Az agyunk úgymond kitisztítja magát alvás közben

A Tsukuba Egyetem kutatóiból álló csapat szerint az alvás egy bizonyos fázisa, a gyors szemmozgásos alvás vagy más néven REM-fázis lehetőséget ad az agyunknak a „szükséges karbantartások elvégzésére". Ez biztosítja azt, hogy a fennmaradó időben csúcskapacitással működjön – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 04. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cell Reports folyóiratban megjelent kutatás az agy véráramának korábbi méréseire épült az alvás és az ébrenlét különböző fázisaiban, amelyek ellentmondó eredményeket hoztak. A most publikált tanulmányban a tudósok egy technika segítségével közvetlenül megjelenítették, hogyan mozognak a vörösvértestek az alvó és ébren lévő egerek agykapillárisain, miközben a szakemberek mérték az agy aktivitását.

Festéket használtunk az agyi erek láthatóvá tételére fluoreszkáló fényben, a kétfoton mikroszkópia néven ismert technika segítségével

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Yu Hayashi professzor a ZME Science online tudományos portálnak. – Ily módon közvetlenül megfigyelhettük a vörösvértesteket a neocortex kapillárisaiban.

Hozzátette: meglepődtek az eredményen, ugyanis a REM alvás során a vörösvértestek áramlottak az agyi kapillárisokon, de a kutatók nem találtak különbséget a nem REM alvás és az ébrenlét között.

Ez szerintük azt mutathatja, hogy a rem-alvás egyedülálló állapot.

Annak érdekében, hogy segítsenek tisztázni a témával kapcsolatos, korábbi megállapításokat, a szerzők az elektromos aktivitás mellett figyelemmel kísérték az agy áramlási sebességét az agy különböző területein.

Ez utóbbit használták a különböző tudatállapotok megkülönböztetésére (nem rem-alvás, rem-alvás, teljes ébrenlét).

A szakemberek végül arra jutottak, hogy a REM alvásnak fontos szerepe van az agy működésében. Ilyenkor ugyanis az agyi kapillárisokban tapasztalt fokozott véráramlás elősegítheti a „hulladék" eltávolítását az agyszövetekből.

Az alvást nagyjából 2-3 éves korig az idegi átszervezésre használjuk, majd a funkció elmozdul a tisztítási és javítási feladatok felé

– magyarázta Yu Hayashi. – A REM-alvás ciklusokban zajlik az éjszaka folyamán: a 7-8 órás alvás során az egészséges felnőtteknek általában négy REM-fázisuk van.

A tanulmány szerint a REM alvásban az agyunk szinte olyan aktív, mint az ébrenléti állapotban, amit az emlékek megőrzéséhez hozzájáruló, fontos tényezőnek is tartanak.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Sokan nem is gondolnák, hány faktor játszik szerepet a minőségi alvásban. Fotó: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.