időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Okok, amelyek miatt nem múlik a torokfájás

Forrás: ORIGO
2021.09.14. 12:10 2021.09.14. 16:10
Okok, amelyek miatt nem múlik a torokfájás

Ha már hetek óta torokfájással küzd, ami ellen az eddig bevált kezelés sem használ, akkor az elhúzódó panasz kezeléséhez orvosi segítségre lehet szüksége. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, milyen kiváltó okok állhatnak a háttérben – olvasható az Origo cikkében.

Bakteriális felülfertőzés

Az őszi és téli időszakban gyakori torokfájás az esetek többségében vírusos eredetű, így a kezelése tüneti: torokfertőtlenítő tabletták, fájdalomcsillapító és sok folyadék. Ha azonban a torokfájás nem múlik, sőt ahogy a napok múlnak, még fokozódik is, akkor mindenképp mutassuk meg orvosnak, mert bakteriális felülfertőzés miatt antibiotikum szedésére lehet szükség.

Irritáló anyagok a levegőben

Torokfájást okozhat a dohányfüst és a szennyezett, szmogos levegő belélegzése is. Ez ugyanis irritálja a nyálkahártyát, amelyen krónikus gyulladást képes előidézni, az így kialakuló torokfájás pedig tartósan megmarad. 

Súlyos esetben a torokfájás a torokrák tünete is lehet, ezért, ha dohányosként jelentkezik ez panasz, vagy tartós rekedtséget tapasztalunk, ne halogassuk az orvos felkeresését!

Tartós orrdugulás

Többek közt orrpolip, orrsövényferdülés, szénanátha tünete is lehet a tartós orrdugulás. Ez nemcsak nappal kellemetlen, hanem éjszaka is, amikor a nyitott szájjal való alvás miatt reggelre kiszárad a torkunk. 

Ha reggelente száraz torokkal, rekedten ébredünk, a szájlégzés is lehet az oka. 

Ha a probléma hosszabb ideig megoldatlan marad, tartós torokfájás is kialakulhat.

A gátolt orrlégzés hátsó garatfali csorgást is eredményezhet. Ez lehet csak egy érzet, ami a krónikusan gyulladt nyálkahártyán jelentkezik, de lehet valódi váladékcsorgás is, amikor a fokozott mértékben termelődő orrváladék a garat irányában lecsorog. Az érintettek emiatt gyakran krákognak, köszörülik a torkukat, fekvő helyzetben köhögőrohamok is jelentkezhetnek. A probléma kialakulhat gyakori arcüreggyulladás, nem megfelelően kezelt allergia vagy akár orrpolip miatt is, kezeléséhez fül-orr-gégész segítségére van szükség.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pixabay