Sok gyerek a félelmeit is cipeli iskolakezdéskor

Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legnagyobb próbatételt.

Forrás: haon.hu2021. 08. 23. 16:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legnagyobb próbatételt; ez az időszak az új élmények iránti kíváncsiság mellett szorongással is együtt járhat. Már az iskolakezdés ténye is frusztrációt válthat ki a hat-hét éves gyerekekből, hiszen nem tudják, mi vár rájuk szeptembertől. Új hellyel, új emberekkel és új szabályokkal találkoznak, és nem minden csemete tud bonyodalom nélkül beilleszkedni az új közösségbe.

 

A lényeg a viselkedés szemmel látható megváltozása. Ha a kis cserfes gyermekünk hirtelen visszahúzódóvá válik vagy éppen agresszívvá. Fél, ha emberek előtt kell beszélnie, holott ez eddig nem okozott gondot, vagy fél a dolgozat előtt, pedig a számonkéréssel eddig nem volt baj. Intő jel lehet, ha verekszik, bántja magát vagy másokat

 

– mondta Fülöp-Győri Noémi debreceni pszichológus.

 

És hogy mit tehet a szülő, hogy oldja a feszültséget az iskolába induló gyermekében? Beszélgessen vele minél többet! Fontos, hogy a gyermek ne érezze magát egyedül a gondjaival. – Engedje kijátszani, kirajzolni magából a problémát, hiszen a játék és a rajz is egyfajta terápia. Remek mesekönyvek léteznek a témában, bátran olvassuk őket! Tanúsítsunk empátiát, és bármilyen aprónak tűnik is olykor egy-egy dolog, amitől fél, ne kicsinyeljük le, hiszen lehet, hogy neki épp ez a nagy – javasolta a szakember.

 

Ha a gyermek első osztályba megy, fontos, hogy beszélgessünk el vele a szabályokról, az alkalmazkodásról, az újdonságokról. – Nagyobbaknál, ha csak a nyári szünet volt a kihagyás, akkor érdemes a pozitív vonásokra koncentrálni. Felidézni, mik voltak ezek az előző tanévben, mi volt a legjobb, és megbeszélni, hogy ami rossz volt, az miért volt az, és kideríteni, megoldódott-e már a helyzet. Keressük a kivételeket az általános rosszban, azokat helyezzük előtérbe! – ajánlotta Fülöp-Győri Noémi.

 

A szakember azt javasolja, nézegessük meg együtt a könyveket, és ha a szülőnek vannak történetei a tantárgyról, iskoláról, barátokról, azt bátran ossza meg gyermekével. Reggelente kicsit távolabb parkoljunk az iskola kapujától, hogy legyen idő az elbúcsúzásra, és séta közben tudjunk beszélgetni.

 

Ha a gyermek szorongása nem múlik el, romlik a teljesítménye, esetleg alvási problémákat, testi tüneteket okoz, akkor érdemes azonnal szakemberhez fordulni.

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.