Kevesebb só, egészségesebb élet

A magas sófogyasztás a fejlett országokban mindenhol jelentős probléma, hiszen tudjuk, hogy a túlzott sóbevitel növeli a magasvérnyomás-betegség kialakulásának rizikóját. Az ajánlott napi sófogyasztás a WHO ajánlása szerint mindössze 5 gramm lenne naponta, azonban sajnos ennek sokszorosát fogyasztjuk el általánosságban, hiszen a sófogyasztásba nemcsak az tartozik bele, hogy megsózzuk az ételt elkészítéskor vagy fogyasztáskor, hanem bele kell számítani az élelmiszerek sótartalmát is. Magyarországon a kenyér például kifejezetten sok sót tartalmaz – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 09. 27. 13:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The New England Journal of Medicine 2021. szeptemberi számában a csökkentett nátrium-kloridot tartalmazó só érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták, és ennek eredményeit mutatták be. A vizsgálatban az étkezéshez használt só csak 75 százalékban tartalmazott Nátrium-kloridot, a maradék 25 százalékot pedig Kálium-kloriddal helyettesítették.

A vizsgálatot igen nagyszámú beteg bevonásával végezték el, összesen 21 ezer páciens vett részt, a beválasztási kritériumoknak megfelelően pedig vagy szerepelt a kórtörténetükben stroke, vagy 60 évnél idősebbek voltak és a vérnyomásuk nem volt megfelelően beállítva.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kálium kiegészítéssel végzett sópótlás csökkenti a stroke rizikóját, és csökkenti a vérnyomást is. 

A szív-, és érrendszeri megbetegedések, illetve a halálozás mutatója szintén a káliummal helyettesített sókészítményt kapók esetében adott jobb eredményt.  

Az eljárás biztonságosságát is vizsgálták, de nem találtak gyakrabban magas káliumszintet a káliummal helyettesített sókészítmények esetében. A vizsgálatot több, mint 4 éven keresztül végezték és megközelítőleg egyenlő arányban vettek részt a vizsgálatban férfiak és nők.

A WHO 2019-es adatai szerint a világban az első számú vezető halálok a koszorúérbetegség, ezt követi a stroke és harmadik helyen az alsó légúti fertőző betegségek állnak.

Így tehát minden olyan lehetőséget érdemes megragadni, amely csökkenti ezek kialakulásának rizikóját.

Fontos megjegyezni, hogy a szív és érrendszeri megbetegedések fő rizikófaktorai

  • a magasvérnyomás,
  • az elhízás,
  • a dohányzás,
  • a magas koleszterinszint és
  • a cukorbetegség.

Így tehát itt is elmondható, hogy

egészéges életmóddal igen sokat tehetünk a hosszú, jó minőségű életért.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.