinknek előbb-utóbb meg kell tanulniuk ezeknek az eszközöknek a kezelését.

Érdemes viszont harcolni – a napi két óra is már majdnem túl sok – és vigyázni a következő egészségügyi problémákra, amelyek a túl sok képernyőidőből és a rossz technikai szokásokból adódhatnak, a függőség kockázata mellett:

1. Rossz testtartás, hátfájások, nyak- és vállfeszülés

Ülés kényelmetlenül és huzamosabb ideig egy helyzetben, rossz ergonómiájú elrendezés – mindez azt eredményezi, hogy a gyermekek előrebillentik a csípőjüket és nem az ülőgumókat terhelik, ezzel hát- és gerincproblémákat előidézve. A hordozható számítógépek (laptopok) súlyosbíthatják a helyzetet, mert a monitor és a billentyűzet nagyon közel vannak egymáshoz. A felhasználók vagy felemelik a vállukat, hogy gépeljenek, vagy görnyedten előredőlnek vállaikkal, hogy lássák a monitort.

2. Fájdalom a csuklóban – Carpalis alagút-szindróma

Ez a klasszikus, túlzott használatot követően, fájdalomként, merevségként vagy duzzanatként jelenik meg az ujjakban és a csuklóban. A gyermek csavarja a csuklóját vagy természetellenes pózban fogja az egeret? Túl sokáig fogja a kontrollert? Hosszú ideig sms-ezik? Ezek a tevékenységek mind sérthetik az idegeket és az inakat.

3. Szemfeszültség

Száraz szem, égő érzés, fókuszálási problémák. Ezek a szemfáradás tünetei, amelyekkel általában minden eszközhasználó szembesül. Az erős (kék) fény, a nagy kontrasztok, a tükröződés és a villódzó képek izgalmasabbá tehetnek egy játékot vagy videót, ugyanakkor megterhelik a szemet. Minél kisebb a képernyő, annál jobban terheli a szemet. Egy elragadtatott gyerek esetében az is kevésbé valószínű, hogy pislog, ami még rosszabbá teszi a helyzetet. Ezenkívül, ha nem szánunk időt szabadtéri tevékenységekre, a rövidlátás kialakulásának kockázata is nő.

4. Fejfájás

A gyermekeknél ritkábban alakul ki fejfájás, mint felnőtteknél, de ha túl sokat nézik a különböző eszközök képernyőit, az növelheti a gyakoriságot. A halántéktáji fájdalom az egy irányba történő nézésnek, a szemek túlterheltségének és a stressznek a következménye.

5. Stressz

Az eszközök használati idejével a szülő engedékeny lehet, de tanulmányok kimutatták, hogy a túlzott használat növeli a gyermekek stressz-szintjét. Az állandó stressz káros hatással lehet a szívre, az alvásra, az emésztésre és az érzelmekre.

6. Elhízás

A technikai eszközök nagyszerű bébiszitterek, mert igen sokáig lekötik a gyerekeket, de a fizikai aktivitás hiánya a gyermekkori elhízás, és az azzal járó kockázatok fő tényezője.

7. Kompromittált immunitás

Több tanulmány is kimutatta, hogy a telefonok 92 százaléka baktériumot hordoz felületén, ebből 16 százalék veszélyes E. coli törzset tartalmaz. Az éghajlatunkon az ilyen baktériumok órákig képesek túlélni. Ha a készüléken olyan baktériumok lelhetők fel, amelyek könnyen átvihetők gyerekről gyerekre, illetve fertőzőképességük magas, csak idő kérdése, hogy megbetegedjenek.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.