A The New England Journal of Medicine 2021. szeptemberi számában a csökkentett nátrium-kloridot tartalmazó só érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták, és ennek eredményeit mutatták be. A vizsgálatban az étkezéshez használt só csak 75 százalékban tartalmazott Nátrium-kloridot, a maradék 25 százalékot pedig Kálium-kloriddal helyettesítették.
A vizsgálatot igen nagyszámú beteg bevonásával végezték el, összesen 21 ezer páciens vett részt, a beválasztási kritériumoknak megfelelően pedig vagy szerepelt a kórtörténetükben stroke, vagy 60 évnél idősebbek voltak és a vérnyomásuk nem volt megfelelően beállítva.
Az eredmények azt mutatják, hogy a kálium kiegészítéssel végzett sópótlás csökkenti a stroke rizikóját, és csökkenti a vérnyomást is.
A szív-, és érrendszeri megbetegedések, illetve a halálozás mutatója szintén a káliummal helyettesített sókészítményt kapók esetében adott jobb eredményt.
Az eljárás biztonságosságát is vizsgálták, de nem találtak gyakrabban magas káliumszintet a káliummal helyettesített sókészítmények esetében. A vizsgálatot több, mint 4 éven keresztül végezték és megközelítőleg egyenlő arányban vettek részt a vizsgálatban férfiak és nők.
A WHO 2019-es adatai szerint a világban az első számú vezető halálok a koszorúérbetegség, ezt követi a stroke és harmadik helyen az alsó légúti fertőző betegségek állnak.
Így tehát minden olyan lehetőséget érdemes megragadni, amely csökkenti ezek kialakulásának rizikóját.
Fontos megjegyezni, hogy a szív és érrendszeri megbetegedések fő rizikófaktorai
- a magasvérnyomás,
- az elhízás,
- a dohányzás,
- a magas koleszterinszint és
- a cukorbetegség.
Így tehát itt is elmondható, hogy
egészéges életmóddal igen sokat tehetünk a hosszú, jó minőségű életért.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels